10 adımda çocuğa sigarayı bıraktırın

10 adımda çocuğa sigarayı bıraktırın
İşte gençlerin sigara içmesini önlemenin 10 yolu.
Öncelikle neden sigara içtiklerini anlayın, sonra sigarayı bırakması konusunda ona çeşitli örnekler verin. Peki, gençleri bu illetten korumanın, kurtarmanın yolu yok mu? Tabi ki var.
Devlet politikası olarak yasaklansa da sigara içme oranı gün geçtikçe artıyor. İlköğretim çağındaki çocuklarınız bile tiryaki sıfatı kazanmaya başladı
Başlangıçta gençlerin sigara içmesi zararsız gibi görülebilir, ancak bir süre sonra bu alışkanlık haline gelir. Gerçekte birçok yetişkin içici gençliğinde sigaraya başlıyor. Mayo Clinic’te yer alan haberde, oğlunuzun ya da kızınızın sigaradan uzak durmasını sağlamanın 10 yolu açıklanıyor:
1. Çekim gücünü anlayın
Bazen gençlerin sigara içmesi bir grup arkadaşına ayak uydurmak ya da isyan şekli olabilir. Bazı gençler, kilo vermek ya da kendilerini daha iyi hissettiklerini belirterek sigara içer. Bir kısmı da soğukkanlı ya da özgür olduklarını hissetmek için bunu yapıyor. Oğlunuza ya da kızınıza sigara içme hakkında ne hissettiğini, hangi arkadaşlarının sigara içtiğini sorun. Çocuğunuzun iyi seçimlerini alkışlarken, olumsuz olanların sonuçları hakkında konuşun.
2. Asla çocuğunuza “Sigara içme” demeyin
Sigara içmesini istemediğinizi söyleyin, sizin bunu onaylamadığınızı düşündüğünüzden daha fazla etkili olacak.
3. İyi bir örnek olun
Ailesi sigara içen gençlerin de sigara içmesi yaygındır. Eğer sigara içmiyorsanız, böyle kalın. Eğer içiyorsanız hemen bırakın. Doktorunuza sigara bırakma ürünleri ya da önerileri konusunda danışın. Evde, arabada, çocuğunuzun yanında sigara içmeyin. Sigara içtiğiniz için mutsuz olduğunuzu ve bırakmanın ne kadar zor olduğunu anlatın.
4. Sigara içmek çekici değildir
Çocuğunuza sigaranın kötü ve kokulu bir alışkanlık olduğunu hatırlatın. Sigaranın giysilerini ve saçlarında kokuya neden olacağını ve giysilerinin sararacağını belirtin.
5. Sigara içmek pahalıya patlar
Çocuğunuzun günde bir tane günlük, haftalık ve yıllık masrafını hesaplamasına yardım edin. Sigara maliyetini elektronik cihazlar, giysileri ve gençlerin diğer ihtiyaçlarıyla karşılaştırın.

6. Sigarayı reddetmesine yardımcı olun
Sigara içen arkadaşlar ikna edici olabilir, ancak siz çocuğunuzun sigarayı reddetmesi için gerekli olan araçları verin. Sosyal ortamlarda bununla nasıl başa çıkacağını anlatın. Zamanla çocuğunuz “Hayır teşekkürler, sigara içmiyorum” diyecektir.
7. Bırakabileceğine inanarak başlıyor
Birçok genç istediği zaman sigarayı bırakabileceğine inanıyor. Fakat bir süre sonra yetişkinler gibi nikotin bağımlısı oluyorlar.
8. Geleceği tahmin edin
Gençler kötü şeylerin hep başkalarının başına geleceğini düşünür. Kanser, kalp krizi, felç gibi sigaranın uzun süreli sonuçları, çocuğunuz yetişkin olduğunda ortaya çıkabilir. Gerçek yaşamdan örnekler verin.
9. Light sigaralar da aynı derecede zararlıdır
Dumansız, karanfilli ve şeker aromalı sigaranın geleneksel sigaradan daha az zararlı olduğu konusunda yanlış bir inanış var. Çocuğunuzun buna inanmasına izin vermeyin. Geleneksel sigara gibi, bu ürünler de bağımlılık yapar, kanser ya da başka sağlık sorunlarına yol açar.
10. Sigaraya karşı aktif tutum takının
Gençlerin sigara içmelerine karşı aktif bir tutum sergileyin. Yerel ve okuldaki sigara karşıtı kampanyalara katılın. Kamu alanlarında sigara yasağına destek olun.
Bir önceki Sünnet cinsel hastalıkları azaltıyor başlıklı konumuzda AIDS hastalığı, cinsel hastalıklar ve enfeksiyon riski hakkında bilgiler sunulmuştu.
Bakılanlar: çocuğunuzun sigara içtiğini öğrenirseniz, gençler için en iyi sigara, sigara icen cocuk nasil anlasilir, cocugumun sigara ictigini ogrendim, çocuğun sigara içtiği nasıl anlaşılır

admin hakkında 18864 makale
Öylesine bir hasdta

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.