2003 YILINDA SAĞLIK

2003 YILINDA SAĞLIK

Sağlık sistemlerinin güçlendirilmesi gereğine işaret edilen rapora göre yetersiz sağlık hizmetlerinden dolayı Japonya da doğan bir bebeğe 85, Afrika nın en fakir ülkelerinden Sierra Leone de doğan bir çocuğa ise sadece 36 yıl ömür biçiliyor.

Bulaşıcı hastalıklar, gelişmekte olan ülkelerde çocuk ölümüne neden olan 10 sorundan 7 sini oluşturuyor. Japon kızın dünyanın en iyi sağlık hizmetlerinden yararlanacağı, Sierra Leone deki kızın ise belki de hayatı boyunca ne doktor ne de hemşire göreceği bildiriliyor. 2002 de solunum yolları enfeksiyonlarından dolayı 1.9 milyon, ishalden 1.6 milyon ve sıtmadan 1.1 milyon çocuk öldü. Dünya Sağlık Örgütü nün (WHO) hazırladığı “Dünya Sağlık Raporu 2003″e göre insan ömrünü kısaltan sağlık sistemindeki boşlukların giderilmesi için acilen yatırım ve uluslararası desteğe ihtiyaç var
Afrika da bugün milyonlarca çocuk 15 ine gelmeden ölme tehlikesiyle karşı karşıya.

Fakir ülkelerde doğum sırasında ölme riski, zengin ülkelere oranla 250 kere daha yüksek. 500 binden fazla kadın, komplikasyonlardan dolayı hamileliği sırasında ölüyor. Rapora göre 2002 de 2.3 milyon kişi HIV/AIDS, 1.3 milyon kişi kalp hastalığı, 1 milyon kişi verem, 0.8 milyon kişi trafik kazalarından ve aynı sayıda kişi de felçten dolayı öldü.

SARS, HIV/AIDS, çocuk felci ve sigaranın neden olduğu hastalıklarla mücadelede maddi yardım ve küçük bir gelişme milyonlarca insanı ölümden kurtarabilirdi. Gelişmekte olan ülkelerde bugün HIV/AIDS tedavisi talebinde bulunan insanların sadece yüzde 5 nin ihtiyacı giderilebiliyor. Fakir Afrika ülkelerinde her gün 5 bin yetişkin ile bin çocuğun ölmesine neden olan HIV/AIDS, milyonlarca Afrikalı nın yaşam süresini 20 yıl azalttı.

 

admin hakkında 18864 makale
Öylesine bir hasdta

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.