Ahlak hormonu bulundu

Ahlak hormonu bulundu
İşte ahlak hormonu.
Bilimadamına göre oksitosin hormonunun güven, empati ve diğer duyarlılıklara sebep oluyor.

ABD’li nöro-ekonomist Paul Zak ‘ahlakın molekülünü’ keşfetti. Oksitosin günde 8 kez sarılınca yükseliyor!
ABD’de bulunan Claremont Graduate Üniversitesi’nden nöro-ekonomist Paul Zak ahlakın molekülünü keşfetti. Zak’a göre oksitosin hormonu aynı zamanda ‘ahlak molekülü’ olarak görev yapıyor
Bilim adamı aşk hormonu da denilen oksitosin hormonunun dengeli bir toplumun oluşmasında etkili olan güven, empati ve diğer duyarlılıklara sebep olduğunu ortaya koydu.
Buna göre bazı insanların daha yardımsever, bazı eşlerin daha sadık ve kadınların erkeklere göre daha yumuşak olmalarının sebebi de bu hormonun seviyesi. Cinsel ilişki sırasında, hamileyken ve emzirirken salgılanma oranı artan hormon diğer insanlara daha fazla güven duyulmasını sağlıyor.
2001’den bu yana konuyla ilgili araştırmalarını sürdüren Zak, bir burun spreyi yardımıyla vücuttaki oksitosin hormonu seviyesini artırmanın yolunu buldu. Hormon seviyesi arttığında insanların daha yardımsever oldukları, empati kurma yeteneklerinin geliştiği görüldü.
Hormonun seviyesini düşürenin ise testesteron olduğu tespit edildi. Bir düğünde deney yapan Zak, duygusallığın doruğunda olan gelinin oksitosin seviyesinin yüzde 28, gelinin annesinin yüzde 24, damadın babasının yüzde 19, damadın ise yüzde 13 olduğunu hesapladı. Bu aşırı düşüş damadın testesteron seviyesindeki yüksekliğe bağlandı. Zak oksitosin seviyesini yükseltmenin en kolay yolunun ise günde 8 kez sarılmak olduğunu söylüyor.
Milliyet

admin hakkında 18864 makale
Öylesine bir hasdta

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.