AMNİYOSENTEZ Faydaları

AMNİYOSENTEZ Faydaları
Bu neden­le gerçekten gerekliyse uygulanmalıdır.
• Erken dönemde amniyosentez -Gebeliğin 15-16.
AMNİYOSENTEZ
Amniyosentez (amniyon sıvısından ör­nek alma) seyrek de olsa dölütün ağır hasar görmesine yol açabilir. haftalarında bazı ka­lıtsal hastalıklara erken tanı koymak amacıyla uygulanır. Bu dönemde amni­yon sıvısı dölüte ait hücreler içerir, ama daha sonra amniyon sıvısı içinde dölüt-ten dökülen canlı hücrelerin sayısı gide­rek azalır.
Erken amniyosentezin uygulandığı durumlar ileri anne yaşı, annede hemo­fili hastalığı, annede kromozom bozuk­luğu, annenin metabolik hastalığı bulu­nan bir çocuk doğurmuş olması, Akde­niz kansızlığı kuşkusu ya da ailede baş­ka hemoglobin bozukluklarının bulun­ması biçiminde özetlenebilir. Ayrıca ai­lede bazı kromozom hastalıklarının bu­lunması ya da kas distrofisi (kaslarda yavaş ama önlenmesi olanaksız doku gerilemesine yol açan ve doku yıkımıy-la seyreden birincil kas hastalığı) olan bireylerin bulunması durumunda da amniyosenteze başvurarak doğacak ço­cukta bu hastalıkların bulunup bulun­madığı araştırılır.
• Geç dönemde amniyosentez – Gebe­liğin 30
haftasından sonra dölütün, ol­gunlaşma düzeyini anlamak amacıyla yapılır.
Nasıl Yapılır?
Amniyosentez annenin karnından batı-nlarak dölyatağı boşluğuna doğru uzatı­lan ince ve uzun bir iğneyle gerçekleşti­rilir.
Amniyosentezle dölyatağından bir miktar amniyon sıvısı alınarak gerekli incelemelerin yapılacağı laboratuvara gönderilir, iğne genellikle bölgesel anestezinin ardından karın duvarından sokulur. Bu işlemde çoğunlukla herhan­gi bir ağrı ya da rahatsızlık duyulmaz.
• Düşük (yüzde 0,5-1 olguda);
• dölüte iğne batması;
• kan grubu Rh negatif olan bir anne­nin bebeğinin Rh pozitif olduğu durum­larda, annenin bebekteki kan hücreleri­ne karşı antikor üreterek onlan parçala­ması; özellikle karından batırılan iğne­nin önce etenenin içinden geçerek döl-yatağı boşluğuna girdiği durumlarda görülür.
Amniyosentez genellikle erken do­ğum ve düşük riskini artırmaz, dölütün ölümüne neden olmaz.
Sonuçlar
Alınan amniyon sıvısının kimyasal bile­şiminin, fiziksel Özelliklerinin ve dölüt hücrelerinin incelenmesi, dölütün ol­gunluk düzeyi, cinsiyeti, hastalıkları, Rh uyuşmazlığı ve bazı sakatlıkları ko­nusunda değerli bilgiler verir. Alınan hücrelerin, hücre kültürü yapılarak la-boratuvarda çoğaltılması ve dölütün kromozomlarının incelenmesi (karyotip belirlenmesi), doğumdan önce mongo-lizm gibi bazı kromozom hastalıklarının tanınmasını sağlar. Bazı kalıtsal meta-bolik hastalıklar ve dölütte enfeksiyon varsa bunun etkeni de gene hücre kültü­rü yapılarak ortaya çıkarılabilir.

admin hakkında 18864 makale
Öylesine bir hasdta

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.