ANJİYOKARDİYOGRAFİ Faydaları

ANJİYOKARDİYOGRAFİ Faydaları
Bu iyotlu sıvı kateterle dolaşıma ve­rildikten sonra saniyede 4-5 film çekebi­len seriograf adlı aygıtla ön-arka ve yan konumlarında dizi görüntüler alınır. Buna karşılık kalp odacıkları arasındaki anormal bağlantı­lar incelenmek istenirse, kateterle kalbe girerek kontrast maddeyi vermek gere­kir.
Arteriyografi ve flebografide olduğu gibi anjiyokardiyografîde de verilen kontrast madde vücut sıcaklığında ve hastanın vücut ağırlığıyla orantılı olmalı­dır.
Özellikle kulakçıklar ya da karıncıklar arasında bağlantı gibi doğumsal kalp hastalıklarının, büyük damarlardaki anormalliklerin ve kalp kapaklarındaki bozuklukların tanısında kullanılan en iyi yöntemdir.
Kalbin dört odacığı da görüntülen­mek istenirse, kontrast maddeyi dirsek­ten toplardamara vermek yeterlidir; böy­lece kontrast madde, kan dolaşımı bo­yunca yayılarak sırasıyla sağ kulakçığı, sağ karıncığı, akciğer damarlarını, sol kulakçığı, sol karıncığı, sonunda da aort ve dallarını doldurur. Böylece kanın anormal geçişleri, kalp odacıklannın büyüklük ve biçimleri gö­rüntülenebilir.
Anjiyokardiyografİ kalbin yalnızca sağ ya da sol bölümünü gösterecek bi-Çİmde uygulanabilir. Bu durumda kont­rast madde sağ ya da sol karıncığa veri­lir
Seçim, kuşkulanılan hastalığa göre yapılır. Örneğin karıncıklar arası bağlan­tıdan kuşkulanıldığında sol kalbe yöne­lik anjiyokardiyografi yapılarak kasılma (sistol) sırasında kanın bir bölümünün sol karıncıktan sağ karıncığa kaçtığı kontrast maddeyle saptanabilir. Buna karşılık akciğer atardamarında bir darlık­tan kuşkulanılırsa sağ karıncığa kontrast madde verilir. Böylece madde akciğer atardamarına geçerken darlığın yeri sap­tanır.
ANJİYOGRAFİNİN YARARLARI
Anjiyografi kesinlikle yeri doldurulama­yacak tanı yöntemleri arasındadır. Da­marların belirlenmesine, başlangıç böl­gelerinin, boylarının ve çaplanndaki anormalliklerin, ayrıca sayılarının ve iş­levsel durumlarının saptanmasına olanak verir.
Vücudun hemen her yerindeki ve bu arada beyindeki trombuslar (pıhtı), em-boliler (kopan pıhtı parçalannın kan akı­mıyla sürüklenmesine bağlı tıkanma), anevrizmalar (damarlarda balonlaşma) ve hematomlar (damar dışında birikmiş, genellikle pıhtüaşmış kan) anjiyografıde görülebilir. Bir dizi belirtisi de anjiyog-rafiyle saptanabilir. Anjiyografi tam doğru görüntü sağlar; ayrıca ilaç tedavi­sinin ve cerrahi girişimin sonuçlan ko­nusunda yol göstericidir. Bilgisayarlı to­mografi ve ekotomografı gibi yöntemle­rin uygulamaya girmesi, anjiyografînin değerini azaltmayıp ararmış, daha se­çici biçimde uygulanmasına olanak ta­nımıştır. Anjiyografi aynı zamanda bjr tedavi aracı haline de gelmiştir. Örne­ğin mide-bağırsak kanamalarının dene­tim altına alınmasında, cerrahi girişi­min güç olduğu atardamar-toplardamar fıstüllerinin tedavisinde ve yaygın tü­mörlerin tedavisinde anjiyografiden ya­rarlanılır. Radyolojik görüntülemeye bil­gisayarın eklenmesiyle yeni bir yöntem olan dijital anjiyografi kullanılmaya başlamıştır. Bu yöntemin başlıca üs­tünlüğü, geleneksel yöntemlerden çok daha az kontrast madde gerektirmesine karşm net ve duyarlı görüntüler verme­sidir.

admin hakkında 18864 makale
Öylesine bir hasdta

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.