ARTROSKOPİ Faydaları

ARTROSKOPİ Faydaları

ARTROSKOPİ
Artroskopi, ilk kez 1970′lerde Ja­ponya’da uygulanmaya başladı. Omuz, dirsek, el bileği, kalça ve ayak bileği eklemleri hastalıklarının tanı ve tedavisinde yararlı bir inceleme yönte­midir. Ama en çok diz ekleminde kul­lanılır.
Artroskopide eklem içine artroskop adlı bir alet sokulur. Eklem içini görme­ye yarayan bu alet küçük bir teleskopu andırır. Uygu­lama kolaylığı nedeniyle birkaç yıl içinde yaygınlık kazanarak geliştirildi
Ekleme uzatılan en çok 4 mm çapında metal bir borunun içinde gerek­li aydınlatmayı sağlayan optik lifler bu­lunur. Ayrıca alet aydınlatılan bölgeyi görmeye yarayan bir mercek sistemini içerir. Ortopedist, artroskopu eklem boşluğuna sokabilmek için eklemi saran dokularda küçük bir delik açar.
Bu yöntemle incelenecek bölge hem doğrudan görülebilir, hem de alete eklenecek minik bir video kamerasıyla eklem boşluğunun görüntüsü ekrandan hemen ya da kaydedilerek, daha sonra ayrıntılı bir biçimde incelenerek gerek­li tedavi biçimine karar verilebilir.
İŞLEVİ
Artroskopi, tanıya yardımcı olduğu gi­bi, birçok eklem hastalığının en başarı­lı biçimde tedavi edilmesini sağlayarak ortopediste yardımcı olur. Artroskopun kılavuzluğunda küçük cerrahi araçlar, dokuların derinliklerine doğru çeşitli yönlerde ilerletilir. Böylece cerrahi ke­şi yapılmadan her manevra, görüntü­nün yansıtıldığı ekranda izlenerek ge­reken biçimde tamamlanır.
Buraya kadar yapılan açıklamalar­dan da anlaşılacağı gibi artroskopi, hastanın anlattıkları, elle muayene, la-boratuvar incelemeleri ve radyolojik yöntemlerden farklı olarak dolaylı de­ğil, görerek doğrudan tanı koymayı sağlar. Çoğu zaman, bir eklem bütü­nüyle görülebildiğinden başka bir tanı yöntemine gerek kalmaz. Hastalıkla il­gili bozukluklar gözlenerek, en uygun tedavi yöntemi seçilebilir ya da artros­kopi aracılığıyla cerrahi girişime karar verilebilir.
Artroskopi, genellikle diz eklemine yapılan girişimlerde ortopedistlerin en değerli yardımcısıdır. Karmaşık yapı­daki bu eklemde bulunan menisküs ad­lı lifsi kıkırdak ve eklem bağlan bu alet yardımıyla kolaylıkla incelenebilir. Gene diz cerrahisinde, örneğin menis-küslere yapılacak girişimlerde artros-kopiden yararlanılır.
Eklem boşluğunu örten sinovya za-rındaki bütün bozukluklarda, artroskop aracılığıyla biyopsi örneği alınarak in­celenir.
Gut, bazı artrit tipleri (Özellikle ve­rem artriti) ve Reiter hastalığında kesin tanı sağlamasının yanı sıra, bu hastalık­ların klinik gelişimleri de artroskopiyle izlenebilir.
Artroskopiyle uygulanan cerrahi gi­rişimde derin dokular tedavi edilirken yüzeysel dokuların zarar görmesi en­gellenmiş olur. Bu nedenle, bölgesel ve genel komplikasyon tehlikesi en aza inerken, hastanın günlük yaşa­mına dönme süresi kısalır. Günümüz­de artroskopi yöntemiyle uygulanan cerrahi girişimde elde edilen başarı, klasik cerrahi uygulamalar düzeyine ulaşmıştır. Bu sonuç temel olarak ge­liştirilen üstün özellikli cerrahi aletlere bağlıdır.
Özel makaslar ve çok küçük bisturi­ler, başta menisküs olmak üzere pek çok hasta dokunun çıkarılması için ge­rekli araçlardır.
Bu nedenle artroskopi, tanı ve teda­vi sorununun bulunduğu hemen her ko­şulda kullanılabilecek bir yöntemdir. Örneğin diz ekleminin kilitlendiği du­rumda, yalnızca kilitlenme nedeninin saptanmasına değil, kilitlenmenin cer­rahi girişimle açılmasına da yardımcı olur. Bir menisküs lezyonunda, trav maya bağlı olarak eklem aralığında bir­takım kopmuş serbest kıkırdak ya da menisküs parçacıkları bulunabilir ve bunlar dizde kilitlenmeye neden olabi­lir. Artroskopiden yararlanarak gerekli tedavinin uygulanması durumunda has­ta, başka yöntemlere göre çok daha kı­sa sürede günlük yaşamına dönebilir,
UYGULAMA ZAMANI
Artroskopi yukarıda anlatılan bütün ya­rarlarına karşın hasta için bazı istenme­yen sorunlar yaratabilir. Bu nedenle artroskopiye her türlü eklem hastalığın­da başvurulacak bir yöntem olarak ba­kılamaz. Ortopedist bütün verileri özenle değerlendirdikten sonra artros­kopi yapılıp yapılmamasına karar verir. Hastanın yaşamı ve yaptığı işler, örne­ğin sporcu olması da alınacak kararda rol oynar.
Ortopedi alanında yapılan çalışma­lar artroskopiyi daha yetkınleştirme ve daha hızlı sonuç veren yöntemler geliş­tirme aşamasındadır. Laseı teknoloji­siyle donatılmış artroskoplann kullanı­ma girmesi, eklem kıkırdağından alı­nan örneklerin hücre kültürü yapılarak çoğaltılıp eklem yüzeylerine yemden yerleştirilmesi gibi yenilikler yakın ge­leceğin gelişmeleri arasında sayılabilir.

admin hakkında 18864 makale
Öylesine bir hasdta

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.