Beslenmenin sınav başarısındaki payı büyük

Beslenmenin sınav başarısındaki payı büyük
Obezite Uzmanı Dr. Değişen yaşam koşullarının, hayatımızda yeterli ve dengeli beslenmeyi ön plana çıkarmamızı gerektiriyor.
Büyüme – gelişme yavaşlıyor
Yetersiz ve dengesiz beslenme, vücudun direncini azaltıp insanın hastalıklara yakalanma olasılığını artırdığından, hastalıklar daha şiddetli geçiyor. Haluk Saçaklı’nın verdiği bilgilere göre; organizma, fonksiyonlarını yerine getirebilmek için, her türlü besin öğesinden yeteri kadar yararlanmak zorundadır.
Uzmanlar, sınavda yüksek başarı için; kişinin yaşına, cinsiyetine, çalışma ve özel durumuna göre gereksinimi olan enerjiyi alması ve elverişli şekilde kullanabilmesinin, sınav öncesi 3-5 öğünde, dengeli beslenmesine bağlı olduğunu söylüyorlar
Büyüme ve gelişmesi yavaşlıyor, okul ve spor başarısı ile iş verimi azalıyor. İnsan vücudunun gereksinimi olan karbonhidratlar, yağlar, proteinler, vitaminler, mineraller ve suyun yeterli oranda alınması şarttır.
Proteinler dokuları yeniler
Yeterli alınan karbonhidratlar; kan şekerinin düzenlenmesinde, yağlar; A, D, E ve K vitaminlerinin emilim ile taşınmasında ve iyi bir enerji kaynağı olmasında, proteinler; dokuların yenilenmesinde önemli rol üstlenir. Vitaminler; hücrelerin yaşatılması, mineraller; daha güçlü, daha enerjik, hatta daha zeki olunması için önemlidir. Suyun ise oksijenden sonra en önemli besin öğesi olmasından dolayı yeterli oranda tüketilmesi gerekir. Kişi yaşına, cinsiyetine, çalışma ve özel durumuna göre gereksinimi olan enerjiyi alması gerekir.
Sınav öncesi neler yememelisiniz?
Sınavdan 3 gün önce su tutucu özelliği olan besinler tüketilmemelidir. Tuzlu kraker ve yiyecekler, kaşar peyniri, tulum peyniri, tuzlu beyaz peynir, kızarmış et, hardal, patates cipsi, konserve yiyecekler, tereyağı, hazır çorba, kakao, kuruyemiş yenmemelidir.
– Sınavdan 2 gün önce gaz yapıcı özelliği olan besinler tüketilmemelidir. Kızartma, kuru baklagiller, kuru meyve-sebze, baharat, pişmiş gaz yapıcı sebzeler yenmemeli, meyveler kabuksuz yenmelidir.
– Sınav öncesi yenen yemeklerde sindirimi kolay besinler tercih edilmelidir. Uygun olanı karbonhidratlardır. Sınav öncesi karbonhidrat içerikli bir öğün, kan glikoz düzeyinde devamlılığı ve kas glikojen depolarında doygunluğu sağlar. Performansı yüzde 15 artırır.

– Proteinli yiyecekler azaltılmalıdır. Proteinli yiyeceklerin sindirimleri, karbonhidratlara göre daha uzun sürer ve vücutta su kaybına neden olurlar. Proteinler sınav sırasında gerekli enerjiyi sağlamazlar. İdrara çıkışı artırırlar. Gereksiz su kaybına neden olurlar.
– Çok fazla miktarda şekerli yiyecekler tüketilmemelidir.
– Son öğün, kahvaltı ise sınavdan 1.5 saat önce tüketilmiş olması gerekir. Öğrencinin sinirli veya heyecanlı olması durumunda bu süreye yarım veya 1 saat ilave edilebilir.
– Sınav öncesi tüketilecek içeceklerin en iyisi sudur. Son öğünde 2 bardak, sınav sırasında 1-1.5 bardak su içilebilir. Ayrıca sınav öncesi kahvaltıda gaz yapıcı özelliği olmayan taze sıkılmış meyve suları alınabilir.
Bir önceki Ramazan’da tahin yerine pekmez yiyin başlıklı konumuzda Beslenme hakkında bilgiler sunulmuştu.

admin hakkında 18864 makale
Öylesine bir hasdta

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.