Dirsek Kemiği (Ulna) Faydaları

Dirsek Kemiği (Ulna) Faydaları
Üst ve alt olmak üzere iki ucu ve bu iki uç arasında uzanan bir gövdesi vardır. Troklea çentiği eklem yüzeyi ile kaplıdır. Üst ucuyla kol kemiğine ve döner kemiğe eklemleşir-ken, alt ucuyla da döner kemikle eklemleşir. Kemiğin üst ucunda açıklığı öne bakan ve “Troklea çentiği” adını alan bir çentik bulunur.
DİRSEK KEMİĞİ (ULNA): Ön kolda döner kemiğin iç yanında bulunan kemik “Dirsek kemiği”dir
İskelette bu çentik, kol kemiğinin alt ucundaki troklea çentiğiyle ekîemleşir.Troklea çentiğinin üst ucu “Olekranon” denilen bir kemik çıkmtısıyla kuvvetlendirilmiştir. Ön kol ile kol arasındaki açı 180 derece olduğunda olekranon çıkıntısı, kol kemiğinin alt ucunun arka yüzündeki olekranon çukuruna girer. Ön kol, kol üzerine katlandığında ise koronoid çıkıntı, kol kemiğinin alt ucunun ön yüzündeki koronoid çukura girer. Koronoid çıkıntının dış yanında, yani döner kemik başına bakan yanında “Döner kemik çentiği” denilen bir çentik bulunur.
Bu çentiğin yüzeyi eklem yüzeyi ile kaplı olup, hemen dış yanındaki döner kemik başı, “Sirkumferensia artikularis” denilen eklem yüzeyi ile eklemleşir. Dirsek kemiğinin alt ucunda dış yanda bir kemik şişliği görülür. “Dirsek kemiği başı” denilen bu çıkıntı,döner kemiğin alt ucundaki “Dirsek kemiği çentiği” ile eklem yapar. Dirsek kemiği başı bileğin iç yanında, arka yüzde deri üstünden hissedilebilir. Dirsek kemiği başının iç arka yanında “Stiloid çıkıntı” denilen bir kemik çıkıntı daha vardır. Alt ucun alt yüzüyle, bilek kemiklerinden biri olan “Trikuetrum” kemiği arasında bir disk bulunur.

admin hakkında 18864 makale
Öylesine bir hasdta

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.