Eklem Hasarları Artroskopik Yöntem İle Onarılıyor

Eklem Hasarları Artroskopik Yöntem İle Onarılıyor
Bu yöntemde eklem içerisine çok küçük bir delikten giriliyor ve yapılar bir kamera aracılığıyla ekrana aktarılıyor. Tedavisinde ise artroskopi yöntemi devreye giriyor. Ayağa kalkmaya, yürümeye, hatta kolun kalkmasına bile engel olabilen bu hastalık spor yaparken, koşarken, arabaya binip inerken ya da düşme burkulma gibi travmalar sonucu ortaya çıkabiliyor.

Eklem yaralanmaları hayatımızın her döneminde ortaya çıkabilen ve günlük yaşamı olumsuz etkileyen önemli bir sorun.

Sağlıklı bir vücudun ve rahat hareket edebilmenin olmazsa olmazı eklemler… Spor yaparken, yürürken, hatta arabaya binerken bile zarar görebilen eklemlerin tedavisinde küçük deliklerden girilerek gerçekleştirilen artroskopi yöntemi büyük önem taşıyor
Sonrasında ise diğer bir noktadan eklem içerisine küçük bir veya birkaç delikten girilerek tanı ve tedavi yapılıyor Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Dr. Levent Sürer, artroskopik cerrahinin avantajları hakkında bilgi veriyor.

Spor yapan insan sayısı arttıkça eklem sorunları da artıyor

Eklem içi yaralanmaları genellikle genç, aktif ve spor yapan kişilerde görülüyor. Spora olan ilginin artmasıyla birlikte yaşanan bu tip sorunların görülme oranı da artıyor. Ayrıca az bir oran da olsa yaşlı hastalarda oluşan kas güçsüzlüğü nedeniyle de eklem sorunları ortaya çıkabiliyor.

Artroskopik cerrahiyle eklem hasarları onarılıyor

Artroskopik cerrahi menisküs başta olmak üzere kalça, ayak bileği ve omuzda oluşan, bağ ve kıkırdak yaralanmaları, eklem kapsülü hastalıkları, eklem içi kırıkları, diz kapağı çıkıkları, eklem içindeki serbest kıkırdak, kemik ve yabancı cisimlerin çıkarılması, omuz çıkıkları, omuz sıkışma sendromları, omzu döndürücü kas yırtıkları, burkulmalar sonrası uzun süre devam eden ağrı durumları ve eklem içinde oluşan sıkışmalar sonrasında başarıyla uygulanıyor.

Operasyon tek bacak uyuşturularak yapılabiliyor

Artroskopi ameliyatı, hastaya bağlı olarak sadece işlem yapılacak bacak ya da belden aşağısı uyuşturularak gerçekleştirildiği gibi tamamen uyutularak da yapılabiliyor. Ciltte yaklaşık yarım santimetre olmak üzere iki adet kesi gerçekleştiriliyor. Kesilerden birine artroskop adı verilen ve video cihazına bağlanan, eklem içerisini görmeyi sağlayan bir cihaz yerleştiriliyor. Bu cihaza eklem içerisine dizin yıkanması ve görüntü netliği için steril serum fizyolojik veriliyor. İkinci kesiden ise diz içerisindeki rahatsızlıkları anlamamızı ve bunları tedavi etmemizi sağlayacak cihazlar yerleştirilerek ameliyat yapılıyor.

Artroskopik yöntemin açık cerrahiye göre 8 avantajı

1- Artroskopik cerrahi, konusunda deneyimli bir cerrah tarafından yapıldığında, çevre dokulara zarar vermeden, büyük kas kesileri yapmadan, doğrudan eklem içine girilmesine ve sadece hasta olan dokulara müdahale edilmesine olanak sağlıyor. Böylece operasyon sonrası iyileşme süreci çok daha rahat ve ağrısız geçiyor.

2- Ameliyat sırasında, hasta isterse, monitorden dizinin içini izleyebiliyor.

3- Artroskopik cerrahi sırasında eklem içi yapıları çok yakın ve büyütülmüş olarak görülüyor. Bu sayede hastalıklı dokular çok daha iyi teşhis ve tedavi edilebiliyor.

4- Eklem hareketlerini sağlayan iyileşmesi zor ve ağrılı kas, kapsül gibi dokulara hiç dokunulmuyor. Bu sayede de ameliyat sonrasındaki eklem hareketleri ağrısız ve rahat oluyor.

5- Enfeksiyon riski açık cerrahiye göre çok daha düşük.

6- Kanama riski yok veya çok az.

7- Ameliyat kesileri küçük olduğu için yara problemi olmuyor.

8- Artroskopi ile gerçekleşen menisküs ameliyatları ortalama 1 saat sürüyor. Hastalar ameliyatın olduğu gün hastaneden taburcu olabiliyor ve kısa sürede sosyal hayatına dönebiliyor.

Eklem yaralanmalarına karşı yüzün, yürüyün, egzersiz yapın

Yaralanmaları azaltmak için eklemleri çevreleyen kas gruplarını güçlendirmek gerekiyor. Günde 30 dakika yürüyerek, egzersiz yaparak ya da yüzerek kas gruplarını güçlendirebilirsiniz. Bu sayede de eklem yaralanması riskini aza indirmiş olursunuz.

 

admin hakkında 18864 makale
Öylesine bir hasdta

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.