Endomikroskopi kanserin erken tanısında umut vaat ediyor

Endomikroskopi kanserin erken tanısında umut vaat ediyor

Sindirim sistemi hastalıklarının ve özellikle mide-barsak kanalı kanserlerinin erken tanısının, endoskopi kullanılarak mikroskobik olarak görüntülenmesini sağlayan ‘Endomikroskopi’ sayesinde daha hızlı ve doğru şekilde yapılabileceği, böylece tıp alanında büyük bir hayalin gerçekleşmiş olduğu bildirildi.
Bu yöntemde, sindirim sisteminin aynı anda mikroskobik olarak incelenmesinin mümkün olduğu belirten Prof. Dr.
‘Endomikroskopi’yi meslektaşlarına tanıtmak üzere Bursa’ya gelen Alman bilim adamı Prof. Martin Goetz, yaptığı açıklamada, biyopsi almadan işlem anında tanı konulmasını sağlayan sistemin, özellikle gastrointestinal (mide-barsak kanalı) kanserlerin erken tanısında büyük bir umut kaynağı olduğunu söyledi
Dr. Goetz, şöyle devam etti:
“Endomikroskopi, endoskopi esnasında dokunun bin kat kadar büyütülerek, histolojik görüntülerin alınması yöntemidir. Bu yöntem dünyada yeni yeni uygulanmaya başlamıştır. Türkiye’de henüz bu yöntem kullanılmamakta. Yöntemin Türk meslektaşlarım tarafından da kullanılması amacıyla Türkiye’ye geldim. Endomikroskopi, özellikle erken ve doğru tanıda yol gösterici olmaktadır. Önceden, canlı bir organizmada bakteriyi ya da organizmadaki birtakım lezyonları canlı olarak görmek bizim için hayaldi. Ama bu hayalimiz artık gerçek oldu. Dolayısıyla bu, tıp alanındaki müthiş bir gelişme.”
“Çok deneyimli gastroenterologlara ihtiyaç var”
Prof. Dr. Goetz, bu tekniğin kullanılabilmesi için derin patoloji bilgisi bulunan, çok deneyimli gastroenterologlara ihtiyaç olduğunu kaydetti.

‘Endomikroskopi’nin ilk olarak bir Japon firması tarafından uygulandığını bildiren Prof. Dr. Goetz, bu tekniğin özellikle Almanlar tarafından daha çok geliştirildiğini ve kullanıldığını söyledi.
Prof. Dr. Goetz, ‘Endomikroskopi’nin, normalde ‘Gastoskopi’ ya da ‘Kronoskopi’den prosedür olarak bir farkı bulunmadığını, bu yöntemlerin maliyetlerinin de aşağı yukarı aynı olduğunu belirtti.
Teknolojik hayattaki değişimlerle birlikte bu tür tekniklerin gelişmeye devam etmesini beklediklerini ifade eden Prof. Dr. Goetz, bu tekniğin de faydalarının anlaşılmasının ardından kullanımının dünya genelinde hızla yaygınlaşacağını söyledi.
Bir önceki Kansere yakalanmayan süperfare insanlar için de umut başlıklı konumuzda Kanser ve kanserle mücadele hakkında bilgiler sunulmuştu.
Bakılanlar: kronoskopi nasıl yapılır, KRONOSKOPİ, makatan kronoskopi nasıl yapılır

admin hakkında 18864 makale
Öylesine bir hasdta

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.