İnternette alışverişe sakın alkol karıştırmayın

İnternette alışverişe sakın alkol karıştırmayın

İnternetten alışveriş yapanlar dikkat! Hem alkol alıp hem alışveriş yapmayın, yaptıklarınızı hatırlamayabilirsiniz…
Bazıları yemek sipariş eder. Bazılarıysa internette alışverişe çıkar. Çakırkeyifken cep telefonundan alışveriş yapan Ohiolu Tiffany Whitten, Amazon’dan gelen postayı (bir telefon kılıfı) görünce neye uğradığını şaşırmış. Sarhoşken alışveriş yapmış, sonra da tamamen unutmuşum. “Telefondan hesabıma kolayca bağlanabiliyorum

Birkaç içkiden sonra bazıları dansa gider. Bazıları yemek sipariş eder. Bazılarıysa internette alışverişe çıkar. Çakırkeyifken cep telefonundan alışveriş yapan Ohiolu Tiffany Whitten, Amazon’dan gelen postayı (bir telefon kılıfı) görünce neye uğradığını şaşırmış. “Telefondan hesabıma kolayca bağlanabiliyorum. Sarhoşken alışveriş yapmış, sonra da tamamen unutmuşum.
Telefon kılıfını görünce ne kadar heyecanlandığımı anlatamam” diyor Whitten. Lüks perakendeciler aslında uzun süredir benzer taktiklerden yararlanıyor (galeri ve butiklerin şaraplı peynirli partilerini hatırlayın). İnternette ticaretin yaygınlaşmasıyla da alkol katkılı alışverişler, nakliye sektöründe çalışan Whitten gibi insanların dâhil olduğu kitlelere açıldı. Whitten kedi biçimli telefon kılıfını 5 dolara almış.
Avustralyalı Chris Tansey de geç saate kadar içtikten sonra internette alışverişe çıkmış. Ve sonunda 10 bin d olara motosikletle Yeni Zelanda turu almış. Tansey, “Nice emekle kazandığınız parayı harcamakla ilgili korkularınız bir şişe şarabın ardından buhar olup uçuyor” diyor ve Yeni Zelanda gezisinin harika geçtiğini aktarıyor. Fakat 3 dolarlık güneş gözlüğü “berbat bir taklit” çıkmış. “Bira kafasıyla görmediğim 17 dolarlık teslimat ücreti de cabası”. İnternet satıcıları, onay düğmesini tıklayan müşterilerin o sırada ayık olup olmadığını elbette bilemez. Karşılaştırmalı alışveriş sitesi Kelkoo, merkezi olan İngiltere’de anket yaptığı insanların neredeyse yarısının internette içkili alışveriş yaptığını belirtiyor. Bu alanda güvenilir bilgiye ulaşmak zor olsa da benzer tahminleri olan bazı perakendeciler promosyonlarını ona göre düzenliyor.
Akşam saat dokuzdan itibaren yoğunlaşan trafiğe cevap vermek için sitesindeki satış elemanı sayısı artıran internet perakendecisi Gilt Grubu’nun Başkanı Andy Page, “İçtikten sonra çekingenlikler azalıyor ve bu da sağlıklı olmasını umduğumuz bir alışveriş dürtüsüne yol açıyor” diyor. eBay sitesinde günün en kalabalık vakti, yerel saatle akşam 6:30 ile 10:30 arası. Alkolün etkisiyle mi? Sitenin Mobil Alışverişten Sorumlu Başkan Yardımcısı Steve Yankovich, “Kesinlikle” diyor ve ekliyor, “Akşam işten eve dönen çoğu insanın ne yaptığını düşünüyorum. Elbette ki rahatlıyorlar. Yani tüketiciler o saatte daha keyifli oluyor”.
Akşam alışverişleri her anlamda büyüyor. Yüzlerce sitenin e-ticaret işlemlerini yürüten ChannelAdvisor, sipariş hacminin akşam 8′de tavan yaptığını ve müşterilerin giderek daha geç saatlerde sipariş verdiğini aktarıyor. 2011′de saat dokuzla gece yarısı arasında verilen sipariş sayısı önceki yıla göre artmış.
Amerikalı alışveriş kanalı QVC’deyse izleyici ve işlem sayısı öğle vakti zirve yaptıktan sonra akşam 7′ye kadar düzenli olarak azalıyor. Ondan sonra kozmetik ve aksesuar satışları hareketleniyor. Şirketin Programlama ve Pazarlamadan Sorumlu Başkan Yardımcısı Doug Rose, “Bunlara isterseniz kadınca hevesler deyin, ama akşam yemeği saatinden sonra güçlü bir izleyici kitlesi oluştuğu bir gerçek. Kadınları neyin motive ettiğiniyse artık siz tahmin edin” diyor. Yine de satıcılar sarhoş alışveriş yapmayı teşvik eder görünmek istemiyor. Zaten o haldeyken istemeden ürün alan müşterilerin iade oranı da yüksek olmalı.
Ayrıca mutlu bir tüketici elbette ki satışları artırabilir. Oxford Üniversitesi Said İşletme Fakültesi’nde tüketici davranışları üstünde çalışan öğretim üyesi Nancy Puccinelli, “İnsanları keyiflendiren ve gevşeten alkolün alışverişe elbette etkisi var. Kendimizi iyi hissediyorsak gördüğümüz bir ürünü daha olumlu değerlendiririz” diyor. Fakat Puccinelli, alkollü alışverişin sorunlara da yol açabi leceğini belirtiyor. Sitelerin kredi kartı bilgilerini sakladıkları ve tek tuşla alışverişin onaylandığı, alkolün kısa süreli hafızayı zayıf lattığı hesaba katılırsa, “alım sırasında yeterince düşünmeye fırsatınız olmamaktadır”.
Şarap ve alkollü içecekler yazarı Amanda Schuster, içtikten sonra gerçek mağazalardan asla alışveriş yapmadığını, ama internete karşı koymakta zorlandığını belirtiyor. “İşe yarar bir şeyler yaptığımı hissettiriyor. Sanki eve içkili gelip sızmamışım da bir işi halletmişim gibi” diyor Schuster.
Bir işi halletmekten kastedilen şey, Amazon’dan CD almak. Schuster, beklenmedik bir CD paketini fark ettiğinde, “Alışveriş tarihime bakarak iz sürüyor ve kendime ‘Doğru ya’diyorum” diye konuşuyor. Pişman olmuş mu? Birkaç kez. Örneğin, “Heart’ın ‘Greatest Hits’ini ne zaman aldığımı merak ediyorum” diyor.
THE NEW YORK TIMES

admin hakkında 18864 makale
Öylesine bir hasdta

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.