Kadınların korkulu rüyası vajinal mantar

Kadınların korkulu rüyası vajinal mantar
Sevgili hanımlar, biz de bu yazımızda sizlerle vajinal mantarlar hakkında detaylı bilgi ve tedavi yöntemleri ile birlikte, vajinal mantar enfeksiyonlarından korunmanın yollarını paylaşıyoruz.
Her kadın ömürnde bir kez bile olsa ki bu daha çoktur eminim, mutlaka vajinal mantar sorunuyla karşı karşıya gelir. Vajinal mantar enfeksiyonları genelde kadına utanç ve kaçınılmaz kader gibi görünsede, tedaviye çabuk cevap veren ve kesinlikle önlem alınabilecek bir kadınsal hastalıktır. Sağlık sorununu bir kenara bırakın, kadını ruhen ne kadar da çok olumsuz etkiler.

 
Kadınlarda genital bölgenin mantar enfeksiyonunu ilk kez 1849 yılında Wilkinson adlı araştırmacı tanımladı
Wilkinson, mantar enfeksiyonunu gebelerde görmüş ve gebelerde tanımlamıştı. Mantar enfeksiyonlarının ortaya çıkışı genellikle bir nedene dayanır. Bu nedenler arasında en sık görülenleri antibiyotik kullanımı ve gebeliklerdir. Tekrarlayan vajinal mantar enfeksiyonları da birçok soruna neden olabilir.
İlk adetinden 25 yaşına kadar kadınların yarısı mantar enfeksiyonu ile karşılaşır. Erişkin yaşına geldiğinde ise 4 kadından üçü hayatında bir kez vajinal mantar enfeksiyonu geçirmiştir.
Vajinal mantar enfeksiyonlarının sıklığını bilmek mümkün değildir. Vajinal mantar enfeksiyonu olanların bazıları kendi yöntemleri ile tedavi yapmaya çalışmaktadır. Ancak vajinal enfeksiyon şikayeti ile başvuran kadınlarda en sık görülen iki enfeksiyondan biri mantar enfeksiyonudur.
Mantar enfeksiyonu ile başvuran hastaların çoğu kandida albikans denilen mantar türü ile enfekte olmuştur. Kandida glabrata gibi diğer kandida türleri tüm enfeksiyonların çok azını meydana getirir.
Aslında hiçbir şikayeti olmayan tamamen sağlıklı kadınlarda da vajinada kandida mikrobu bulunabilir. Mantar enfeksiyonu belirtileri gösteren bir kadında da vajina sürüntüsü mikroskopisi kandida gösterir. Bu yüzden vajina akıntısının kültürü veya mikroskop ile bakısı sonunda mantar tanısı koymak zordur. Mikroskop ile bakıda vajinada üremekte olan mantar hücrelerinin görülmesi tanı koydurucu bir belirtidir.
Mantar enfeksiyonu cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyon değildir. Ancak cinsel temasın başlaması ile sıklığı artar ve cinsel temas sıklığı ile mantar enfeksiyonunun sıklığı arasında paralellik vardır.
Mantar enfeksiyonlarının en önde gelen belirtisi kaşıntıdır. Kaşıntıdan oluşan tahriş nedeniyle idrar yaparken yanma da görülebilir. İdrar yanması, idrar yolu enfeksiyonunda olduğundan farklıdır. İdrar yolu enfeksiyonunda ağrı karının alt kısımlarında ve derinde hissedilirken mantar enfeksiyonunun ağrısı idrarın çıktıktan sonra değdiği cilt kısmındadır. Bir diğer önemli belirti ise akıntıdır. Akıntı miktarı çok olmasa da kıvamı ile rahatsız edicidir. Akıntı, küçük çökelek parçacıklarına benzer. Ancak enfeksiyon uzun sürerse bu çökelek görüntüsü ortadan kalkacaktır. Akıntı genellikle kokusuz olsa da çok dikkatli hastalar akıntının peynir veya süt kesiğine benzediğini veya mandıraya benzer bir koku olduğunu belirtirler. Vajina cildinin enfekte olmuş olmasından ötürü cinsel temas ağrılıdır. Vajinanın içi şişmiş gibi hissedilir.
Gebelik sırasında geçirilen mantar enfeksiyonları bebeğin zarlarının mikrop kapması ile erken doğum riskini artırır.
Mantar enfeksiyonlarının sıklığını artıran bazı durumların bilinmesi, bu enfeksiyondan korunmamıza yardımcı olabilir.
1- Antibiyotik kullanımı
2- Gebelik
3- Şeker hastalığı
4- Adet öncesi dönem
5- Doğum kontrol haplarının kullanımı
6- Spiral kullanımı
7- Bağışıklık sisteminin baskılanması
8- Hormon tedavileri ve özellikle kortizon
9- Fazla miktarda şeker tüketmek
10- Sentetik giysiler ve bunların genital bölgede yarattığı nemlilik ve sıcaklık artışı
11- Alerjiye neden olan maddeler. Bunlar arasında renkli tuvalet kağıtları, tamponlar ve giysilerdeki deterjan artıkları bulunur.
12- Bazı başka hastalıklar. Bunlar arasında tiroid hastalıkları, demir eksikliğine bağlı kansızlık da vardır.
13- Radyasyona maruz kalma. Bu pek tabii ki herhangi başka bir hastalık nedeniyle radyoterapi gören hastaların sorunu haline gelir.
14- Rahim ağzı kanalının kronikleşmiş enfeksiyonları (Servisit).
15- Obesite (Şişmanlık)
16- Sık ve değişik kişilerle cinsel ilişkide bulunma
Mantar enfeksiyonlarından korunmak için nelere dikkat edelim?
1- Vajina içi asla yıkanmamalıdır. Vajina içinde asidliği ifade eden pH değeri 3,8-4,2 arasındadır. Bu pH derecesinin sağlanması için vajina içinde bulunan Laktobasillus asidofilus denilen dost mikroplar laktik asid üretir. Laktik asid ve vajinanın bu asid pH’ı zararlı mikropların ve özellikle mantarların üremesini önler. Vajina içini yıkamak için kullandığımız su pH’ı 7’dir. Yani vajina içinin asildik derecesini bozar. Kaldı ki vajina içini pH’ı uygun bir sıvıyla bile yıkasak oradan Laktobasilleri uzaklaştırdığımız için kısa sürede pH da bozulacaktır.
2- Vajina dış kısmını yıkamak için yalnızca su kullanalım. Genital bölgeyi yıkamak için kullanabileceğimiz sıradan sabun ve şampuanlar genellikle asid ortamı bozan bazik maddelerdir. Bunun için genel banyo sırasında genital bölgeyi yıkamak için özel genital bölge şampuanları kullanalım, onun dışında su ile yıkama yapalım

3- Genital bölgeyi yıkarken aşırıya kaçmayalım, önden arkaya doğru yıkama yapalım. Makattaki mikropları öne sürüklemeyelim. Kuru kalmak önemli. Yıkamadan sonra genital bölgeyi kurulayalım. Kurulama için beyaz renk tuvalet kağıdı kullanalım. Tuvalet kağıdını dokuya bastırmadan ve yalnızca dokunarak kullanalım ki doku arasında tuvalet kağıdı parçaları kalmasın.
4- Adet olmadığımız zamanlarda günlük ped bile olsa bir engel kullanmayalım. Genital bölgenin havalanmasını her durumda bozarlar. Yalnız adetli iken ped kullanalım.
5- İç çamaşırları pamuklu veya penye olsun. Bu hem genital bölgenin hava almasını sağlar, hem de sıcak yıkanmaları mümkündür. İç çamaşırı günlük olarak değiştirilmeli, otomatik makinenin sıcak ayarında yıkanmalı ve makineden çıkınca bir kez daha durulanmalı, kuruyunca buharlı ütü ile ütülenmeli.
6- Giysi olarak mümkün olduğunca bol paçalı kumaş pantolon, şort veya etek tercih edilmeli, kot, deri ve sıkı pantolondan kaçınmalıdır. Bir giysi ile yürürken genital bölgede nemlilik oluşuyorsa bu giysi uygun değildir.
Kaynak: http://www.msxlabs.org/forum/soru-cevap/213794-vajinal-mantar-yasla-ilgili-midir-nasil-tedavi-edilir.html#ixzz1zmBcY088
Bir önceki Seyahate çıkacak anne adayları dikkatli olmalı başlıklı konumuzda anne adayları, Derin Ven Trombozu ve emboli hakkında bilgiler sunulmuştu.
Bakılanlar: adet öncesi mantar, sıcak suyla rahimi yıkamak zararlımı, am içi görüntüsü, gebelikte idrar yolu enfeksiyonu ve mantar, çökelek gibi vajinal akıntı

admin hakkında 18864 makale
Öylesine bir hasdta

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.