Kansere yakalanmayan süperfare insanlar için de umut

Kansere yakalanmayan süperfare insanlar için de umut

Araştırmayı yapan Kentucky Üniversitesi ekibi bulgularını insanlara da uyarlayabileceklerini söylüyor. Ancak İngiltere’de bu alanda en önde gelen araştırma kuruluşu olan Cancer Research UK, kaydedilen ilerlemenin yalnızca farelerde geçerli olmadığını kanıtlamak için daha fazla çalışmaya gerek olduğunu belirtti. Süperfare’yi kansere karşı koruyan genin, insanlar için de daha güvenli ve etkili tedavi yöntemlerinin yolunu açması umuluyor.
ABD’li bilim adamları kansere yakalanmayan bir fare türü geliştirdiklerini açıkladı. Cancer Research dergisinde yayımlanan araştırmaya göre daha aktif bir “Par-4″ geni taşıyan fareler tümör geliştirmiyor, hatta daha uzun yaşıyor

Par-4 geni 1990 yılında, insanlardaki prostat kanseriyle ilgili araştırmalar yapılırken keşfedilmişti. Bu genin “programlı hücre ölümü” denen, vücudun hasarlı ya da hatalı hücreleri bulup yok etme mekanizmasında rol oynadığı sanılıyor.

Kentucky Üniversitesi ekibi Par-4 geninin kanserle mücadelede işe yarayıp yaramayacağını anlamak için bu hastalığa karşı özellikle hassas olduğu bilinen bir fare türünü kullandı. Geni dişi farelerin yumurtalarına aşılayan bilim adamları, hem bu farelerden doğan yavrularda hem de onların yavrularında genin aktif kaldığını gözlemledi. Aktif Par-4 genini taşıyan fareler hiçbir kanser türüne yakalanmadı.
Bilim adamları bu tekniğin insanlara da faydalı olması için çok sayıda araştırma yapılması gerektiğini vurguluyor.
Bir önceki Sigara ağız kanseri riskini artırıyor başlıklı konumuzda ağız kanseri, ağız kanseri riski ve akciğer sağlığı hakkında bilgiler sunulmuştu.

admin hakkında 18864 makale
Öylesine bir hasdta

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.