Kasık ağrısının nedenleri

Kasık ağrısının nedenleri
Ani başlayan ağrılar genellikle acil durumlarda ortaya çıkmaktadır.
Kasık ağrısı (pelvis ağrısı), bazen ani başlayan yoğun bir ağrı olabilirken (akut karın ağrısı) bazen de uzun süreden beri devam eden rahatsız edici (kronik kasık ağrısı) bir ağrı şeklindedir.
Akut (ani) olarak başlayan karın ve kasık ağrılarında acil girişim yapılması gereken apandisit, dış gebelik, yumurtalık kisti gibi hastalıkların olma ihtimali yüksektir. Kasık ağrısı değişkenlik gösterebilir.
Kasık ağrısı (pelvis ağrısı), alt karın bölgesinde bulunan; rahim, yumurtalık ,tüpler, idrar torbası ve barsaklara ait patolojilerle ilgili olabilir
Bu tür ağrılarda vakit kaybedilmeden doktora başvurulmalıdır.
Uzun süreden beri olan kronik kasık ağrısı, tanı ve tedavisi güçlük yaratan bir durumdur. Çoğunlukla üreme sistemi ile ilgilidir (rahim, yumurtalıklar). Diğer karın içi organlara ait hastalıklar da zaman zaman kronik kasık ağrısı yapabilmektedir. Bazı durumlarda ise ağrının bir nedeni yoktur veya saptanamamaktadır. Psikolojik faktörler de kronik pelvis ağrısına neden olabilmektedir.
Kasık ağrısı yapan hastalıklar
– Dış gebelik
– Endometriozis
– Yumurtalık kisti yırtılması
– Mittelschmerz (yumurtlama dönemi ağrısı)
– Myomlar
– Rahim damarlarında varis benzeri genişlemeler
– Rahim, yumurtalık ve tüplerin enfeksiyonları
– Apandisit
– Sistit
– Bağırsak iltihabı
– İrritabl kolon hastalığı
– İskelet sistemine ait hastalıklar
– İdrar yollarında taş

Kasık ağrısına neden olan hastalığın saptanmasında ağrının tipi çok önemlidir. Akut (ani) başlayan ağrılar acilen değerlendirilmeli ve tedavi edilmelidir.
Kronik kasık ağrısının nedenini saptamak her zaman kolay olmayabilir. İlk olarak ağrının özellikleri sorgulanır. Daha sonra dikkatli bir muayene yapılır. Bu muayenede jinekolojik muayeneye genel bir vücut muayenesi de eklenmelidir. Jinekolojik muayenede üreme organları dikkatle değerlendirilir, hemen ardından yapılan ultrasonografi ile inceleme tamamlanır. Bu muayene sırasında rahim ve çevresinde olabilecek enfeksiyonun araştırılması için smear, kültür gibi tetkikler için örnek alınabilir.
Laboratuvar yöntemleri ile gebelik testi, tam kan sayımı, kanda enfeksiyon parametrelerinin (ASO, CRP Sedimantasyon gibi) araştırılması yapılır. İdrar yolu enfeksiyonlarının tanısı için tam idrar tetkiki gerekirse idrar kültürü istenir. Barsak patolojileri açısından dışkı tetkikleri istenebilir.
Tanı koymak amacı ile bilgisayarlı tomografi, MRI gibi ileri radyolojik tetkikler gerekebilir. Son olarak kronik kasık ağrısı olan kadınlarda tanı koymak için laparoskopik girişim ile karın içi organların direkt olarak gözden geçirilmesi düşünülebilir.
Kasık ağrısında tedavi hastalığın nedenine yönelik olarak yapılır.
Bir önceki Seyahate çıkacak anne adayları dikkatli olmalı başlıklı konumuzda anne adayları, Derin Ven Trombozu ve emboli hakkında bilgiler sunulmuştu.
Bakılanlar: kasığa bıçak saplanmış gibi giren ağrı, kasıkta bıçak saplanır gibi ağrı, kasığa bastırınca acı, kasikta bacak saplanir gibi agri, kasıklara dokununca ağrı

admin hakkında 18864 makale
Öylesine bir hasdta

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.