Kızamıkçık – Rubella – Alman Kızamığı Faydaları

Kızamıkçık  – Rubella – Alman Kızamığı Faydaları
Hastalığın etkeni RNA grubundan “Togavirüs” ailesine ait “Rubivirüs” adlı virüstür.Virüs üst solunum yollarından bulaşmaktadır.
KIZAMIKÇIK – RUBELLA – ALMAN KIZAMIĞI: Kızamıkçık, ateş ve deri belirtileriyle seyreden virüs kaynaklı bir bulaşıcı hastalıktır. Bulaşmadan sonra klinik belirtilerin ortaya çıkmasına değin geçen kuluçka süresi 14-21 gündür. Ancak “HAMİLE KADINLARDA GELİŞEN KIZAMIKÇIK, AĞIR GELİŞME ANORMALLİKLERİNE YOL AÇARAK SAKAT ÇOCUK DOĞUMLARINA NEDEN OLABİLİR”. Virüs boğazda, kanda ve dışkıda bulunabilir
Hastanın lenf bezlerinde büyüme görülür. Hastalık Önce ateş, baş ağrısı, halsizlik, konjunktivit gibi ön belirtilerle kendisini ortaya koyar. Sözünü ettiğimiz bu ön belirtilerle kendisini ortaya koyar. Sözünü ettiğimiz bu ön belirtilere erişkin hastalarda daha sık rastlanmaktadır. Çocuklardaki belirtiler deri belirtileriyle birlikte başlamaktadır. Bazı hastalarda kızamıkçık hiçbir deri belirtisi göstermeden başlar, bazılarındaysa kızamıkçığın hiçbir deri belirtisi vermeden kendisini yalnız lenf bezle-rindeki büyümeyle ortaya koyduğu görülmüştür. Deri belirtileri kızarık ya da pembe renkli deri lekeleri biçimindedir. Bu lekeler önce yüzde belirir. Daha sonra boyun ve gövdeye yayılırlar. Bu lekelerin bazıları deriden hafifçe kabarabilirler, 1-5 gün içinde kaybolurlar.Hamileliğin ilk “4 ayında” kızamıkçığa yakalanan kadınların, henüz rahim içinde bulunan çocuklarına hastalık bulaşır. Virüsler plasentadan geçerek çocuğa ulaşır. Bu gibi durumlarda virüs, çocukta çok ciddi bozukluklara yol açar. Bunları şöyle sıralayabiliriz:

Kalp anormallikleri: Ventriküller arası duvarda delik, patent duktus arteriozus, pulmoner darlık. Göz anormallikleri:Katarakt,kornea bozuklukları, korioretinit göz küçüklüğü (mikroftalmi). Diğerleri: Sağırlık, zeka geriliği, mikrosefali (kafanın küçük oluşu}, pankreatit. Kızamıkçık hastalığının hamile kadının çocuğu için yarattığı ağır tehlikeler düşünüldüğünde, bu gibi vakalarda düşük yapmaya karar verilebilir. Hastalığın daha hafif seyretmesi için hastalara “Gama globülin” zerk edilebilir. Zayıflatılmış canlı kızamıkçık virüsü aşıları, aktif bağışıklık kazandırmak için kullanılabilir. Ancak bu aşıların hamile kadınlara yapılmaması gerekir. Çünkü aşıdaki virüs plasentadan geçip anne rahmindeki çocuğa ulaşabilir.
. Soru

admin hakkında 18864 makale
Öylesine bir hasdta

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.