Malta hummasını romatizma ile karıştırmayın

Malta hummasını romatizma ile karıştırmayın

Sokakta satılan çiğ süt ve taze peynirden, insanlara geçen Malta humması, tüm organları olumsuz etkiliyor. Bu hastalığa Brucella cinsinden, koklara benzeyen çomak şeklinde mikroplar sebep olur. Tıp dilinde Brucella veya Bruselloz olarak bilinen bu hastalığa Akdeniz humması da denir.
Malta humması, bir hayvan hastalığı olmasına rağmen insanlarda da görülebilen bulaşıcı bir hastalık. Malta humması (Brucella – Bruselloz) çoğunlukla romatizma ile karıştırılıyor
Keçi veya koyunlarda “Brucella melitensis”, sığırlarda “Brucella abortus” ve domuzlarda “Brucella suis” tiplerindeki mikroplar bulunur.
Malta hummasının bulaşması
Vakaların çoğunda bulaşma deri ve mukoza yoluyla olur. Solunum yoluyla da bulaşabilirler. Hasta hayvanların, eti, sütü, sütünün ürünleri ile temas eden insanlara bu hastalık bulaşabilir. Bu yüzden, hayvan yetiştiricileri, veterinerler, çobanlar, mezbahada çalışanlar, sütçüler, peynirciler bu hastalığa yakalananların çoğunluğunu meydana getirirler.
Malta hummasının belirtileri
Bakteriler; dalağa, karaciğere, lenf bezlerine, kemik iliğine, salgı bezlerine, sinirlere yerleşirler. Kuluçka süresi 5-21 gündür. Yüksek olmayan, zaman zaman titreme şeklinde gelen ateş yapar. Gece terleme ile ateş normale düşer. Bu hastalığı uzun zaman çekenlerde ateş bazen yükselen, bazen alçalan fakat normale düşmeyen bir tablo gösterir.
Hasta çabuk yorulur ve terler. İştahsızlık ve buna bağlı olarak zayıflama görülür. Tanıda, hastalık çoğu defa romatizma ile karıştırılır. Bu hastalık, başka hastalıkların oluşmasına neden olabilir. Laboratuar tetkikleri ile tam tanısı mümkündür.

Malta hummasının tedavisi
Bulaşıcı hastalık olduğundan, sağlık kuruluşlarına haber verme mecburiyeti vardır. Genel durumu iyi olsa dahi hasta tedavi süresince yataktan çıkmamalıdır. Yatma süresi en az ateşin normal hale gelene kadar devam etmelidir.
Baş ağrıları, eklem ağrıları, ateş, kabızlık, uykusuzluk ve kansızlık için gereken ilaçlar doktor tarafından verilebilir. Teramisin, oreomisin ve streptomisin gibi ilaçlar Malta Hummasının tedavisinde kullanılmaktadır.
Malta hummasından korunmak
Hastalıktan korunmanın birinci şartı sütün ya kaynatılarak ya da pastörize edilerek içilmesidir. Hastalığın, yağ, peynir ve kaymak gibi sütten yapılmış maddelerden geçtiği de akıldan çıkarılmamalıdır.
Hastalık görülen hayvanlar ya sağlam hayvanlardan ayrılmalı ya da yok edilmelidir. Hastalık görülen hayvanlarla teması olanların muhakkak aşılanmaları gerekir.
Bir önceki Türk halkının başı ağrıyor başlıklı konumuzda ilaç kullanmak, karın ağrısı ve migren hakkında bilgiler sunulmuştu.
Bakılanlar: malta hummasinin zararlari

admin hakkında 18864 makale
Öylesine bir hasdta

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.