MEME İLTİHAPLARI (MASTİT): Faydaları

MEME İLTİHAPLARI (MASTİT): Faydaları
Tersi olduğunda meme başından giren mikroplar kolaylıkla meme iltihaplarına yol açabilir. Memelerde bu süt birikimi meme başında çatlak olmasa bile meme iltihaplarını kolaylaştıran bir başka etkendir. Bu nedenle emzirme sırasında meme başlarının temizliğine aşırı bir özen göstermek gerekir. Bebeğin herhangi bir nedenle emzirmesinin aksadığı durumlarda memede süt birikir.
MEME İLTİHAPLARI (MASTİT):
1) Loğusalık döneminde görülen meme iltihapları (puerperal mastit, loğusalık mastiti): Meme verme sırasında yani emzirme döneminde, meme başında oluşan çatlaklar mikroplar için bir giriş kapısıdır
Çünkü meme başına açılan süt kanalları da mikropların memeye girebileceği bir yoldur. Böyle durumlarda memelerde biriken sütün sağılarak boşaltılması gerekir. Çünkü süt mikropların kolaylıkla üreyebileceği en uygun ortamdır.
Memelerde dolgunluk, gerilme duygusu, dokunmakla ya da dokunmaksızın ağrı oluşumu, kızarıklık,.yerel ısı artışı ve bunlara ek olarak annenin ateşinin yükselmesi bir meme iltihabının belirtileridir. Emzirme döneminde görülen memenin bu il-tihabi hastalığında en etkin tedavi, süratle memelerde biriken sütün boşaltılmasıdır. Bu boşaltma işlemine yardımcı olmak için memeye sıcak kompres uygulamalı ve sonra da süt boşaltma pompa-sıyla sağılmalıdır. Gerekirse ağrı kesici ilaçlar ve uygun bir antibiyotik doktor denetiminde kullanılabilir, Bu arada meme başlarının temizliği de unutulmamalıdır. Böyle bir meme iltihabı ihmal edilecek olursa süratle meme apsesine dönüşür. Meme apsesi anneyi aşın Ölçüde rahatsız eder ve tedavisi de genellikle ufak bir cerrahi girişimi gerektirir. Yukarıda sözünü ettiğimiz basit önlemler memede apse oluşumunu engellemeye genellikle yeterlidir.

2) Meme çıbanı: Eğer irin toplamayan mastit olayları yeterli tedavi görmezlerse, bölgede irinli bir iltihap gelişir ve sonunda içi irinle dolu bir meme çıbanı ortaya çıkar. Çıban bölgesinde şişlik, kızarıklık, ısı artması, ağrı gibi belirtilerin yanı sıra vücutta da ateş yükselmesi, lökositoz, titreme gibi belirtiler de gelişir. Tedavisi kesinlikle ameliyattır. Küçük bir ameliyatla çıban yarılarak içi boşaltılır ve birkaç gün içinde iyileşme sağlanır. Uygun bir antibiyotik kullanılması da tedaviye eklenebilir. Kısa sürede İyileşmeyen, emzirme dönemi dışında ortaya çıkan ya da meme çıbanı gibi belirti vermesine karşın ameliyat sonunda irine rastlanmayan meme iltihabı ya da çıbanı olaylarında “iltihaplı tipte bir meme kanseri” akla getirilmelidir.
3) Plazma hücreli mastit: Genellikle çok doğum yapmış kadınlarda görülen bir iltihaptır. Meme başına yakın bir bölgede sert ve ağrılı bir kütlenin varlığı duyulur. Meme başı içeri çekiktir. Bu belirtileriyle olay bir meme kanserine benzer. Aslında süt kanalları içinde birikmiş ve kurumuş süt salgısının neden olduğu bir olaydan başka bir şey değildir. Gerek kuruyan salgıda gerekse çevre meme dokusunda bol ölçüde plazma hücrelerine (plazmositler) rastlanır. Hafif bir ışın tedavisi ya da küçük bir ameliyatla meme içindeki bu bölgenin çıkarılması, kesin iyileşme sağlar.

admin hakkında 18864 makale
Öylesine bir hasdta

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.