Migrende yanlış teşhis tehlikesi

Migrende yanlış teşhis tehlikesi

Araştırmada migren hastalarının yüzde 88,3′ünün ilaç kullandığı; fakat bunun sadece yüzde beşinin migrenle ilgili ilaçlar olduğu ifade edildi.
Ülke genelinde 5 bin 323 kişinin katılımıyla gerçekleştirilen “Türkiye’de Baş ağrısı ve Migren Epidemiyoloji Çalışması” sonuçları açıklandı. Buna ek olarak hastaların yüzde 63′ü doktor tavsiyesi dışındaki kaynaklar aracılığı ile ilaçları bulup kullanıyor.
Uzmanlarca yapılan araştırmalar, Türkiye’de her dört kadından birinin migrenli olduğunu ortaya çıkardı. Araştırma sonuçları migrene karşı bilinçsizce ilaç kullanımının had safhada olduğu gerçeğini de gözler önüne serdi

Araştırmanın koordinatörlüğünü üstlenen İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Ertaş, bilinçsizce kullanılan ağrı kesicilerin bağımlılık yaptığını ve migreni azaltmak yerine artırdığını anlattı. Ertaş, “Bu tip bilinçsiz ilaç kullanımı ağrıyı önlemek yerine sürekli hale getiriyor. Tedavi imkanını zorlaştırıyor.” dedi.
Türkiye’de insanların migren ataklarını önlemek için doktora gitmek yerine ağrı kesicilere sarıldığına dikkat çeken Ertaş’a göre, bilinçsizce üç ay ağrı kesici kullanan insanlarda bağımlılık kaçınılmaz oluyor ve hastalığın tedavisi zorlaşıyor.
Migrenin kendi içinde farklı bir hastalık olduğunu dile getiren Prof. Dr. Aksel Siva ise “Şu anda migren bir hastalık mı yoksa baş ağrısıyla kendini belli eden hastalıkların belirtisi mi? Bunun çözülmesine çalışılıyor.” ifadesini kullandı.
Yanlış teşhis konuluyor
Migren hastalarının yüzde 8,7′si ağrı kesici bağımlısı ve tedavisinde gelişigüzel ağrı kesici kullanıyor. Migren olduğu halde migren teşhisi konmayan hastaların oranı yüzde 55. Bu hastalar genellikle boyun kireçlenmesi, hipertansiyon, sinüzit ya da genel baş ağrısı tanısı alıyor ve genel ağrı kesiciler ile tedavi ediliyor.

Türk Nöroloji Derneği Başağrısı Çalışma Grubu bünyesinde, 21 ilde yüz yüze görüşmelerle gerçekleştirilen çalışma, İstanbul Üniversitesi İstanbul ve Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde görev yapan öğretim üyeleri grubu tarafından ve İ.E Ulagay-Menarini Group’un desteği ile hayata geçirildi.
Hastaların üçte biri hiç doktora gitmiyor
Baş ağrısı çekenlerin yüzde 48,6′sı, migrenlilerin yüzde 29,4′ü doktora başvurmuyor.
Doktora başvuranların bir kısmına doğru teşhis konulamamış.
Araştırmaya katılanların yüzde 55′inin migren hastası olduğu halde migren tanısı almadığı ve bu hastalara durumlarının sinirsel ya da sinüzit olduğu bilgisi verilmiş.
Migren iş verimini düşürdüğü için ciddi bir iş gücü kaybına sebep oluyor.
Migren, hastalarının yüzde 89,3′ünün hayatı etkileniyor ve hayat kalitesi düşüyor. Hastaların yüzde 50′sinde bu etki çok ciddi hissediliyor.
Bir önceki Kansızlığa karşı dikkatli olun başlıklı konumuzda anemi, aşırı alkol tüketimi ve aşırı çay tüketimi hakkında bilgiler sunulmuştu.
Bakılanlar: migreni onlemek icin yapilacak bitkisel tedavi

admin hakkında 18864 makale
Öylesine bir hasdta

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.