MİGRENİN KORKULU RÜYASI

MİGRENİN KORKULU RÜYASI
Havanın lodoslu olduğunu ilk onlar bilir.

Hürriyet Aile 
Migrenlilerin baş ağrısı ataklarını tetiklemede sıklık olarak stesten sonra ikinci sırada rüzgar geliyor.

Ülkemizde yeni yapılan ülke çapında bir çalışma ortaya koyuyor ki, migrenlilerin baş ağrısı ataklarını tetiklemede sıklık olarak stesten sonra ikinci sırada rüzgar gelmektedir.
Dünyadaki oran da yüzde 50 dolayındadır. Ülkemizde migrenlilerin yüzde 54′ü rüzgarın migrenlerini tetiklediğini söylemektedir. Bu nedenle migrenlilere halk arasında “meteoroloji uzmanı” yakıştırması yapılmaktadır

Migren baş ağrıları, fark edilsin veya edilmesin, her zaman beynin bir şeyle tetiklenmesi sonucu gelişen bir takım olaylar zinciri içinde, beyin zarı damarlarının geçici iltihabı ve şişmesi sonucu ortaya çıkar. Özellikle lodosun migreni tetiklediği ve hava değişikliklerinde migren sıklığının arttığı iyi bilinen bir durum olmakla birlikte, yine de nedeni iyi bilinmemektedir.
Hava durumu deyince sıcaklık, nem, hava basıncı, rüzgarın hızı, havadaki iyon konsantrasyonu ve havadaki oksijene bağlı diğer zerrecikler, ayrı ayrı faktörlerdir. Kimi migrenliyi hava sıcaklığındaki değişim daha çok etkilerken, kimini hava basıncı değişimi, kimisini rüzgar etkileyebilir.

SAHRA ÇÖLÜ TOZU MİGRENİ TETİKLİYOR

İlk kez Türkiye’den bir grup araştırıcı, rüzgarla taşınan ve atmosferde su ve güneşle değişime uğrayan Sahra Çölü tozlarının, migreni tetikleyebileceğini gösterdiler. Bu çalışmada, Sahra Çölü tozuna maruz bırakılan deney hayvanlarının ağrı merkezinin aktif hale geçtiğinin gösterildi.
Ülkemize bu tozlar lodos rüzgarıyla taşınırken, aynı zamanda atmosferin yüksek katmanlarındaki bulutlarla Avrupa ve Amerika ve diğer kıtalara da yayılmaktadır. Güneş ışığı ve bulut içindeki suyun etkisiyle, çöl tozuyla birlikte bulunan visür ve bakteri gibi mikroorganizmalar üretim faaliyetine başlayıp çoğalarak, aminoasitler ve demir gibi molekülleri ortaya çıkarırlar.
Bu moleküllerin de migren için tetikleyici olabileceği düşünülmektedir. Sahra Çölü tozları ilkbahar ve sonbahar mevsimlerinde artış gösterirken, migrenlilerin ağrılarında da yine bu dönemlerde artış gözlenir.
MİGREN HASTALARININ ALACAĞI ÖNLEMLER
Migrenlilerin hava değişiminin ağrılarını tetiklemesinden korunmak için alabilecekleri önlemler şunlar olabilir:
• Lodoslu günlerde mümkün oldukça dışarıya çıkmamak
• Rüzgara doğrudan maruz kalmamak, mümkünse atkı ve başlıkla korunmak
• Klima ve esinti kaynaklarından uzak durmak
• Islak saçla esintiye maruz kalmaktan kaçınmak
Bununla birlikte, eğer migren için düzgün bir önleyici tedavi uygulanırsa, tetikleyici olabilen bu faktörler artık baş ağrısını tetiklemeyebilir. Bu nedenle hava değişikliğinin baş ağrısını tetiklemesinden kaçınmanın bir yolu da migrene karşı uygun bir önleyici tedavi ile tedavi olmaktır

admin hakkında 18864 makale
Öylesine bir hasdta

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.