MUTLULUĞUN KAPISINI AÇAN 10 ALTIN ANAHTAR

MUTLULUĞUN KAPISINI AÇAN 10 ALTIN ANAHTAR
Ona hemen kavuşmak istiyorsanız, 10 önerimizi bir an önce yerine getirin…

Kişilerin arzu ettiği bir duygudur mutluluk.

Mutluluk… Kimimizin parada, evde, arabada, yazlıkta, yatta; kimimizin sevgide, aşkta, evlilikte, çocukta aradığı ve ulaşabilmek için yaşam boyu çaba sarf ettiği sihirli bir duygu. Hani zevkler ve renkler tarşılmaz denir ya. Zaten ona gereksinim de duyulur. Mutluluğu yakalamayan bir insan hayattan zevk de alamaz verimli de olamaz
İşte mutluluk da kişiye göre değişir. Çünkü göreceli bir kavramdır. Memory Center Nöropsikiyatri Merkezi uzmanlarından Psikolog Dr. Hande Sinirlioğlu Ateş, mutluluğu arayan herkesin kulağına küpe olacak tavsiyelerde bulundu. İşte mutluluğu yakalamanın formülü…
1 ELİNİZDEKİLERİN DEĞERİNİ BİLİN
İnsanlar maalesef, mutlu olabilmek için hep maddi ve manevi daha fazla şeylerinin olması gerektiğine inanırlar. Ne yazık ki istemenin sonu yoktur. Elde edilen değer, bir süre sonra başka bir istek nedeniyle anlamını yitirir. Oysa mutlu olmak için önce elimizde olanların değerini bilmeliyiz (iş, aile, çocuk, kimseye muhtaç olmamak gibi)
2 DÜŞÜNCELERİNİZ OLUMLU OLSUN
Roma İmparatorluğu döneminde yaşamış olan büyük filozof Marcus Aurelius: “Hayatımız, düşüncelerimiz ne yapmışsa ondan oluşmuştur” der. Eğer mutlu düşüncelerle dolu olacak olursak, mutlu olacağız. Yoksun düşüncelerle dolu olacak olursak, yoksul olacağız. Korkulu şeyler düşünecek olursak, korku içinde olacağız.
3 YAŞAMDAKİ ZITLIKLARI KABULLENİN
Yaşam, birçok kavram zıtlıkları olmasaydı, bir anlam ifade etmezdi. Siyah olmadan beyazı, çirkin olmadan güzeli, üzüntü olmadan neşeyi, mutsuz olmadan mutluluğu anlayamayız. Dolayısıyla yaşamın sonuna kadar hep mutluluk peşinde koşan insanlar hayâl kırıklığına uğrarlar. Önemli olan yaşamın çok büyük bir bölümünü mutlu geçirebilmektir.
4 BAŞKA DÜŞÜNCELERE ÇOK ÖNEM VERMEYİN
Başkalarının kendisi hakkındaki düşünce ve değerlerine çok önem veren insanlar ne yazık ki kendi hayatlarını istedikleri gibi yaşayamazlar. Kararlarını kendileri veremezler ve böyle insanlar mutsuz olmaya mahkumdurlar. Zaten ne yaparsak yapalım, bütün insanların onay ve takdirini kazanmak mümkün değildir. Zira herkesin yaşam konusunda kendi doğruları vardır ve bizi bu doğrularıyla değerlendireceklerdir. Başkaları bizi olumlu da, olumsuz da bulsa, biz neysek oyuzdur. Dolayısıyla önemli olan kişinin kendisi hakkında ne düşündüğüdür.
5 HATALARA DUYARLI OLMAYIN
Bazı insanlar; hatasız olmaları ve diğer insanların da asla hata yapmamaları gerektiğine inanırlar. Ve dolayısıyla yaptıkları en ufak hatada veya başkalarının kendisine yaptıkları hatalarda aşırı tepki gösterip, üzülüp, mutsuz olurlar. Oysa yeryüzünde hata yapmayan insan yoktur. Kişinin mutlu olabilmesi için öncelikle (kendisi dahil) tüm insanları hatalarıyla kabul etmeyi öğrenmesi gerekir. Ayrıca yapılan araştırmalar, sanıldığının aksine hata yapmaktan korkan insanların hayatta daha çok hata yaptıklarını göstermiştir.
6 DÖRT DÖRTLÜK OLUNMAZ
Yaşamda hiçbir insanın mükemmel, dört dörtlük olması mümkün değildir. Ne yazık ki bazı insanlar, yaptıkları her işte veya işlevde (işadamı, işkadını, çalışan, anne, baba, öğrenci gibi) mükemmel olmaları gerektiğine inanırlar ve dolayısıyla bir türlü kendilerini yeterli bulmazlar. Bu tür insanlar kendileriyle barışık olmadıkları ve kendilerinden kapasitelerinin çok üstünde beklentileri olduğu için mutlu olamazlar. Hayatta başarı kadar başarısızlıklar da olacaktır. Hayat düz bir çizgi değildir. İnişli çıkışlıdır. Başarı kadar başarısızlıkların da doğal olduğunu kabul eden insan, mutluluğu kaybetmeyecektir.
7 SAHTE ŞEYLERDEN UZAK DURUN
Bazı insanlar mutlu olabilmek için aşırı paraya, kariyere, yakışıklı veya güzel olmaları gerektiğine inanırlar ve kendilerini eğer bunlara sahip değillerse gereksiz yere mutsuz ederler. Ülkemizde bunun en basit örneğini, senede bir yapılan üniversite giriş sınavında görüyoruz. Kazanamayanların büyük bir kısmı mutsuz oluyor, kazananlarsa bu düşünce içindelese diplomalarını aldıkları zaman bile neden mutlu olamadıklarını anlayamıyorlar. Eğer bu kavramlar mutluluk etkeni olsaydı, zengin, çok öğrenim görmüş, ünlü, sanatçı, yakışıklı, güzel tanımlanan insanlar en mutlu insanlar olurlardı. Ne yazık ki bunların temel kriterler olmadığını hepimiz görmekteyiz.
8 KENDİNİZE ZAMAN AYIRIN
İş zamanları dışında mutlaka kendiniz için bir takım hobiler edinin. Spor yapın, müzik dinleyin, tatile çıkın. Zaman zaman kendinizle baş başa kalın.
9 BAŞKALARINA YARDIM EDİN
Hiçbir karşılık beklemeden, içten, başkalarına maddi ve manevi destekte bulunan insanlar, verdikleri sürece kendilerini daha mutlu hissedeceklerdir.
10 KENDİNİZİ VE BAŞKALARINI SEVİN
Kendinizi ve tüm insanları oldukları gibi kabul edin. Herkesin hataları ve günahları olabileceğini bilin. Bağışlayıcı olun. Gerçek sevgi, mutluluk kapısını açan en önemli anahtarlardan biridir.

Neslihan SÖZEN / İSTANBUL
http://www.bugun.com.tr

admin hakkında 18864 makale
Öylesine bir hasdta

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.