Ramazan’da ağır yiyeceklerden kaçının

Ramazan’da ağır yiyeceklerden kaçının

Doç.
Ramazan ayı bazılarımızın zannettiği gibi yeme ayı değil, yememe ayıdır. Bu nedenle oruç nedeniyle uzun süre aç kalan bedenimizi birden bire aşırı yemeklerle yormamalı, yiyip içtiğimiz besinlere de mümkün olduğunca dikkat etmeliyiz. Sefa Saygılı, Ramazan ayı boyunca ne şekilde beslenmemiz ve beslenirken nelere dikkat etmemiz gerektiğini açıkladı…
Akşam iftara oturduğumuzda (sahura kalkmışsak) 12 saat civarında aç kalmışız demektir. Dr
Sindirim sistemimiz istirahattadır. İşte biz iftarda yemeği birden ve aşırı şekilde mideye doldurursak salgılar fazlalaşır, tansiyon düşüklüğü olur. Hele bir de yemeği yedikten sonra uzanıp yatarsak tehlike artar. Vücuttaki kan, mide ve bağırsakların etrafında toplanır.
Beyin ve kalbe kanın gitmesi engellenir. Kan birden vücuda dağıldığında ise kalp çarpıntılarına ve krize kadar varır.
Bu sebeple kalbinden rahatsız olanlar yediklerine dikkat etmelidirler. Tavsiye edilen; yemeğin yavaş, iyi çiğnenerek ve sohbetle, muhabbetle yenmesidir.

Osmanlı konaklarında iftarda önce çorba çıkar, misafirler orucunu bu şekilde açtıktan sonra akşam namazı eda edilirmiş. Yemek ise namazı müteakiben yenirmiş. Aslında sağlığa en uygun olanı da budur.
Yine Ramazan’da bol sıvı almalıyız. Taze meyve suyu, ayran gibi içecekler de alınabilir.
Ramazan’da ağır yiyeceklerden kaçınmalı, meyve ve çiğ sebze tüketimine önem verilmelidir.
Ramazan’ın sağlık ayı olduğunu unutmayalım. Doç. Dr. Sefa Saygılı

Bir önceki Sağlıklı ve temiz mutfak için ipuçları başlıklı konumuzda el hijyeni, elleri yıkamak ve hijyen kuralları hakkında bilgiler sunulmuştu.

admin hakkında 18864 makale
Öylesine bir hasdta

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.