RH UYUSMAZLIGI

RH UYUSMAZLIGI
Ancak, uyuşmazlık varsa, daha sonraki hamileliklerde tehlike oluşturabilecek antikorİar geliştirebilirsiniz.

Kan grupları, bir kişinin kan hücrelerinin yüzeyinde bazı protein moleküllerinin bulunup bulunmamasıyla belirlenir. Beyazların yüzde seksen beşinde Rh pozitiftir; bunun anlamı kan hücrelerinde Rh bileşeninin bulunmasıdır. Sizin kanınız ile bebeğinizin kanı arasında uyuşmazlık yoksa, sorun yoktur. Doğum sırasında, bebeğinizin kanının bir kısmı sizin kan dolaşımınıza karışabilir. Rh faktörü bu kan gruplarından biridir
Siyahlar arasında, yüzde biraz daha yüksektir ve hemen hemen tüm Amerika Yerlilerinin ve Doğuluların Rh si pozitiftir.

Beyazların yüzde 15inde ve siyahların yüzde 7sinde Rh negatiftir. Rh niz negatifse, bebeğinizin babası Rh pozitif olmadıkça sorun yoktur. Bebek babanın Rh-pozitif kanını alırsa, bebeğin kanı sizin kanınızla uyuşmaz.

Çoğu durumda, ilk çocuk Rh pozitif bile olsa risk altında değildir, çünkü sizin Rh-negatif kanınız daha önce Rh-pozitif kanla karşılaşmamıştır. Dolayısıyla duyarlılık oluşmamıştır, yani vücudunuz henüz cenine saldıracak antikorlar geliştirmeye başlamamıştır. Ancak tekrar hamile kalırsanız ve cenin Rh pozitifse, bu antikorlar plasentadan geçebilir ve gelişmekte olan bebeğinize zarar verebilirler. Risk Rh-uyumsuzluğu olan her hamilelikle birlikte artar.

Gelişmiş tarama teknikleri, Rh negatif bir kadının antikorlar geliştirmesini önleyen bir serumun kullanımı ve etkilenen çocuklara yönelik daha etkili tedaviler nedeniyle, Rh uyuşmazlığı eskiden olduğu gibi bir sorun değildir artık.

Hamileyseniz, doktorunuz Rh negatif mi Rh-pozitif mi olduğunuzu belirlemek için bir kan testi yapar. Negatifseniz, bebeğinizin babası da test edilir (onun Rh ını bilmiyorsanız).

Babanın kanı Rh-pozitifse, antikorların gelişimini kontrol etmek için, hamilelik boyunca düzenli kant testleri istenir. Bunun ilk hamilelikte ortaya çıkması pek olası değilse de, hiç görülmemiş de değildir. Bir kürtaj yaptırdıysanız ya da düşük yaptıysanız, ceninin kan hücrelerinin bir kısmının vücudunuza girmiş ve antikorların gelişimini başlatmış olması mümkündür. Ayrıca, her zaman hamilelik sırasında cenin kanının sızma olasılığı vardır.

Doktorlar artık tüm hamile Rh negatif hastalarına, erken bir cenin kanı sızıntısına karşı duyarlılığı önlemek için gebeliğin 28. haftasında bir Rho bağışıklık globulini uygulamaktadırlar. Bu serum, vücudunuz kuvvetlerini harekete geçirmeden önce, dolaşımınıza giren cenin alyuvarlarını yok eder.

Doğurduğunuz bebek Rh negatifse, sonunda bu önlemin gereksiz olduğunu anlayabilirsiniz. Ama serumun kendisi riskli olmadığı için ve o olmadığında bebeğinizin görebileceği zarar olasılığı nedeniyle, seçim açık görünmektedir.

Rh-pozitif bir bebek doğurduğunuzda, doğumdan sonra 72 saat içinde size başka bir Rho bağışıklık globulini dozu verilir. Bu, sonraki bir hamileliğe hassaslaşmadan girmenize olanak sağlar.

Hassaslaştıysanız ve bebeğiniz etkilendiyse, erken doğum gerekli olabilir. Bazı bebekler, bu kan uyuşmazlığının sonucu olarak ciddi kansızlık nedeniyle rahimde ölmektedirler. Bebeğe henüz rahimdeyken bir kan nakli uygulanabilir. Bu, bebeğin akciğerleri erken bir doğuma dayanabileceği kadar gelişmiş olduğu zaman yapılır.

Doğumdan sonra, Rh sorunu olan bir bebekte ağır bir anemi ve sarılık görülür. Kan değişimini hedef alan nakiller gerekli olabilir. Bu, bebeğin anemili Rh-pozitif kanının yavaş yavaş alınmasını ve yerine Rh-negatif kan konulmasını içerir. Bu bebeklerin görüntüsü yıllar geçtikçe belirgin bir şekilde düzelir.

 

admin hakkında 18864 makale
Öylesine bir hasdta

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.