Rüyaları Bilgisayardan İzleyebilecek miyiz?

Rüyaları Bilgisayardan İzleyebilecek miyiz?
Rüya da zaman kavramı yoktur.
Japonya da rüya esnasında retinaya gelen sinyaller digital ortama aktarılmaya çalışılarak beyin-rüya ilişkisi çözülmeye çalışılmaktadır. Cape Town Üniversitesindeki araştırmacılar da, fonksiyonel MRI ve PET (Pozitron emisyon tomografi) teknikleri ile rüya fizyolojisi üzerinde çalışmaktadırlar.
Rüya görülen zaman süresi çok kısa ve bir dakikayı geçmemesine rağmen görülen şeyleri, saatlerce anlatabilirsiniz. Hatta rüya içinde rüya bile görebilir ve her şeyi açıkça hatırlayabilirsiniz. Dolayısı ile rüya’da zaman sıfırdır ve zaman mefhumu süre tanımaz
Rüyaların gerçek hayatla bağlantısı , hep merak edilen ve araştırılan bir durum olmuştur. Halk içinde kimi rüyaların, gerçek hayatta olacaklar için işaretler taşıdığına inananlar çoğunluktadır. Bir çok kişi gördüğü rüyalardan etkilenip, bunlardan anlam ve mana çıkarmaya çalışır. Bu nedenle rüya tabirleri ile alakalı olarak ciltlerce kitap yazılmıştır.
Rüyalarla ilgili bilimsel bir çok çalışma da halen devam etmektedir. Mesela Japonya da rüya esnasında retinaya gelen sinyaller digital ortama aktarılmaya çalışılarak beyin-rüya ilişkisi çözülmeye çalışılmaktadır. Japon bilim adamları halen üzerinde çalıştıkları proje de, bir çeşit retinografi ile rüya esnasında retina ya yansıyan sinyaller ayrı bir programlama dili halinde digital ortama yansıtılmaktadır. Belki de gelecekte kişiler gördükleri rüyaları, bilgisayar ortamında izleyebilecekler. Ancak bu durumun etik olup olmadığı konusunda tartışmalar da sonuçlanmış değildir. Zira çoğu zaman gördüğümüz bir rüyadan uyandığımızda iyi ki rüyaymış deriz.
Böyle olumsuz rüyaların bilgisayar ortamına alıp sonra bunları izlemek hiç kuşkusuz insan psikolojisini hiç de olumlu etkilemeyecektir. Ayrıca kabus tarzında ki rüyaların nasıl yansıyacağı da ayrı bir muammadır. Diğer taraftan  Cape Town Üniversitesindeki araştırmacılar da, fonksiyonel MRI ve PET (Pozitron emisyon tomografi) teknikleri ile rüya fizyolojisi üzerinde çalışmaktadırlar. Burada elde edilen verilere göre rüya esnasında, derin beyin yapıları ve limbik sistem aktif bir şekilde çalışırken, mantıklı ve sağlıklı davranış tarzlarımızı şekillendiren ön korteks bölgesi pasif bir bekleyiş sürecini yaşamaktadır. Antidepresanların rüyaları engelliyor olması, ilaçların ön kortkeks bölgesini aktif hale getirmesinden kaynaklanmaktadır. Ayrıca rüyalarda bir çok mantıksız olayın cereyan etmesi, ön korteks bölge denetlemesinin devreye girmemesinden kaynaklanıyor olabilir.

admin hakkında 18864 makale
Öylesine bir hasdta

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.