Selfie modası

Selfie modası
Kişiler bu şekilde, güzellik algılarını paylaşıma açmak ve güzel olduklarının da onayını almak istediklerini ifade ediyor olabilir.

Sosyal medyanın yeni trendi selfie ve psikolojimiz üzerindeki etkileri
Selfie olarak adlandırılan ve hemen hemen dünyanın pek çok ülkesinde ilgi çeken bu yeni trend; Facebook, Instagram, Pinterest, Twitter gibi sosyal medya mecralarında yer buldu. Özellikle de 13-25 yaş arası gençlerin ilgi gösterdiği bu yeni akım, kişilerin tek ellerinde cep telefonu ya da fotoğraf makinesini tutarak, kendi anlık görüntülerini yakalamaları esasına dayanıyor. Söz konusu fotoğrafların like alarak beğenilme, başka kullanıcılar tarafından paylaşılarak desteklenme gibi dereceleri bulunuyor. Bu konuda yapılan sürekli paylaşımlar aracılığıyla kişiler, kendilerinin en güzel pozunu yakalayarak diğer kullanıcıların beğenisine sunuyor
Bu trend, kişilerin kendi özelleri olan fotoğraflarını paylaşmaları konusunda bazı sıkıntılar yaratabilir. Örneğin; kişi bu fotoğrafları yalnızca netten arkadaşlık yaptığı kişilerle de paylaşıyor olabileceğinden, bu kişilerin o fotoğrafları kötüye kullanmaları ve izinsiz paylaşmaları riski söz konusu olabilmektedir.
İnsanın Maslow’a göre temel ihtiyaçlarını, güvenlik ihtiyaçlarını karşıladıktan sonra başka insanlardan tarafından sevilmek, onaylanmak, kabul edilmek ve saygı görmek ister, bu puzzle insan kendini gerçekleştirince tamamlanır. Kişi bu puzzle’ı tamamlamak için yaşamın farklı alanlarında örneğin ailede , arkadaş ortamlarında arayış ve mücadele içindedir. Teknolojinin gelişmesi ve iletişim kanallarının sanal ortamlarında yaygınlaşması ile birlikte kişi bu ihtiyacını karşılamak için alternatif bir yol geliştirmiştir.
Kişi kendi fotoğrafını çeker. O anda kontrol kendisindedir. İstediği açıdan, istediği kimliğe şekle bürünerek kendisini aslında olmadığı ancak olmak istediği şekle büründürüp etrafındakilerden ilgi görmek ister. Dudak bükmek, kaşları çatmak farklı duyguları ifade eder. Bunlardan biri de çocuksuluktur. Nasıl ki bir çocuk istediği olmadığında ya da sevgi ihtiyacı duyduğunda yüz ifadesini kullanır ki ebeveynleri onunla ilgilensin..Selfie çeken kişi de bu beklenti içindedir.
Selfie çeken kişi içsel  bir yalnızlık yaşıyor olabilir. Fotoğraf karesinde başka kişi ya da nesnelerin olmaması bunu gösterebilir. Aynı zamanda kişinin sürekli kendisiyle ve görüntüsüyle meşgul olması, içten içe kendisini beğenmesi ve bunu çevreye ilan etmesi narsistik kişilik özellikleri olduğuna işaret edebilir. Farklı bakış açısından ise özgüvenindeki eksiklik nedeniyle bu duygunun üstüne gidip savunma mekanizması geliştirerek kendisine ‘hayır ben iyiyim ve yeterliyim’i kanıtlama çabasında olabilir.
 
 
 

admin hakkında 18864 makale
Öylesine bir hasdta

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.