Sinüs Kavernozus Trombozu Faydaları

Sinüs Kavernozus Trombozu Faydaları
Bu olay çoğunlukla orbita içi ve çevresi ve yüzün orta bölgesindeki iltihabi olayların toplardamarlar aracılığıyla sinüs kavernozusa ulaşması sonucu gelişir. Gözkapaklarında şişme, egzoftalmi, ateş, baş ağrısı, kemozis, gözlerde kızarıklık gibi belirtiler gelişebilir.
SİNÜS KAVERNOZUS TROMBOZU: Sinüs kavernozustaki kanın pıhtılaşması olayına “Sinüs kavernozus trombozu” denilmektedir. Oyleki özellikle yüzün orta bölgelerine yerleşen cerahatli yaralar çok tehlikelidir. Sinüs kavernozus, beynin tabanına yerleşmiş olduğundan ve beyin zarlarıyla çok yakın bir komşuluğu bulunduğundan iltihaplanması halinde kesinlikle yakmmdakibeyinzarmda da iltihaplanmaya, yani menenjite neden olur
Bilindiği gibi okulomotor sinir (3. kafa siniri), troklear sinir (4. kafa siniri), trigeminus sinirinin (5. kafa siniri) oftalmik göz dalı ve abdusens siniri (6. kafa siniri) sinüs kavernozusun içinden geçmektedir. Öyleki sinüs kavernozusta gelişecek bir pıhtı, sözünü ettiğimiz bu sinirlerle ilgili işlev bozukluklarına yol açmaktadır. Sinüs kavernozus trombozunda, papilla refleksi kaybolur, göz dibinde papilla ödemli (şişmiş] olarak görülür.Hastalığın tedavisinde antibiyotikler büyük yarar sağlamaktadır.
Burada son olarak şunu Önemle belirtmeyi uygun buluyoruz. Üst dudaktaki ve bunun üstündeki yüz bölgesinin ve göz çevresinin toplardamarları, sonunda sinüs kavernozusa boşalmaktadırlar. Öyleki yüzün bu bölgesinde gelişecek olan iltihapların etkenleri, kolayca sinüs kavernozusa ulaşıp burada iltihaba ve pıhtılaşmaya yol açabilirler. Bu nedenle yüzün orta bölgesine yerleşmiş olan yaralara ve iltihaplara özen göstermek gerekir.

admin hakkında 18864 makale
Öylesine bir hasdta

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.