Tatil Dönüşü ‘Külkedisi’ Olmayın

Tatil Dönüşü ‘Külkedisi’ Olmayın
Tatile çıkmadan evde kendiniz için bir hediye bırakın” dedi .
Medical Park Göztepe Hastane Kompleksi’nden Uzman Psikolog Şencan Çıldır, “Tatile çıkmadan evinizi temizleyin.

BUGÜN GAZETESİ – Tatilin tükenmişlik sendromuna karşı iyi geldiğini araştırmalar da onaylıyor. Ancak tatil sonrası uyum sorunu yaşamak istemiyor ve adeta “Külkedisi” gibi harıl harıl işe girişmek, tekrar yorgunluk yaşamak istemiyorsanız yazıya bir gözatın. Tatil dönüşü külkedisi gibi hissetmek istemiyorsanız, maillerinizi kontrol etmek, ev için alışveriş yapmak ve kıyafetlerinizi düzenlemek için boş bir gün ayırın

Herkesin tatile yüklediği anlam kendine özgü. Tatil dinlenmenin en güzel aracı ve herkesin ihtiyacı, ancak tüm sıkıntıların çözümü olmadığını unutmamalıyız. Medical Park Göztepe Hastane Kompleksi’nden Uzman Psikolog Şencan Çıldır, tatil planının bile yaşama olumlu etkisi olduğunu vurguluyor. Çıldır hala tatile çıkmayanlar için ideal planlama önerileri ve tatil sonrası uyum için pratik çözümleri anlattı:
Tatil planı yapıp çıkamayanların yaşadığı hayal kırıklığı iş ve günlük yaşamlarını nasıl etkiliyor?
Yoğun çalışan, uzun süre tatil yapamayan ve dinlenemeyenlerin tükenmişlik sendromu dediğimiz problemle karşı karşıya kaldığını görebiliyoruz. Tükenmişlik sendromu oldukça sık görülüyor. Kişi bu durumda gergin-mutsuz hisseder, duygusal açıdan tükendiğini ve kimseye bir şey veremeyeceğini düşünür. Dinlenememiş bir zihin ve beden iş ve günlük yaşamdan kaynaklanan zorluklarla da işlevsel bir biçimde başa çıkmakta zorlanabiliyor.
Tatil psikolojik açıdan nasıl bir rahatlama sağlıyor?  Tatil bir anlamda terapi olarak değerlendirilebilir mi?
Tatil öncelikle günlük hayatın sorumluluklarından sıyrılmamızı sağlayarak bir rahatlama getiriyor. Her gün sabah kalkıp gitmek zorunda olduğumuz işten uzak kaldığımız ve sadece yapmak istediğimiz şeyleri “kendimiz istediğimiz için” yaptığımız bir evre olması en önemli özelliği. Tatilin tükenmişlik sendromu belirtilerinin azalmasına katkıda bulunduğunu gösteren çalışmalar var.
Tatil sonrası işe uyumda sorunları en aza indirmek için nasıl bir yol izlenmeli?
Tatil dönüşü kül kedisi gibi hissetmek istemiyorsanız, dönüşte kendinize boş bir gün ayırabilirsiniz. Bu günlük yaşantınıza daha kolay alışmanızı ve hazırlanmanızı sağlayacaktır. Maillerinizi kontrol etmek, ev için alış veriş yapmak ve kıyafetlerinizi düzenlemek için bu boş günü kullanabilirsiniz.
Tatile çıkarken evinizi temiz ve düzenli bırakın. Hatta dönüşte gördüğünüzde sizi sevindirecek bir iki detay ekleyebilirsiniz. Prensin ayakkabının tekini getirip sizi bulmasını beklemek istemiyorsanız, artık sizin kendiniz için bir şeyler yapmanızın zamanı gelmiştir. En iyi çözüm, tatil dışında yaşamın her evresinde kendinize nitelikli zaman ayırmak:
Stresli iş ve yaşam koşullarının, ağır çalışma temposunun içinde, kendinize her gün en az yarım saat zaman ayırmaya çalışın.
Psikolojik açıdan rahatlamak, ideal bir tatil konusunda nasıl bir yol izlenmeli?
Kişi plan yapmadan önce kendi kendine kalarak kiminle, ne kadar süreyle ve nasıl bir yere gitmek istediğini sorgulamalı. Zevk ve eğlence anlayışını göz önünde bulundurmalı. Kimisi için sıcak bir Akdeniz tatili ideal iken, bir başkası evde kalıp yaşadığı şehrin tadını çıkarmayı ve evde dinlenmeyi tercih edebilir.
Tatil sonrası hangi yakınmalar psikolojik açıdan bir sorun olduğunu işaret eder?
Tatil sonrasında kişi iş yerine adapte olamıyor ve motivasyonu azaldıysa, sabahları uyanmak daha zor oluyor ya da geceleri uyku sorunları yaşanıyorsa, hafıza ve konsantrasyon problemleri yaşıyorsa, fiziksel şikayetler baş gösterdiyse, gün içinde hissedilen iyilik halinde bir azalma varsa, bir sorundan bahsedebiliriz. Ancak bu sorunlar sadece tatil ve geri dönüşle ilgili olmayabilir. Bir uzmandan yardım alarak bu sorunların doğasını araştırmak ve çözüm bulmak faydalı olacaktır.

admin hakkında 18864 makale
Öylesine bir hasdta

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.