Türkiye Cinsel Yaşam Ve Sorunları Araştırması

Türkiye Cinsel Yaşam Ve Sorunları Araştırması
Dr.

Türkiye’de 20 ilde 16 yaş üzerindeki 1537 kişi üzerinde yaptıkları araştırmada, “Cinsellikle ilgili ilk bilgileri kimden edindiniz” sorusuna, “Büyük ölçüde çevre ve arkadaşlardan ediniyoruz” yanıtı verildiğini ifade eden İncesu, “Türkiye’de cinsellik konularının halen kulaktan dolma bilgilerle öğrenildiğini” belirtti.

İncesu, dönem dönem cinsel konularda “Cinsel sağlık,üreme sağlığı da dahil olmak üzere bilgilendirme ihtiyacı duyduğunuzda kimden bilgi alırsınız” sorusuna da, “Uzman ve doktora başvururum” yanıtı verenlerin Türkiye genelinde yüzde 34,6 iken, bu oranın Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yüzde 45,8, Doğu Anadolu Bölgesi’nde ise yüzde 20,7 olduğunu kaydetti. Cinsel Eğitim Tedavi ve Araştırma Derneği’nin (CETAD), AB’nin finanse ettiği ve Sağlık Bakanlığı Türkiye Üreme Sağlığı Programı kapsamında desteklenen “Cinsel Sağlık ve Üreme Sağlığı Alanında Ulusal ve Yerel Medya Yoluyla Savunuculuk” projesi çerçevesinde yapılan “Cinsel Yaşam ve Sorunları” dosyası düzenlenen toplantıda açıklandı.

CEDAT Yönetim Kurulu Üyesi ve Proje Direktörü Doç. Cem İncesu, toplantıda yaptığı konuşmada, her üç kişiden birinin yaşamının herhangi bir döneminde en az bir cinsel işlev bozukluğu yaşadığını söyledi

Okullarda cinsel eğitim verilmesi konusundaki soruya, “Okullarda cinsel eğitim kesinlikle verilmeli” karşılığını verenlerin oranının yüzde 60, “Okullarda cinsel eğitim kız erkek karma olarak mı verilmeli, yoksa ayrı ayrı mı verilmeli” sorusuna ise deneklerin yüzde 69’unun “Ayrı ayrı eğitim almalıdır” yanıtı verdiğini ifade eden İncesu, Türkiye’de aktif cinsel yaşamları olan kesimlerin yüzde 32’sinin, yani her 3 kişiden birinin cinsel sağlık, üreme sağlığı alanında en az bir sorunla karşılaştığını söyledi.

İncesu, doğum kontrol yöntemlerinde en sık kullanılan yöntemin sırasıyla prezervatif, dışarı boşalma ve doğum kontrol hapı olduğunu ifade etti.

“BEKARET KADININ NAMUSUNUN SİMGESİDİR”

İncesu araştırmada, “Bekaret kadının namusunun simgesidir ifadesine ne derece katıldığınızı söyler misiniz” sorusuna, “Kesinlikle katılıyorum” diyenlerin oranının İç Anadolu Bölgesi’nde yüzde 76,2, Doğu Anadolu Bölgesi’nde yüzde 73,9, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde ise yüzde 67,1 olarak ortaya çıktığını kaydetti.

“Sizce Türk toplumu cinsellik konusunda yeterli bilgi düzeyine sahip midir” sorusuna ise araştırmaya katılanların yüzde 54,1’inin “Hayır hiç” yanıtını verdiğini kaydetti.

Cinsel sorunların sanılandan daha sık görüldüğünü, halkın cinsellikle ilgili bilgilerinin eksik ve yanlışlarla dolu olduğunu belirten İncesu, cinsel sorunların çözümü için başvuranların da düşük olduğunu söyledi.

Cinsel sorunların tedavilerinin sıklıkla yanlış veya uygun olmayan tedavi yöntemleriyle çözülmeye çalışıldığını vurgulayan İncesu, cinsel sorunların uygun tedavi edildiği tekdirde kısa sürede ve başarıyla sonuçlandığına dikkati çekti.

Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Ana Bilim Dalı Başkanı da erkeklerde, özellikle orta yaşta sertleşme kayıplarının en büyük sorun olduğuna işaret etti.

 

admin hakkında 18864 makale
Öylesine bir hasdta

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.