Yanlış kulak temizleme hastalıklara davetiye çıkarıyor

Yanlış kulak temizleme hastalıklara davetiye çıkarıyor

Uzmanlara göre, kulak kiri, kulağı korumakla görevli normal bir sıvı olarak kabul edilmeli ve temizlik işi kulağa bırakılmalı.
Kulak kirinin içeriği ve miktarı kişiden kişiye değiştiğini belirten Sağun kulak kirinin az üretilmesi enfeksiyon riskini arttırırken, fazla üretilmesi ise tıkaç oluşumu ve buna bağlı işitme kaybına sebep olabileceği uyarısında bulunuyor.
Koruma amaçlı yararlı bir salgı
Sema Hastanesi KBB Uzmanı Ömer Faik Sağun “Dış kulak yolundaki yağ bezleri tarafından üretilen ve deri döküntülerini de içeren kulak kiri, dış kulak derisini sudan ve iltihaptan koruyan, dış ortamdan gelen tozun ve diğer partiküllerin kulağın daha iç kısımlarına gitmesini önleyen bir tabaka oluşturan faydalı bir salgıdır” diyor.
Kulak çubuğu kullanmak zararlı olabilir
Dr. Aksi takdirde, işitme kaybına varan çok önemli rahatsızlıklarla karşılaşılabilir
Ömer Faik Sağun, “Normalde kulak kiri, dış kulak yolu derisinde yer alan kıllar tarafından içeriden dışarıya doğru taşınarak vücut dışına atılıyor. Kulak temizleme çubukları ve benzeri cisimlerle kulak temizleme alışkanlığı olan kişilerde ise bu mekanizma bozuluyor. Yani bu kişiler aslında kulaklarından temizlemiyor, kiri içeri itip birikmesine ve tıkaç oluşumuna sebep oluyorlar. Tıkaç oluştuğunda; işitme kaybı, ağrı, anormal ses veya çınlama, yabancı cisim hissi, yüzme veya banyo sonrası kulakta tıkanıklık şikâyetleri ortaya çıkabiliyor. Ayrıca, bu hastaların dış kulak yolu enfeksiyonlarına, kulak zarı yırtıklarına ve bunların yol açtıkları kronik orta kulak enfeksiyonlarına maruz kaldıklarını biliniyor” dedi.

Kulak temizliği ile ilgili tavsiyelerde bulunan Sağun: “Dış kulak yolu girişine gelen buşonu, havlu kenarı veya küçük parmağınıza dolayacağınız bir parça pamukla alabilirsiniz. Tozlu ortamlarda çalışanlar, kulak tıpaları kullanabilir ve böylece dış kulak yoluna toz kaçmasını önleyip kulağın işini hafifletebilirler. Eğer kulak zarınızın yırtık ya da delik olmadığından eminseniz, haftada bir kez banyo öncesi birkaç damla gliserin damlatmak işinizi kolaylaştırabilir” dedi.
Dr Sağun, “Özellikle ileri yaşlarda kulağın kendini temizleme hızının yavaşlamasından dolayı kulak kiri birikmesinin daha fazla olduğunu vurguladı.
Kulak birikintisinin çok olup dış kulak yolunu tıkayarak işitmeyi bile engelleyecek duruma gelebildiğini belirten Ömer Faik Sağun böyle durumlarda kulağı aspiratörle, özel aletlerle temizliyoruz” dedi.
Bir önceki Sistitten korunmanın formülü süt ürünleri ve meyve suları başlıklı konumuzda D vitamini, mesane iltihabı ve sistit hakkında bilgiler sunulmuştu.

admin hakkında 18864 makale
Öylesine bir hasdta

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.