Alkol bağımlılığının mekanizması da çözüldü

Alkol bağımlılığının mekanizması da çözüldü

Amerikalı bilim insanları ilk kez alkolün de kokain ve diğer uyuşturucular gibi beyinde endorfin salgısına neden olduğunu kanıtladı. İşte bu mekanizma da alkol bağımlılığının itici gücü, diyor Kaliforniya Üniversitesi araştırmacıları, Science Translational Medicine dergisinde. Fakat bu afyonumsu uyarı maddeleri aynı zamanda daha fazlasını isteme arzusunu da güçlendirir.
Afyona benzer uyarı maddeler, beyindeki ödüllendirme sistemine dahil olan iki bölgeyi uyararak, yoğun rahatlama hissini uyandırır. Alkol bağımlığının mekanizması da çözülmüş oldu

Alkolün etkisi uzun bir süredir araştırılmasına rağmen, beyindeki hangi mekanizmaların bağımlılıktan sorumlu olduğu bilinmiyordu. Son araştırma sayesinde kesin süreçler saptandığı için alkoliklere daha iyi yardım olanağı doğdu. Araştırma çerçevesinde 13 alkol bağımlısı ve 12 bağımlılığı olmayan kişinin beyni alkol içiminden önce ve sonra pozitron emisyon tomografisiyle (PET) taranmış. Radyoaktif işaretli bir madde ise beynin neresinde ve ne miktarda endorfin salgılandığını göstermiş.
Buna göre alkol, ön beynin iki alanında ( Nucleus accumbens ve orbifrontal korteks) uyarı maddeleri salgılıyor. İki bölge de ödüllendirme sisteminin bir parçası ve mutluluk duygusu kadar bağımlılıkta da önemli bir rol oynuyor. Bilim insanları alkolik olan ve bağımlı olmayan alkol tüketicileri arasında da farklılık saptadı. Alkolikler, orbifrontal kortekste ne kadar çok endorfin salgılanırsa sarhoşluk hissini o denli hissetmiş. Oysa diğerlerinde sarhoşluk hissi artmamış. Bu da alkolün, bağımlıların beynini değiştirdiği anlamına gelmekte.
Yeni bulgu sayesinde alkol bağımlılarını daha iyi tedavi edecek olanaklar doğdu. Halihazırda kullanılan Naltrexon maddesi afyon benzeri maddelerdeki tüm kenetlenme bölgelerini bloke ediyor. Bu nedenle de kısmen şiddetli yan etkilere neden olmakta. Bu yüzden de tedavi olmak isteyenler ilacı almaktan vazgeçiyor. Son araştırmada alkol bağımlılığının sadece tek bir bağlantı noktasına (Mu-Opioid reseptörü) uzandığı bulundu. Dolayısıyla da sadece bu reseptörü bloke edecek olan ilacın da daha az yan etki yaratması bekleniyor.
CUMHURİYET BİLİM TEKNOLOJİ EKİ

admin hakkında 18864 makale
Öylesine bir hasdta

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.