Alzheimer hastalığına karşı tedbirler

Alzheimer hastalığına karşı tedbirler
Yapılan bazı araştırmalara göre hücreler arası ilişkiyi sağlayan “Asetilkolin” adlı maddenin azalmasının etken olduğu belirtilmiştir.
Alzheimer hastalığı yaşamın orta ve ileri evrelerinde ortaya çıkar, 60 yaş üstünde görülme sıklığı yüzde 30′a çıkar.
Alzheimer hastalığının nedeni tam olarak bilinmemekle beraber, kalıtsal faktörler, düşük sosyokültürel düzey, kafa travması gibi nedenler üzerinde durulmakta, östrojen hormonu ve nonsteroid grubu ilaçlar kullanmanın önleyici etkilerinin bulunduğuna dair kanıtlar bulunmaktadır.
Hastalığın oluşumunda metallerin de etkisinin bulunduğu bilinmektedir. Hastalıkta beynin büyüklüğü ve ağırlığında azalma, hipotalamus ve serebral kortekste sinir kaybı görülür
Hastaların beyninde demir düzeyinin arttığı, alüminyum konsantrasyonunun arttığı, hastalıklı bölgelerde ise bakır düzeyinin düştüğü bulunmuştur.
Beslenme ayrı bir öneme sahiptir, yapılan çalışmalarda orta yaşlarda obezite, yüksek kolesterol ve yüksek tansiyon, ileriki yaşlarda Alzheimer türü hastalıkların oluşması yönünde ayrı ayrı risk faktörleri oluşturuyorlar. Bu problemlerden her biri, hastalık riskini iki katına çıkarıyor. Yani bu problemlerden üçüne birden sahip olanlar, hiç sahip olmayanlardan 6 kat daha fazla risk taşıyorlar.
Konuşmada bozukluk ilk bulgudur, hesaplama yeteneği kaybolur. Günlük aktiviteleri bozacak bellek kaybı, eşyaları kaybetme, genel işleri yapmada güçlük, zaman ve mekanı karıştırma, yargılama yeteneğinin bozulması, davranış veya karakter değişiklikleri, kişilik değişiklikleri görülebilmektedir.
Tanısının konmasında diğer tıbbi durumları ayırt edebilmek için biyokimyasal testler, hormon testleri, karaciğer fonksiyonları incelenir, B12 vitamin düzeyi bakılır.
Hastalıktan korunmak için aşağıdaki önerilere muhakkak dikkat etmelisiniz…
– Kilo fazlalığı, yüksek kolesterol düzeyleri ve trigliserit birikiminin Alzheimer riskini arttırdığı bilinmektedir, bu nedenle az yağlı bir beslenme tarzına geçilmelidir.

– Antioksidan besinleri bol bol tüketin. Özellikle C vitamininin yetersizliği görüldüğünden yeşil yapraklı sebzeler ve narenciye meyvelere ağırlık verilmelidir.
– Her gün 2 adet ceviz,5 adet badem,5 adet fındık yeme alışkanlığı edinin.Doktorunuz onaylıyor ise E vitamini takviyesi yapmak da gerekebilir.E vitamini lipid peroksidasyonunu önleyecektir.
– Her gün bir aspirin alın
– Alkolden uzak durun çünkü uzun süreli ve yüksek dozda kullanıldığında beyin tahribatına neden olmaktadır.
– Sigarayı bırakın, hafızayı tahrip edici olan kimyasalları içermesi nedeniyle bir adım daha sizi bu hastalığa yaklaştıracaktır.
– Zihinsel egzersizlere ağırlık verin, bulmaca çözün, düşünsel yeteneği artıran oyunlar oynayın.
– Beynin dostu olan Omega-3 yağ asidi alın. Haftada en az 2 defa 200 gr. olmak üzere düzenli balık tüketin.
Bir önceki Sünnet cinsel hastalıkları azaltıyor başlıklı konumuzda AIDS hastalığı, cinsel hastalıklar ve enfeksiyon riski hakkında bilgiler sunulmuştu.
Bakılanlar: aspirin hafiza bosluguna karsi faydasi olabilirmi

admin hakkında 18864 makale
Öylesine bir hasdta

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.