Arama Motorları Hafızayı Etkiliyor!

Arama Motorları Hafızayı Etkiliyor!
60 Harvard Üniversitesi öğrencisine 40 değişik duruma ilişkin ipuçları veren araştırmacılar, öğrencilerden bilgiyi web’de taramalarını istedi.
“Hafıza Üzerinde Google’ın Etkileri: Parmak Ucunda Bilgiye Sahip Olmanın Sonuçları” başlıklı araştırma, temel olarak 4 sonucu ortaya çıkartıyor.

Columbia Üniversitesi bilim insanları tarafından gerçekleştirilen bir araştırma, arama motorlarının insanın bilgileri hatırlamasında fonksiyonu olduğunu ortaya koyuyor. Psikolog Betsy Sparrow, araştırmaya ilişkin yaptığı açıklamada kullanıcının aklında olmayan bir şeyi arama motoru ve benzeri araçlar sayesinde daha iyi hatırlayabildiğini; bunlara ek olarak bir bilgiye nereden ulaşabileceğini bilginin kendisinden çok daha iyi bilebildiğini belirtiyor. Web’de bahis konusu bilgiye erişen öğrencilere sonradan sorulduğunda bilgiyi hatırladıkları ortaya çıktı

Yapılan bir diğer testte ise 28 Columbia Üniversitesi öğrencisine basit konulara ilişkin çeşitli bilgiler verildi ve bunlarla ilgili not tutmaları istendi. Öğrencilerden bir kısmına 6 bilgisayardan 1′ine bu bilgilerin kayıt edileceği, bir kısmınaysa bilgilerin bilgisayardan silineceği ifade edildi. Bilginin kayıt edileceği belirtilen öğrenciler hatırlama güçlüğü yaşarken, bu verilerin bilgisayardan silineceği belirtilenler bilgiyi rahatlıkla hatırladı.
Araştırma testlerinin son bacağında, 34 öğrenciye bilgilerin “Veri”, “Gerçekler”, “İsimler” gibi başlıklarla kayıt edilecekleri söylendi. Sonuçta öğrencilerin dosya adlarını, ihtiva ettikleri bilgilerden daha iyi hatırladıkları ortaya çıktı.
Washington Üniversitesi, Psikoloji Bölümü öğretim üyesi Roddy Roediger, günümüzde insan stratejilerinin daha çok öğrenmeye kaydığı değerlendirmesini yapıyor. Roediger: “İnsan, internetten tekrar bakabileceğini bildiği bir bilgiyi neden sürekli taşımak durumunda olsun ki? Kimi yönlerden, bilgilerin taşınması bağlamında arama motorları kullanılabilir” diyor.

admin hakkında 18864 makale
Öylesine bir hasdta

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.