Bebeklerde gaz sancısı kaçınılmaz mı?

Bebeklerde gaz sancısı kaçınılmaz mı?
Örneğin su ve meyve suları bol bol tatlı türleri aynı zamanda kaçınılması gereken yiyeceklerdende  kaçınılmadığı müddetçe bebeğinizin gaz sancılarını dahada yükseltecektir. Bu yazımızda bebeklerinizin gaz sancıları hakkında bazı hususlarda bulunacağız. Gaz sancılarının dinmesi için bebeğinizin rahatlaması için daha az gaz yapan gıdalar tüketilmelidir.
 

Bebekler dünyaya geldiklerinde mide-bağırsak sistemleri tam olarak gelişmemiş-
tir.Büyüklerde bulunan sindirime yarayan birçok enzimde bebeklerde henüz tam anlamıyla işlev görmediğinden bebek emmelerden sonra yada özellikle hazır mama tüketiyorsa mamadan sonra kramp şeklinde belirti veren ağrılarla başbaşa kalır.
Doğum zamanı geldi, hastahaneye gidildi bebek dünyaya geldi, ‘mıç mıç ‘ emiyor elini 🙂 Herşey yolunda evinizede gittiniz bebeğin,  ohhh ne güzel karnı doyuyor sesi kesiliyor değilmi 2 hafta sonra o mahsum bebek gider yerine minik bir canavar gelir 🙂 Kendini sıkarak ağlar ayaklarını karnına doğru çeker,  karnı davul gibi şişer bebeğin artık normal olarak gaz sancıları başlamıştır artık
Erkek bebeklerde görülme sıklığı kızlara göre daha fazla olmakla birlikte gaz sancıları hafif veya şiddetli olarak birçok bebeğin karşılaştığı bir sorundur.Herhangi bir sağlık sorunu olmayan sağlıklı bebekte, her tür kontrol edilemeyen ağrıya “kolik” denir. Bu durum, bebeklerin ortalama % 20′sinde mevcuttur.
Bebek emmek ister ama kısa bir süre sonra ağlamaya başlar.Bebeğin huzursuzluğunu her halinden anlayabilirsiniz.Bebekler ayaklarını karınlarına çekerek ağlarlar. Bebeğiniz özellikle besin aldıktan sonra bu belirtileri veriyor ve sakinleşmiyorsa bunun gaz sancısı olma ihtimali yüksektir,ayrıca gazı olan bebeklerin karınları sert ve şiş görünür.
Bebeklerin tamamı ara sıra ağlar, ağlamayanı yoktur. Her ağlamasının da, mutlaka hemen o anda çözümlenebilecek bir nedeni de olmayabilir. Ancak bu ağlama, günde iki-iki buçuk saati geçmez. Ancak gazlı bebekte;
Sürekli ağlama 3 saatten fazla sürer,
Genellikle saat 18.00-24.00 arasında olur, akşam saatlerinde şiddetlenir,
Bebek son derece huzursuzdur,
Bacaklarını çeker, gaz çıkarır.
Gaz sancıları, bebek 2 haftalık olduğunda başlar, 4. haftada şiddetlenir, 3. ayda büyük ölçüde kaybolur. Az sayıda bebekte, 6-9. aya dek devam edebilir.Bebekler mümkün olduğu sürece anne sütü ile beslenmelidir, çünkü anne sütü bebeklerin mide bağırsak sistemine son derece uygun olup kolay sindirilebilir.

Emziren anneler emme aralarında ve emmeden sonra bebeğin gazını çıkarmalıdır. Eğer bebek mama içiyorsa bebeğe dinlendirerek biberondan mama verilmelidir.Bebeklerin üşümemelerine özen gösterilmelidir.Bebeğin karnını saat yönünde zeytin yağıyla ovmak da gaz sancılarını azaltan bir tekniktir.
Emziren anneler emme aralığını en az 2 saat olarak ayarlamalıdır, aksi takdirde saat başı emen bebeklerde sindirilen ve sindirilmemiş süt karışarak gaz yapabilir.Eğer anne bebeğini emziriyorsa, kendine gaz yapan yiyeceklerden uzak durmalı. Örneğin, soğan, kuru fasulye, karnabahar, brokoli, kepekli yiyecekler, lahana, portakal, limon, greyfurt. Kafein içeren içecekler, çikolata, çay hem gaz yapar, hem de bebekte uykusuzluğa ve huzursuzluğa sebep olur. Ayrıca anne nikotin, yani sigara kullanmamalıdır. Bazı alerjik bünyeli ( özellikle alerjik deri döküntüsü, egzama, saman nezlesi ve astımı olan) anneler, inek sütü içeren yiyecekleri (süt, yoğurt, peynir, hatta tereyağı) aldığı takdirde bebekte hem fazla gaz, hem de ishal,deri döküntüsü, burun akıntısı, öksürük gibi alerjik belirtiler olabilir. Emziren anneler bebeklerinde aşırı gaz olduğunda, kendi diyetlerindeki bu maddeleri gözden geçirmeli ve bir süre için bunları kesmelidir (özellikle bebek 4 aylık olup, gaz problemi geçene kadar).
Eğer bebek mama ile besleniyorsa, inek sütü bazlı mamalar gaz yapıyor olabilir. Bu durumda, bebeğin doktoru ile görüşüp, mama değişikliği tartışılabilir.
Eğer bebek biberonla besleniyorsa, çok küçük veya çok büyük delikli emzikler, bebeğin fazla hava yutmasına ve çok gazı olmasına sebep olur.
Bazen emzik vermek işe yarayabilir.
Beslenme sırasında, her 5-10 dakikada bir veya bir göğüsten diğerine geçerken ve mutlaka beslenme bittikten sonra bebeğin gazı çıkarılmalıdır.
Gaz sancıları tuttuğunda, anne-baba sakin olmalı, bebeği kucağına alıp, ninniler mırıldanıp, kucağında gezdirmeli. Ritmik hareketler ve devamlı sesler ( elektrik süpürgesi veya saç kurutma makinesinin sesi gibi) sakinleştirici olabilir. Evde çılgınlar gibi bağıran bebek, doktora gitmek için arabaya biner binmez susar, yani araba ile gezdirmek de iyi bir fikirdir.
Bebeğin karnını, sırtını ovmak, anne-baba yanındayken onu yüzüstü yatırmak (Dikkat! Uyurken mutlaka sırt üstü yatıyor olmalıdır!), veya anne-babanın bebeği kendi göğsü üzerine yatırması da işe yarayabilir.
Bebeğin, ayakların ve karnına sıcak havlu veya havlu içinde yakmayacak sıcaklıkta su torbası konulabilir.
Ilık bir banyo, özellikle de en çok sancının olduğu akşam saatlerinin hemen öncesinde, bebeği sakinleştirip, sancıları önleyebilir.
Anne sütü alan ve 6 aylıktan küçük bebeklerde, anne sütü dışında bir şey verilmesi önerilmese de bazen papatya, rezene çayları işe yarar.
Bebeklerin huysuzluğu asla sizi paniklendirmemelidir, sakin olmaya çalışın ve uygulayabileceğiniz yöntemleri sıra ile deneyin . Unutmayınız ki sizin sakin yada panik olmanız da bebeği etkileyen başka bir sebeptir. Gaz problemi evde uyguladığınız yöntemlerle yardım edemeyeceğiniz kadar şiddetli ise doktorunuza başvurarak uygun görülen bir ilaç alınabilir.
Bir önceki Üç ebeveynli çocuk mümkün mü? başlıklı konumuzda anne sağlığı, böbrek yetmezliği ve çocuk sağlığı hakkında bilgiler sunulmuştu.
Bakılanlar: bebeklerde gaz sancs, bebekler her emmeden sonra gaz çıkarır mı, bebegimin karni gururyor neden, bebek gazli oldugu icin mi cok emer, bebekler gaz çıkarırken neden ağlar

admin hakkında 18864 makale
Öylesine bir hasdta

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.