BURUN Faydaları

BURUN Faydaları

BURUN: Sağ ve sol burun ön delikleri burnun sağ ve sol boşluklarına açılırlar. Nazal septumun yüzeyi, burnu içice örten mukoza tarafından kaplanmıştır. Nazal septuımın ön bölümü “Septum kıkırdağı” denilen kıkırdak, arka alt bölümü “Vomer kemiği”, arka üst bölümüyse “Etmoid” kemiğin dikey bölümü tarafından yapılmıştır. Bu iki boşluk ortada “Nazal septum” denilen kıkırdak ve kemikten yapılmış bîr bölmeyle birbirinden ayrılmıştır. Nazal septumun alt bölümünün yapışma az da olsa maksilla ve damak kemiğinin uzantıları da katılır
Nazal septumun kıkırdak bölümü iki yana hareket ettirilebilir. Sağda ve soldaki burun boşluklarının tabanı Önde maksilla kemiğinin damak uzantısı, arkadaysa damak kemiğinin yatay uzantısı tarafından oluşturulmaktadır. Burun boşluklarının tavanı önden arkaya doğru şu yapılar tarafından oluşturulmaktadır: Alt yan kıkırdak, üst yan kıkırdak, burun kemiği, alın kemiğinin burun çıkıntısı,etmoid ve stenoid kemiklerinin gövdeleri. Burun boşluklarının dış yan duvarlarıysa, şu yapılar tarafından oluşturulmaktadır: MaksiUa kemiğinin alın uzantısı, gözyaşı kemiği, etmoid kemiğinin üst ve orta burun konkaları, burun alt könkası {konka nazalis inferior) ve damak kemiğinin dikey bölümü.
HeT iki burun boşluğu ortadaki nazal septumla birbirinden ayrılmış oldukları gibi, her bir burun boşluğu da “Konka” denilen ve kabaca midye kabuklarına benzeyen üst üste üç bölme aracılığıyla “Meatus” denilen üç bölmeye ayrılır. “Burun üst konkası” ve “Burun orta konkası” etmoid kemiğin uzantılarıdır. “Burun alt konkası” ise kendi başına bir kemiktir. Burun üst konkası ile burun orta konkası arasında kalan bölmeye “Üst meatus”, burun orta konkasıyla burun alt konkası arasında kalan bölmeye “Orta meatus” denilmektedir. Burun alt konkası ile burun tabanı arasındaki bölme ise “Alt meatus” adını almaktadır.
Burun konkaları damardan zengin bir mukoza tabakasıyla örtülmüştür. Orta ve alt konkalarda-ki mukoza örtüsünde “Silia” denilen titrek tüylere, uzantılara sahip hücreler bulunmaktadır. Silialar burun boşluğuna gelen toz gibi yabancı cisimleri burundan dışa doğru süpürürler. Orta konkadaki mukoza örtüsü, bezlerden zengin buna karşılık alt konkanın mukozası “Venöz pleksus” denilen kan gölcüklerine benzetebileceğimiz toplardamar yumaklarından zengindir. Üst meatus boşluğuna, sfenoid kemiğinin gövdesi içinde bulunan “sfenoid sinüs” denilen içi hava dolu boşluk ve etmoid kemikte bulunan, “Etmoid selüller” denilen hava dolu boşlukların bazıları (arkada bulunanlar) açılır.

Orta meatus boşluğuna ise alm kemiğinde bulunan “Frontal sinüs” ile maksilla kemiğinde bulunan “Maksiller sinüs” denilen içi hava dobı boşluklar açılır. Etmoid selüllerin bazıları da [önde bulunanlar) orta meatusa açılırlar. Alt meatusaysa “Nuzolakrimal kanal” açılmaktadır. Nuzolakrimal kanalın üst ucu göz çukurunda, alt ucu ise alt meatustadır. Bu kanal aracılığıyla gözyaşı burun boşluğuna akabilir. Burun boşluğu iki önde, iki de arkada olmak üzere dört deliğe sahı^Ür.Burnun ön delikleri aracılığıyla atmosfer havasıyla burun boşluğu arasında bağlantı kurulur. Burun arka deliklerine “Koana” denilmektedir. Bu delikler aracılığıyla burun boşluğu yutağın (farinks) üst bölümü olan “Nazofarinks” boşluğuna açılır. Burnun arka delikleri öndekile-re oranla daha büyüktür.

admin hakkında 18864 makale
Öylesine bir hasdta

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.