Depresyon nedir Depresyon belirtileri nelerdir Depresyon tedavisi

Depresyon nedir Depresyon belirtileri nelerdir Depresyon tedavisi
Depresyon; yaşamdan zevk almama halidir.
Yaşamdan zevk almama nedenleri arasında kişiden kişiye göre değişkenlik özellikleri gösterebilecek birçok madde sıralanılabilir. Yaşamdan zevk almamaya başlamak, başlı başına bir sorunsaldır zaten. Gösterilebilecek bu maddelerin hiçbir önemi yoktur aslında. Peki nedir depresyon? Uzun uzun sözlük anlamına girmeye gerek yok.
Hepimiz duymuşuzdur ‘depresyon’ sözcüğünü
Sebepleri her ne olursa olsun…
Eğer kendinizi depresyonda hissediyorsanız; yani yaşam zevk vermemeye başlamışsa size, ne yapmanız gerekiyor? Öncelikle şunu bilmelisiniz ki; hayat denen bu yol, dümdüz ilerliyor olsaydı zaten tatsız, heyecansız ve çekilmez bir şey olurdu. Sanırım siz de böyle bir şey istemezdiniz.
Hani; depresyon hallerinde çevremizden duyduğumuz şu cümle var ya; ‘ beterin beteri var’. İşte bu cümleyle bizim, yaşam şartları bizimkinden kötü olan insanlara bakarak halimize şükretmemiz gerektiği vurgulanır. Oysa bu son derece yanlış bir teşvik şeklidir. Bizi, daha da soğutur yaşamdan.
Tabi ki konunun uzmanı olan doktorların desteği önemlidir ama unutulmamalıdır ki, en iyi doktor kişinin kendisidir. Sizi sizden daha iyi anlayabilecek kimse yoktur. Öncelikle şunu da bilmelisiniz hem. Siz hasta değilsiniz!
Adım atmadan, yürüyemezsiniz ve yürümeden ilerleyemezsiniz. İsyan ettiğinizi sanıyorsunuz ama sizinkisi isyan değil. Tipik bir boyun eğme… Boyun eğmeyin. Meydan okuyun canınızı sıkan bütün unsurlara! Kalkın ayağa ve her nerede olursanız olun şöyle bağırın: İSYAN!.. Kedere, acıya, çaresizliğe isyan!.. Tutun kendinizin elinden ve rüzgara karşı yürümek değil; koşmak nasıl olur gösterin!
Unutmayın, sizi depresyona sokan sebep her ne ise; siz kendinize destek vermeye başladığınızda düzelecektir. Siz ne kadar olumlu düşünmeye başlarsanız, hayatınızda da o kadar olumlu gelişmelere tanık olursunuz. Bir kere geldiniz dünyaya, bir kere ama güzel yaşayın! Binlerce kez yaşamaya çalışmak, binlerce kez ölmeyi barındırır içinde.
Şimdi; yek olan yaşamızına yön vermek için ne bekliyorsunuz?

 
Çağımızda insanın ruhsal yapısıyla ilgili sorunları, diğer bedensel rahatsızlıkları gibi somut bir şekilde açık, bilimsel bir temele oturmuştur. Ne yazıktır ki, toplum içinde yine de soyut ve belirsiz kavramlar olarak değerlendirilmeye devam ederler.
Ruhsal sorun yaşayan birçok kişi, bu durumunun tedavi edilebilir bir durum olduğunu aklına bile getirmez ve yaşamını, üstesinden gelinebilecek bir rahatsızlıkla sürdürmeye çalışır. Oysa ruhsal sorunlarımız da tıpkı şeker hastalığı gibi tanımı, nedenleri, gidişi, tedavisi ve sonuçları belli durumlardır.
Depresyon, kendine özgü belirtileri olan, çok iyi tanımlanmış ciddi ve ciddiye alınması gereken bir hastalıktır. Herkes yaşamının bir döneminde hüzün, keder, mutsuzluk gibi duygulanımlar yaşayabilir. Bunlar, genellikle yaşanan olaylarla ilişkili ve geçicidir. Oysa bazen bu duygulanımlar daha aşırı boyutlarda ve daha uzun süre yaşanırlar. Hatta bazen buna yol açabilecek belirgin bir neden de yoktur veya neden vardır ama gösterilen duygusal tepkinin süresi ve yoğunluğu beklenenden fazladır. Artık bu duygulanımlar yaşamla, kendimizle, çevremizle ilişkimizi bozmaya başlamıştır.
Depresyonu teşhis etme
Kendinizi, bir süredir hemen her gün, yaklaşık gün boyu süren bir biçimde üzgün, kederli, morali bozuk, mutsuz, dertli, çaresiz, sıkıntılı,zavallı,neşesiz, sinirli, çökkün, boşluktaymış gibi v.b. olarak tanımlıyor ve hissediyorsanız,
Eskiden zevk aldığınız etkinliklerin çoğuna karşı ilginizde azalma varsa veya artık bunlardan eskisi gibi zevk almıyorsanız,
İştahınızda azalma veya artma varsa ve istemediğiniz halde kilo veriyor veya alıyorsanız,
Hemen her gün uykusuzluk çekiyorsanız ya da aşırı uyuyorsanız. Uykuya dalmakta güçlük çekiyor veya sabahları istemediğiniz halde erken uyanıyor veya gece sık sık uyanıyorsanız. Eskiye göre çok daha uzun süre uyumanıza rağmen kendinizi yorgun hissediyorsanız,
Hemen her gün yakınlarınızın da fark ettiği şekilde konuşmanızda, düşüncelerinizde ve davranışlarınızda bir yavaşlamadan yakınıyorsanız. Karar vermekte, etkinliklere başlamakta ve sürdürmekte güçlük çekiyorsanız,
Yorgunluk, bitkinlik ve enerji kaybınız olduğunu hissediyorsanız,
Cinsel isteğiniz azalmışsa,
Bedeninizde nendi bulunmayan ağrılar, nefes darlığı, yorgunluk, baş dönmesi, mide ve bağırsaklarda gaz, ishal- kabızlık dönemleri gibi yakınmalarınız varsa,
Düşüncelerinizi belli bir konuya yoğunlaştırmakta güçlük çekiyor veya zihninizin karmakarışık olduğunu hissediyorsanız, en basit konuda bile karar vermekte güçlük çekiyosanız,
Yineleyen biçimde ‘ ölsem de kurtulsam’ diye düşünüyorsanız veya aklınıza intihar düşünceleri takılıyor veya intihar planları yapıyorsanız,
Bunlardan birkaçı sizde varsa, depresyonda olma olasılığınız çok yüksektir.
Şu anda dünyada 100 milyon insan depresyondadır.

Depresyonun tedavisi
Depresif birey, kendisini yalnız ve çaresiz hisseder. Oysa tüm insanların yaklaşık beşte biri yaşamları boyunca en az bir kez depresyon geçirirler. Bu oran kadınlarda daha da yüksektir. Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre herhangi bir anda dünyada 100 milyon insan depresyondadır. Görüldüğü gibi, depresyon oldukça sık görülen bir durumdur. Depresyon aynı zamanda, tedaviye çok iyi yanıt veren ve sonunda tam olarak iyileşebilen bir hastalıktır. Oysa depresyon geçirenlerin çoğu durumlarının tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu düşünmezler ve bu nedenle tedavi arayışı içine girmezler . Özellikle bizim toplumumuzda depresyon büyük oranda tedavi gerektirir bir hastalık olarak değerlendirilemez; sanki normal bir yaşam biçimi, kader veya kişilik özellikleri gibi görülür. Oysa depresyonda tedavi yardımı almak için, soğuk algınlığında olduğundan çok daha fazla neden vardır. Depresyon, ne bir akıl hastalığı ne de utanılacak bir durumdur. Son yıllarda depresyonu tedavi edici ilaçlarda çok hızlı bir kaydedilmiştir. Bu ilaçlar kişinin sosyal yaşamını etkilemeksizin depresyonu tedavi eder.
Birçok insanın kafasında, depresyon tedavi edici ilaçlarla (Antidepresanlar) ilgili özellikle şu sorular vardır;
• Bu ilaçlar üzerimde ağırlık yapar mı, beni uyuşturur mu?
• Bu ilaçları alırsam okula/işe gidebilir miyim?
• Sosyal yaşamımı sürdürebilir miyim?
• Bu ilaçlar bağımlılık yapar mı, vücudum buna alışır mı?
• Çok yan etkisi var mı?
• İlacı bıraktığımda daha mı kötü olurum?
Bu ilaçlar ( antidepresanlar) uyuşturucu değildirler, alışkanlık ya da bağımlılık yapmazlar. Özellikle yeni grup ilaçlar sosyal yaşamı etkilemeksizin depresyonu tedavi ederler. Uzman doktor denetiminde kullanılan antidepresan ilacın hemen hiçbir riski yoktur.
Ne yalnız ne de çaresizsiniz!
Diğer tüm hastalıklar çeşitli yakınma ve belirtilerle kişinin kendini iyi hissetmemesine neden olurken, depresyonda, hastalığın kendisi başlı başına mutsuzluk, umutsuzluk ve kendini iyi hissetmeme halidir.
Bu yanıyla depresyon,diğer hastalıklardan ne daha az önemsiz ne de daha az ciddidir. Kişinin hüzün ve umutsuzlukla dolan yaşamı en az kırık bir kol kadar engelleyici ve hatta çoğu kez ondan daha sıkıcıdır. Kırık kolunuza gösterdiğiniz önem ve ilgiyi asla kendinizden esirgemeyin.
Depresif yakınmalarınız varsa kendiniz, çevreniz ve geleceğiniz için bir psikiyatriste başvurun, hastalanma ve yardım isteme hakkını kullanın.
Umutsuzluk hastalığın kendisi olduğunda, umutsuzluğunuzu paylaşmak iyiliğe giden yolun ilk adımı olacaktır…
 
Bir önceki Psikolojik sorun ve Depresyon nedenleri başlıklı konumuzda depresyon nedenleri ve depresyon tedavisi hakkında bilgiler sunulmuştu.
Bakılanlar: Depresyon nedir, depresyona sokan sebepler

admin hakkında 18864 makale
Öylesine bir hasdta

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.