Dişlerin yapısı ve görevleri nelerdir?

Dişlerin yapısı ve görevleri nelerdir?
Bazı bünyelerde dişlerin çıkması gecikebiliyor ve bazen de vakitsiz diş çıkarma husule gelebiliyor. Peki, dişlerin görevleri ve özellikleri nelerdir kısaca yazımızın devamından öğrenelim. aydan itibaren çıkar ve zamanla diğer dişlerde çıkmaya başlayarak, tüm dişlerin çıkması yaklaşık 20 yılı bulur ve en son olarak da yirmilik dişler çıkarak diş çıkarma işlemi sonlanmış olur.
Yeni doğan bir bebekte ilk diş yaklaşık olarak doğumdan sonra 6. Ancak önünde sonunda tüm dişler yerini alarak üstlerini düşen görevleri erken veya geç de olsa yerine getirebiliyor

Dişlerin yapısı ve görevleri hakkında bilgi
Dişlerin yapısı ve özellikleri
Alt ve üst çenede yer alan ön dişlere kesici dişler denmekte olup, üst çenede genişliği 9-10 mm. olanlar orta kesici; 6-7 mm. olanlar ise üst yan kesici olarak tanımlanmaktadır. Bu dişler çiğneme ve sesin söze dönüşmesi fonksiyonunda rol almaktadır.
Kaninler olarak da isimlendirilen ve halk arasında köpek dişler olarak bilinen kesici dişlerden sonra gelen bu dişler, alt ve üst çenede sağlı-sollu bulunmakta ve toplamda 4 dişten oluşmaktadır. Uçları sivri olan köpek dişlerinin görevleri ise tükettiğimiz sert gıdaların koparılmasında rol oynar.

Azı dişler ise köpek dişlerin heme arkasında yer alır ve her birisi yarım çenede toplamda 10 adet olarak bulunurlar. 5 adet küçük azı ve 5 adet büyük azı olarak sınıflandırılan azı dişleri çiğneme ve kenetlenme özelliği taşımaktadır. Azı dişlerine tüberkül adı verilmektedir.
Üçüncü büyük azı dişi ya da akıl dişi olarak da bilinen yirmi yaş dişleri ise alt sağ, alt sol ve üst sağ, üst sol olmak üzere toplamda 4 adettir. Yirmi yaş dişleri kimilerinde hiç çıkmaz ya da çok geç çıkar. Yirmi yaş dişinin çıkmaması kişinin kemik yapısı ve genetiği ile alakalıdır. Bazılarında ise gömülü kalabilir.
Birde süt dişleri vardır. Bu dişler toplamda 20 tanedir ve 6 aylıkken çıkmaya başlayıp yaklaşık 5 yaşında da dökülmeye başlarlar. Süt dişlerinin yerini yukarıda belirttiğimiz daimi dişler alır. Tüm daimi dişler (yirmi yaş dişleri hariç) 13 yaşına kadar ağızdaki yerlerini alır ve sonlanır.

Bir önceki yazımız olan Farenjiti olanlar nelere dikkat etmeli? başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.Bakılanlar: diş çeşitleri kaç tanedir resimler, diş çeşitleri ve görevleri, dişlerin görevleri nelerdir kısaca, disler ve görevleri nelerdir, dişlerin görevleri nelerdir

admin hakkında 18864 makale
Öylesine bir hasdta

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.