Diyabet Ve Diyabet Çeşitleri (Şeker Hastalığı)

Diyabet Ve Diyabet Çeşitleri (Şeker Hastalığı)

Şeker hastalığı olarak adlandırılan diyabet hastalığı, kandaki şekerin hücrelere ulaşmaması sebebi ile oluşan bir problemdir. İnsülin hormonunun vücutta yeteri kadar salgılanmaması yada etkisini göstermemesi sonucunda meydana gelmektedir. Bu rahatsızlık fazla su içme, sürekli idrara çıkma, kilo kaybetme gibi belirtilerle ortaya çıkar. Bunun sonucunda ise karbonhidrat, yağ ve protein mekanizmasında bozulma olur.

 
Tıp 1 Diyabet Nedir
Tıp 1 diyabet tipinde kan şekerini düzenleyen insülün hormonu yeteri kadar salgılanır veya etkisiz kalır

Genellikle erken çocukluk döneminde, ergenlik döneminde ve genç yetişkin insanlarda görülür. Bütün diyabetlerin yaklaşık % 15-20′si tıp 1 diyabet hastasıdır. 10 Hastadan birinde vücut hiçbir şekilde insülün üretemez. Hücrelere giremeyen şeker kanda çoğalır. Bu diyabet türünde yaşam boyu insülin kullanmak gerekmektedir.

Tıp 2 Diyabet Nedir
Genelde 40 yaş üzeri kişilerde oluşan bir rahatsızlıktır. Obezite ve bazı etnik gruplarda çocuk yaşlarda da görülebilmektedir. Bütün şeker hastalığı vakalarının % 85′lik bir kısmı tıp 2 diyabet rahatsızıdır. Vücut insülin salgılar fakat insülinle ona duyarlı olan dokular arasında bir dengesizlik oluşur.
İnsülin direnci durumunda, insülinin şeker almasıyla alakalı göndermiş olduğu mesajlar her zaman hücreler tarafından alınmaz. Bu nedenle üretilen insülini vücut doğru bir biçimde kullanamaz. Şeker hücreye giremez ve kanda birikir.
Tıp 2 diyabetlerde koma durumu olmaz. Bu rahatsızlığa yakalanan kişiler beslenme alışkanlıklarını değiştirmeleri ve daha hareketli bir yaşam geçmeleri, günde 30 dakika civarında egzersiz yapmaları gerekir.
Bir önceki Mesane kanseri tedavisi başlıklı konumuzda mesane kanseri, mesane kanseri nasıl tedavi edilir ve mesane kanserinin tedavisi hakkında bilgiler sunulmuştu.
Bakılanlar: diyabet, seker hastaligi cesitleri

admin hakkında 18864 makale
Öylesine bir hasdta

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.