Domuz gribi aşısının yan etkileri nelerdir?

Domuz gribi aşısının yan etkileri nelerdir?

Domuz gribi aşılarının her yıl yapılan grip aşılarına benzer yan etkileri olacağını biliyoruz.
Domuz gribi aşıları çok kısa zamanda hazırlanmak zorunda olduğu için ve üreticilerin ellerinde de buna yetecek miktarda virüs ve antijenleri bulunmadığından çok sayıda insanın aşılanması ancak aşılara ‘adjuvan’ adı verilen maddelerinin katılması ile mümkün olacaktır. Aşı yapılan yerde kızarma, kabarma, ateş ve ağrı olabilir. Bunların çoğu kısa zamanda tedaviye gerek kalmadan geçecek olan etkilerdir.
Baş ağrısı, kas ve eklem ağrısı, ateş, mide bulantısı, terleme artışı, üşüme-titreme, kasık, koltuk altı ve boyun lenf bezlerinde şişlik de görülebilecek etkilerdir

Adjuvan aşının az miktarda virüs antijeni ihtiva etmesine rağmen çok daha etkili olmasını sağlayan maddedir. Bizim ısmarladığımız aşılarda da ‘skualen’ adı verilen bir adjuvan bulunmaktadır. Bu maddenin romatoid artrit gibi bazı oto-immun hastalıklara ve Körfez Savaşı Sendromu’ na yol açtığı iddiaları vardır ancak bunlar kesinlikle kanıtlanmış değildir.
Katkı maddeleri ne gibi sorunlara yol açabilir?
Skualenin Amerika’da kullanılan aşılara katılması kanuni olarak yasaklanmıştır ama bu yasak Avrupa ülkeleri için geçerli değildir; çocuklara uygulanan birçok aşıda skualen mevcuttur.

Domuz gribi aşısında mikrop üremesini önlemek için ‘timerosal’ adında cıva ihtiva eden bir madde de bulunmaktadır. Bu maddenin de Amerika’da üretilen aşılara katılması kanunen yasaktır.
Sebebi de kesin kanıtlanmamış olmakla beraber timerosalın otizm hastalığı ile ilişkilendirilmesidir. Bu yasak da Avrupa’da üretilen aşılar için geçerli değildir. Domuz gribi aşısında olağan grip aşısında ve diğer aşılarda da çoğu zaman bulunan etilen glikol, fenol, neomisin, streptomisin, formaldehit, yumurta proteinleri olabilir; bunlar için yaptığımız uyarıları zaten senelerden beri biliyorsunuz.
Diğer yan etkileri nelerdir?
– Ciddi alerjik reaksiyon.
– Sinirde ağrı, sinir iltihabı.
– Trombositopeni (beyin ve sindirim sisteminde kanama).
– Nefrit (böbreklerin çalışmasında bozukluk ve idrara protein karışır).
– Vaskulit (damarların tıkanmasına neden olarak ilgili organın fonksiyon kaybı).
– Konvülsiyon (Bilinç kaybı ve istemli kaslarda şiddetli kasılmalar).
– Ensefalit (beyin iltihabı).
– Guillain-Barre Sendromu (Çevresel sinir sisteminin edinilmiş bir bağışıklık kökenli yangısal bozukluğu).
– Bell Paralizi (Yüz siniri felci).
– Demiyelinizasyon (Sinir liflerinin etrafını saran özel tabakanın kaybı).
– Okulorespiratuvar Sendromu (Solunum yetmezliği).
Aşı olalım mı?
Domuz gribi aşısını olup olmamak herkesin kendisinin vereceği bir karardır. Bunun için de insanların aşının etkileri ve yan etkileri konusunda tam ve doğru olarak bilgilendirilmeleri gerekir. Risk grubunda olanlara aşı olmaları tavsiye edilebilir ancak kimseye zorla aşı yapılamaz. Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta

Bir önceki Cinsel isteksizliğin çareleri başlıklı konumuzda cinsel isteksizlik, erken boşalıyorum ve erken boşalıyorum ne yapabilirim hakkında bilgiler sunulmuştu.
Bakılanlar: demiyelinizasyon hastalıkları, domuz gribinın yan etkileri, DOMUZ PITRAGININ YAN ETKILERİ, grip kizarmak nasil gecer, skualen in faydalarl

admin hakkında 18864 makale
Öylesine bir hasdta

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.