Domuz gribine karşı aşı üretildi

Domuz gribine karşı aşı üretildi

Eski günlere geri döndük
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Genel Müdürü Margaret Chan, dünyanın 1.
Aşının ilk serisinin ön klinik deneyler ve değerlendirmeler için kullanılacağı ifade edilen açıklamada, aşı üretiminin Marburg’daki (Almanya) tesislerinde yapılacağı belirtilerek, söz konusu tesisin bir hafta içinde milyonlarca doz aşı üretebilecek kapasiteye sahip olduğu belirtildi.
İsviçreli ilaç firması “Novartis”, domuz gribine yol açan Influenza A/H1N1 virüsüne karşı kullanılacak aşının ilk seri üretiminin gerçekleştirildiğini bildirdi. Üretim için ayrıca Holly Springs’de (Kuzey Carolina-ABD) ikinci bir tesisin bulunduğu ifade edilen açıklamada, şimdiye kadar 30′dan fazla hükümetten aşı talebi geldiği de kaydedildi.
Şirketten yapılan açıklamada, söz konusu aşının, aşıların genel üretim yöntemi olan “yumurtada büyütmek” yerine “hücrelerde yapıldığı”, ayrıca ilk üretimin haftalar sonra mümkün olacağının öngörülmesine rağmen daha erken gerçekleştirilmiş olduğu kaydedildi
yüzyılın ilk grip salgınının eski günlerine döndüğünü söyledi.
Margaret Chan, örgütün Cenevre’deki toplantısının ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, grip salgınının ilerlediğini göstermek için domuz gribi salgınını en yüksek düzey olan 6. aşamaya çıkarma kararı aldıklarını bildirdi ve “Bu, dünyanın, 21. yüzyılın ilk grip salgınının eski günlerine döndüğü anlamına geliyor. Domuz gribi virüsü şu an durdurulamıyor” dedi.
Örgütün küresel değerlendirmesine göre salgının orta düzeyde olduğunu belirten Chan, domuz gribinin 41 yılda ilk küresel salgını yarattığını bildirdi.
Domuz gribi nedeniyle daha fazla ölümlerin olacağını, ama ölümcül vakalarda ani artışın olmayacağını belirten Chan, gribin görüldüğü ülkelerin “ikinci dalga” vakalara hazırlıklı olmaları gerektiğini kaydetti.
Chan, grip uzmanlarının tavsiyesi üzerine WHO’nun 193 üye ülkesine sınırlarını kapatmaması veya insanlara, gıdalara ve hizmetlere sınırlama getirilmemesi çağrısında bulundu. Chan, salgın alarmının 6. aşamaya çıkarılmasının, salgının coğrafi olarak yayıldığını gösterdiğini, ancak ne denli öldürücü olduğunu göstermediğini dile getirdi. Chan, domuz gribine neden olan H1N1 virüsünün aşısının ise eylül ayından önce elde edilebilir olmadığını sözlerine ekledi.
Domuz gribinde alarm düzeyleri
Dünya Sağlık Örgütü (WHO)’nün 1 ila 6 arasında derecelendirdiği salgın evreleri sıralaması ve domuz gribiyle ilgili aldığı alarm düzeyi kararları şöyle oldu:
1. aşamada hayvanlarda bir insan enfeksiyonuna neden olan grip virüsü görülüyor, ancak hastalık riski az, insana bulaşmıyor.

2. aşamada, insanlar için bir risk söz konusu.
İlk 2 aşamanın ardından 3. aşamayla birlikte pandemi alarmı dönemine geçiliyor.
3. aşamada, insanlarda yeni influenza virüs alt tipiyle enfeksiyonlar olmakla birlikte, insandan insana yayılımın olmadığı veya ancak yakın temasa bağlı nadir yayılım vakalarının söz konusu olduğu bir durum söz konusu.
4. aşamada, insandan insana kısıtlı bulaşma olmakla birlikte, hastalık belli bir bölgede görülüyor. Bu da virüsün insanlara tam adapte olmadığını gösteriyor. Meksika’da domuz grisinden ölümler onaylandıktan sonra WHO, 24 Nisan’da domuz gribi alarm düzeyini 4. düzeye çıkarmıştı.
5. aşamada, en az 2 ülkede görülen hastalık insandan insana bulaşmakla birlikte sınırlı, salgın öncesi en önemli risk. WHO, 29 Nisan’da domuz gribi alarm düzeyini 5. düzeye yükseltti.
Hastalığının insandan insana bulaşma derecelerinin ele alındığı 4. ve 5 evreden sonra gelen 6. evre “pandemi dönemi” olarak nitelendiriliyor.
6. aşamada hastalık genel toplumda artmış ve halen süren bir bulaşma var. WHO, bugün alarm düzeyini salgın anlamına gelen 6. düzeye yükseltti.
Yüzyılın grip salgınları
1918 İspanyol Gribi: Son yüzyılın en öldürücü grip salgını. H1N1 grip türünün bir türü ve dünya nüfusunun yüzde 40′ına bulaştığı tahmin ediliyor. 50 milyon kişi, İspanyol gribi nedeniyle yaşamını yitirdi.
1957 Asya Gribi: H2N2 virüsünün bir formu olan bu grip salgınında 2 milyon civarında kişi öldü. Salgının etkisi, virüsün tanımlanması ve aşı geliştirilmesi gibi hızlı hareket edilmesi sonucu en alt düzeye indirildi.
1968 Hong Kong Gribi: İlk kez Hong Kong’da ortaya çıkan bu grip H3N3 olarak biliniyor ve dünya çapında yaklaşık 1 milyon kişinin yaşamına mal oldu.
Bir önceki Dengesiz uyku ölüme neden olabiliyor başlıklı konumuzda kalp damar hastalıkları, kalp hastalıkları ve uyku bozuklukları hakkında bilgiler sunulmuştu.
Bakılanlar: h3n3 virüsü, h3n3 belirtileri, h3n3 virus, h3n3 virusu nedir, h2n2 virusu

admin hakkında 18864 makale
Öylesine bir hasdta

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.