Donmalar ve ilkyardım

Donmalar ve ilkyardım
Vücudun bir parçası aşırı soğuk hava ile veya sıvı ile temas ederse, o bölgeye giden kan akışı sınırlı şekilde olur.
Donma, pek çok kez kulakları, burnu, elleri, ve ayakları etkiler. Böyle olunca vücudumuz bu bölgeleri donmaktan korumak için ısıtamaz. Bazı ciddi durumlarda kangren (doku ölmesi)oluşur ve o organın nihai olarak kaybedilmesine neden olur. Derinin altında buz kristalleri oluşmaya başlar

Bir uzvun donması sonucu beyaz ve mumlu bir deri görünümü oluşabilir. Etkilenen alan yüzeyi buzlu bir şekilde hissedilebilir. Bu durumda etkilenen dokuyu okşamayın veya sıkmayın.
Yapılacak ilk yardım uygulaması şu şekilde olmalıdır:
– Hastayı soğuk bölgeden çıkarın
– Hastayı derhal sağlık merkezine taşıyın
– Hastanın sigara içmesine izin vermeyin, bu kan damarlarının daha fazla daralmasına neden olarak, vücudun kendini ısıtma yeteneğine engel olur.

– Sadece doktor size etkilenen bölgeyi tekrar ısıtın derse yapın. Eğer size ılık suda etkilenen organı ısıtmanız söylenirse, organın kabın kenarına veya dibine değmemesine dikkat edin. Gerektiği kadar ılık suyu (29-30 derece). Rahatsızlık duymadan o suya elinizi daldırabilmelisiniz. Etkilenen organ çözüldüğünde steril olarak bandajlayın ve parmaklar arasına küçük yastıklar yerleştirin.
– Tıbbi yardım isteyin!
Donma lekeli beyazdan sarı-gri veya mavi-gri gözüken sert bir deri şeklinde olabilir. Bu durumda yapılacak ilk yardım hastayı derhal sağlık merkezine götürmek veya ambulans servisi (112)’yi aramaktır!
Hypothermia: Vücudun genel olarak soğumasıdır. Hypothermia hafif düzeyde başlayabilir ve eğer bakım yapılmazsa gelişip ağır Hypothermia ya dönüşüp hayati tehlike yaratabilir. Hypothermia’yı ne kadar erken saptayıp bakım yaparsanız, durumu gelişmeden kurtarma şansı artar. Her durumda da tıbbi yardım isteyin! Hastaya içmesi için asla kafein veya alkol vermeyin!
Bir önceki Alerji hakkında bilinmesi gerekenler başlıklı konumuzda alerjenler, alerjiler ve alerjinin nedenleri hakkında bilgiler sunulmuştu.

admin hakkında 18864 makale
Öylesine bir hasdta

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.