Dünyada insanlar hala açlıktan ölüyor

Dünyada insanlar hala açlıktan ölüyor

Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre, 840 milyon kişi yetersiz besleniyor ve her yıl beş yaşın altındaki altı milyon çocuk bu nedenle yaşamını yitiriyor. Bu girişimin hedefi, 2015 yılına kadar dünyadaki açların sayısını yarı yarıya düşürmekti, ancak bu hedefe ulaşılabileceğini düşünenlerin sayısı az. Dünya Gıda ve Tarım Örgütü, kısa adıyla FAO geçen yıl “Açlıkla Mücadelede Uluslararası İttifak” girişimini başlatmıştı. Oysa dünyada yeteri kadar gıda maddesi mevcut, sadece dağılım kötü.
Tarımdaki gelişmenin etkisi
Gıda ve Tarım Örgütü Başkanı Dr
Jacques Diouf’a göre dünyada herkese yetecek kadar gıda maddesi mevcut. Bu kaynaklar eşit olarak dağıtılsa, kişi başına günde 2 bin 800 kalorilik gıda maddesi düşecek, ki bu miktar bir kişinin günlük ihtiyacının iki katı. Dünya nüfusunda otuz yıl öncesine göre % 70, gıda üretiminde ise % 20 artış olmuş. Nüfus artışına rağmen gıda maddeleri sıkıntısı çekilmemesinin nedeni tarım tekniklerindeki gelişme.
Ciddi verim artışı
FAO Başkanı Dr. Diouf: “Hiçbir zaman bugün olduğu kadar çok gıda üretimi yapılmamıştı. Tarımda ciddi verim artışı sağlamış durumdayız, suyun kullanımında tasarruf sağlayan teknolojilere sahibiz. Tek sorun, açlıkla mücadele için gerekli politik kararlılığın eksikliği. Hükümetlerin açlıkla mücadele için verdikleri sözleri tutmaları gerekiyor.”
Kuzey-güney eşitsizliği
Gıda maddelerinin dengesiz dağılımında en belirgin eşitsizlik coğrafi, kuzey ve güney ülkeleri arasında. Endüstri ülkelerinde aşırı beslenmenin sıkıntıları yaşanırken kalkınmakta olan ülkelerde açlık sorunu var. Bu sorunun yaşandığı ülkelerde de varsılla yoksul arasında fark var. Açlık ve yetersiz beslenmeden en çok etkilenenler ise kadınlar ve çocuklar. Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre, beş yaşın altındaki çocukların yarısının ölüm nedeni protein eksikliği. Çocukların proteine ihtiyacı var. Protein eksikliği büyümeyi etkilediği gibi vücudun direncinin düşmesine neden oluyor ve çocuklar aslında sağaltılabilir hastalıklardan yaşamlarını yitiriyorlar. Yoksulluk, açlık, ölüm kısır döngüsü özellikle savaş, silahlı mücadele ya da ekonomik kriz bölgelerinde böylece işleyip gidiyor.

AIDS’in yoksullaştırıcı özelliği
Gıda ve Tarım Örgütü’nden Marcela Villarreal AIDS gibi salgın hastalıkların açlıkla mücadeleyi zorlaştırdığını hatırlatıyor: “Afrika’da Sahranın güneyinde en az 10 milyon çiftçi AIDS’den yaşamını yitirdi. Aileleri yoksullaştı, ilaçları ve cenaze masraflarını karşılayabilmek için hayvanlarını satmak zorunda kaldılar. Kendileri için bile ekim yapamıyorlar. AIDS yoksulları öldürüyor, hastalıktan önce daha iyi durumda olanların da yoksullaşmasına neden oluyor.”
Dünya Sağlık Örgütü salgın hastalıklarla mücadelenin açlıkla mücadele ile güdümlü götürülmesi gerektiği görüşünde. Uzmanlar aşı kampanyalarının aç insanların işine yaramadığını hatırlatıyor. Ayrıca yetersiz beslenmeden kaynaklanan hastalıklarla mücadelede vitamin ve mineral katkılı gıdalar öneriliyor. Bununla birlikte dünyada açlık sorununun üstesinden gelmek için tek çare var, gıda maddelerinin dengeli dağılımını sağlamak.
Bir önceki Bozuk gıdaları tespit yöntemleri başlıklı konumuzda gıda zehirlenmeleri hakkında bilgiler sunulmuştu.
Bakılanlar: dünyada herkese yetecek kadar yiyecek var

admin hakkında 18864 makale
Öylesine bir hasdta

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.