Hamilelik Depresyonu Tehdit Ediyor

Hamilelik Depresyonu Tehdit Ediyor
Oysa bu düşünce hem anne hem de bebeğin sağlığı açısında önemli sakıncalar doğurabilir. Depresyon hamilelik sırasında da tedavi ve kontrol edilebilen bir hastalıktır, ancak ilk adım olarak yardım ve destek aranması, hem annenin sağlığı hem de bebeğin sağlığı açısından büyük önem taşır. Ancak hamilelik sırasında geçirilen depresyon sıklıkla teşhis edilmiyor, çünkü herkes bunun hormonal değişikliklerin bir sonucu olduğunu düşünüyor.
Hamilelik sırasında depresyon nedir?
Hamilelik depresyonu, ya da antepartum depresyon normal depresyon gibi bir duygu durum bozukluğudur.
Tüm kadınların yaklaşık beşde birinin hamilelik döneminde bazı depresyon belirtileri ile mücadele ettiğini ve bu kadınların da yaklaşık olarak dörtte birinin majör depresyon geçirdiğini biliyor muydunuz?
Depresyon her 4 kadından 1′ini hayatının bir döneminde etkileyen bir duygu durum bozukluğudur, dolayısıyla bu hastalığın hamilelik dönemindeki kadınları da yakalaması şaşırtıcı değil
Duygu durum bozuklukları beyin kimyasındaki değişimleri içeren biyolojik rahatsızlıklardır. Hamilelik sırasındaki hormon değişimleri beyindeki depresyon ve anskiyete ile direkt olarak bağlantısı bulunan kimyasal maddeleri etkileyebilir. Zor yaşam olayları da bu değişimleri artırarak hamilelikte depresyon yaşanmasına neden olabilir.
Hamilelik depresyonun belirtileri nelerdir?
Depresyon geçiren kadınlar aşağıdaki belirtilerden bazılarını 2 hafta boyunca veya daha uzun süre yaşarlar:
– Sürekli üzüntü hali
– Konsantre olma güçlüğü
– Çok az veya çok fazla uyuma
– Genellikle haz veren aktivitelere olan ilginin kaybolması – Doğacak çocuğun istikbali ile alakalı karamsar düşünceler  – Doğacak çocuğuna bakamama endişeleri – Ölüm, intihar veya ümitsizlik düşüncelerinin sürekli tekrarlaması 
– Anksiyete, huzursuzluk
– Suçluluk veya değersizlik duyguları
– Yeme alışkanlıklarında değişimler
Hamilelik depresyonunun olası tetikleyicileri nelerdir? – İlişkilerde sorunlar, evliliğin geleceği ile ilgili kaygılar – Doğacak çocuğun özürlü olabilme ihtimalleri – İstenmeyen hamilelik durumları 
– Ailede veya kişide depresyon geçmişi
– Daha önce yaşanan düşükler
– Stresli yaşam olayları
– Hamilelikte komplikasyonlar olması
– Travmaya maruz kalmak
Hamilelik depresyonu bebeğe zarar verir mi? Tedavi edilmeyen depresyon anne ve bebek açısından bazı zararlara neden olabilir. Tedavi edilmeyen depresyon kötü beslenme, alkol alma, sigara içme ve intihar davranışı gibi erken doğum, düşük ağırlıklı doğum ve bebekte gelişimsel sorunlara neden olabilecek davranışlara yol açabilir. Sık sık depresif hisseden bir kadın kendisine ve gelişmekte olan bebeğine bakmak için gerekli gücü ya da isteği bulamaz ve böylece bebeğin gelişimini olumsuz etkilenebilir. 
Hamilelik depresyonu nasıl tedavi edilir? Depresyon geçirmekte olduğunuzu düşünüyorsanız mutlaka yardım almalısınız. Yaşadığınız semptomlar ve yaptığınız mücadele konusunda doktorunuza bilgi vermelisiniz. Doktorunuz siz ve bebeğiniz için en sağlıklı seçeneği belirlemek ister ve tedavi seçeneklerini sizinle konuşabilir. Hamile kadınların tedavi seçenekleri arasında şunlar yer alır: 
– Destek grupları
– Özel psikoterapi
– İlaç tedavisi – TMS tedavisi 
Semptomlarınız ağırsa, doktorunuz acil olarak ilaç tedavisine başlamayı tercih edebilir. Hamilelik sırasında kullanımının güvenli oluşu kanıtlanmış ilaçlar mevcuttur. Siz ve bebeğiniz açısından en güvenli ve en yararlı tedavi yönteminin ne olabileceği konusunda doktorunuzla konuşmalısınız. TMS tedavisi Hamilelik esnasında antidepresan ilaçların kullanımı bir çok açıdan fetus için zararlı olabilir. Bu açıdan eğer ilaç tedavisi olacaksa bunun iyi seçilmesi gereklidir. Son zamanlarda TMS tedavisi, hamilelik depresyonunda iyi bir seçenek durumundadır. Zira TMS uygulaması hem anti depresan etki göstermekete hem de ne anneye ne de anne karnında ki bebeğe bir yan etki göstermemektedir. Bu nedenle hamilelik depresyonunda olup ilaç kullanmak istemeyenler için, TMS iyi bir seçenek konumundadır.
Depresyonla asla tek başınıza mücadele etmeyin. Unutmayın, bebeğinizin de sizin yardım ve tedavi görmenize ihtiyacı var… REEM Nöropsikiyatri
Tel : 0212 281 91 91
0212 417 88 88
Adres : Levent Cad. Altzeren Sok. No:19 1.Levent / Beşiktaş
E-Mail : info@emg-eeg.com
Web : http://www.emg-eeg.com

admin hakkında 18864 makale
Öylesine bir hasdta

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.