İnternet bağımlılığının çaresi yok

İnternet bağımlılığının çaresi yok

Anadolu Üniversitesi (AÜ) Rehberlik ve Psikolojik Danışma Merkezi Müdürü Doç. Esra Ceyhan, internet bağımlılarının, internete ulaşamadıkları zaman tıpkı sigara, alkol bağımlılıklarında olduğu gibi “yoksunluk” belirtileri gösterdiğini söyledi.
İnternet başında kalan kişinin günlük yaşamında işlevsel bozukluklar ortaya çıkmasının bağımlılık belirtilerinden olduğunu ifade eden Doç. Dr.
İnternetin yarattığı bağımlılığın tedavisi hâlâ belirsiz ama “bir hastalık olarak” belirtileri netleşiyor: Yoksunluğunda aşırı sinirli, gergin ve huzursuz oluyor, depresyona giriyoruz
Dr. Ceyhan, şunları söyledi:
“Bu bağımlılık, öğrencinin okulunu, yetişkinin de işini etkilemeye başlıyor. Kullanıcı, internet kullanım süresi ve amacı hakkında yalan söyleyebiliyor. İnternet bağımlıları, internette olmadıkları zamanlarda da yarım kalan sohbetleriyle veya oyunda geldiği seviyeyle zihinlerini meşgul ediyor ve internete ulaşamadıkları zaman tıpkı sigara, alkol bağımlılıklarında olduğu gibi aşırı sinirlilik, gerginlik ve huzursuzluk gibi belirtiler gösterebiliyorlar.”
Ya chat, ya oyun bağımlısıyız
İnternet ortamının erişkinlerin ve üniversite öğrencilerinin kimlik denemeleri yapmak, yaşıtları ile yakın ilişkiler kurmak için uygun bir yer olduğunu anlatan Doç. Dr. Ceyhan, “Özellikle içine kapanık, çevredekilerle kolay iletişim kuramayan bireyler için internet tam bir kurtarıcı görevi görüyor. Ancak, internetin aşırı derecede kullanılması, internet bağımlılığıyla sonuçlanabiliyor. Kimi internet bağımlıları sanal dünyadaki kimliklerini gerçek yaşamdaki kimliklerine aktaramıyor.

Sanal ilişkiler kurmayı alışkanlık haline getiren bireyler, zamanla yalnızlaşıp, sosyal fobi, depresyon gibi bazı ruhsal bozukluklar yaşayabiliyor. Her yaş grubunun kendi gelişim ihtiyacı doğrultusunda internetin belli etkinliklerine bağımlılığı var. Erişkin ve gençlerde daha çoğunlukla chat bağımlılığı, çocuklarda oyun bağımlılığı daha yaygın görülüyor.” dedi.
Aile kontrolü mutlak gerekli
Doç. Dr. Ceyhan, çocuklarda internetin aşırı kullanımının fiziksel, bilişsel ve psikososyal gelişimlerini olumsuz yönde etkilediğini belirterek, “Uzun süre bilgisayar başında oturmaya bağlı olarak, çocuklarda iskelet ve görme bozuklukları da oluşabilir” dedi.
Özellikle şiddet içerikli oyunların çocuklarda saldırganlığa ve şiddete karşı duyarsızlaşmalarına yol açabildiğini anlatan Ceyhan, “Aileler, çocuklarının internet başında geçirdikleri zamanı ve hangi amaçla kullandıklarını sürekli olarak denetlemelidir” diye konuştu.

admin hakkında 18864 makale
Öylesine bir hasdta

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.