İNTİHAR

İNTİHAR

Ayrıca geçmiş dönemlerde kişinin kendine zarar verici bu tür denemelerinin olması, kişinin içine çok kapandığı durumlar, hastaneden taburcu olduktan hemen sonraki dönemler,tedaviden kopukluk dönemleri,yoğun stresörlerin bulunması,kayıplar yaşanması (aileden birinin ölümü,sevgiliden ayrılma gibi.) aile ve sosyal desteğin iyi olmaması ve kişinin sözel olarak ölüm isteğini dile getiriyor olması özellikle dikkat edilmesi ve vakit kaybetmeden hekimle işbirliği yapılmasını gerektiren durumlardan başlıcalarıdır. Ruhsal rahatsızlığı olan kimselerde görülebildiği gibi zaman zaman genel toplumda bu konuda çok belirgin ip uçları sergilemeyen insanlarda da ani özkıyım davranışlarına rastlanmaktadır.

Kişi o anda çaresizlik, umutsuzluk duyguları altında olmakta ve bu yoğun acı yada krize neden olan sorundan çıkış yolu olarak bunu görmektedir.

Özkıyım, kişinin isteyerek kendini öldürmeye teşebbüs etmesi eylemidir.
Ruhsal hastalıklar arasında özkıyım oranının en yüksek olduğu durumlar;
Depresif bozukluklar (özellikle majör depresyon)
Alkol ve madde kötüye kullanımı
Ağır psikotik (gerçeği değerlendirmenin bozulduğu) hastalıklar
Kişilik bozukluklarıdır.
Kendisine, aileye ve topluma verdiği zararlar gözönüne alınırsa (kişinin kaybı veya sakat kalması gibi) özkıyım oranını en aza indirmek ciddi sağlık hedefleri arasındadır

admin hakkında 18864 makale
Öylesine bir hasdta

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.