Kan kanseri tedavisinde umut ışığı

Kan kanseri tedavisinde umut ışığı

Çalışma ile ilgili açıklamada bulunan Prof.
Hamilton kentindeki McMaster Üniversitesi Kök Hücre ve Kanser Araştırmaları Enstitüsü bilim adamlarından Prof. Bhatia, “Kan kanseri olan yetişkin hastadan aldığımız deriyi, Petri tabağında protein ve fibroblastlarla (kan yapıcı hücreler) 1 ay boyunca banyo yaptırdık.
Kanadalı bilim adamları, kanserin tedavi edilmesi en zor türlerinden olan kan kanserinin tedavisinde önemli bir başarıya imza atarak, kan kanseri hastasının cildinden genetik mutasyona uğramayan sağlıklı kan hücreleri üretti. Mike Bhatia başkanlığındaki ekibin bir süredir yürüttüğü çalışmanın sonuçları yayımlandı
1 ayın sonunda tabakta yeni, sağlıklı ve genetik mutasyona dayanıklı kan hücreleri elde ettik. Elde edilen kanı, kaynağı kendi vücudu olduğu için hasta vücudunun reddetmesi de söz konusu değil” dedi.

Bu sistemin, 2012 yılından itibaren kliniklerde kullanılmaya başlanmasının olası olduğunu kaydeden Prof. Mike Bhatia, “Bu yolla, anemi ve lösemi başta olmak üzere, kemoterapi uygulanan bazı kanserlerin tedavisi ile ameliyatlarda daha net tedavi imkanına kavuşacağız. Şu anki tek engelimiz, yetişkin bir hastaya gerekli olan sağlıklı kan hücrelerini elde edebilmek için ne kadar cilde ihtiyacımız olduğu. Bu konuda da ümitsiz değiliz” dedi.
Öte yandan Prof. Mike Bhatia, “Elimizde, insan cildinin dönüştürülmesinden sadece kan değil, başka şeyler de elde edebileceğimize dair deliller var. Ancak bunları çalışmalar tamamlanınca açıklayacağız” diye konuştu.
Bir önceki Kanser virüsü evlilik dışı ilişkiyle yayılıyor başlıklı konumuzda cinsel yolla bulaşan hastalıklar, rahim ağzı kanseri ve smear testi hakkında bilgiler sunulmuştu.

admin hakkında 18864 makale
Öylesine bir hasdta

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.