Kök hücre hastalıkları tedavi için umut oldu

Kök hücre hastalıkları tedavi için umut oldu

Bilimadamları kök hücre yoluyla yakında genetik hastalıkların da üstesinden gelebilecek.
Kök hücre uygun olmalı
Ancak başarılı bir kök hücre nakli gerçekleştirebilmek için, kök hücrelerin, nakledilen kişiye uygun olması şart. Yeni doğan bebeklerin kordon kanında, omurilikte ve kanda yoğunlukla bulunan kök hücreler, günümüzde hastaya nakledilerek özellikle mermer kemik hastalığı (osteopetroz), omurilik hastalıkları, bazı bağışıklık sistemi hastalıkları, lösemi ve Akdeniz anemisi gibi kan hastalıklarının tedavilerinde kullanılıyor. Şimdilik bazı kan ve bağışıklık sistemi hastalıkları tedavi ediliyor, yakın bir gelecekte organ ve doku geliştirilebilecek.
Kök hücreler, ‘binbir şekile’ girebildikleri, vücudun tüm dokularına dönüşme kapasitesine sahip oldukları, birçok hastalığın tedavisine ışık tuttukları için bilim adamlarının gözünde çok değerliler
En uygun kök hücreler de elbette kişinin kendi kök hücreleri. Bu nedenle pek çok anne-baba, bebeklerini gelecekte herhangi bir hastalığa karşı korumak, herhangi bir hastalık nedeniyle kök hücre nakli gerektiğinde hücre sıkıntısı çekmeyip, çocuğun kendi hücrelerinin nakledilebilmesini sağlamak için bebeklerinin kordon kanının saklanmasını istiyorlar.

Genetik hastalıklara
Genellikle, aracı şirketlerle ABD ve İngiltere’ye yollanıp ‘kordon kanı bankalarında’ dondurularak saklanan bu kök hücreler, özellikle genetik ve metabolik hastalıkların tedavisinde umut vaat ediyor. Yapılan araştırmalar sayesinde, önümüzdeki yıllarda kök hücrelerle tedavi edilen hastalık sayısının da hızla artması bekleniyor.
Kordon kanı saklayan anne-babalar artıyor
Genetik, artık geleceğin tedavi şekli olarak görülüyor. Gen tedavisi sayesinde hastalıklar ‘kökten’ çözülecek; bozuk genler değiştirilerek sağlıklı genler vücuda verilecek; kök hücreler, vücutta olmayan birtakım hücrelere, hatta gelecekte sağlıklı organlara bile dönüşebilecek. Yapılan araştırmalar, kök hücrelerin, kan, kalp kası, beyin hücrelerine, sinir sisteminde nöronlara, kaslarda kas hücrelerine, karaciğer, kemik, kıkırdak, pankreas hücreleri gibi aklınıza gelen daha birçok hücreye de dönüşebileceğini gösteriyor. Doğum sonrası bebeklerinin kordon kanının saklanmasını isteyen anne-babaların sayısı her geçen gün artıyor. Kişi risk altında olmasa bile kordon kanının tedbir açısından saklanmasında yarar var. Bir kök hücreyle, örneğin beyin dokusundaki bazı hücreleri değiştirebiliyor.
Bir önceki Sistitten korunmanın formülü süt ürünleri ve meyve suları başlıklı konumuzda D vitamini, mesane iltihabı ve sistit hakkında bilgiler sunulmuştu.
Bakılanlar: retinaya kok hucre nakli ingiltere 2014, 2014 göze retinadan kök hücre nakli, kök hücre hangi hastalıkları tedavi edebiliyor, kok hucre nakli retinaya ingiltere 2014, mermer hastalığı belirtileri

admin hakkında 18864 makale
Öylesine bir hasdta

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.