Kortizon hangi hastalıklarda kullanılır?

Kortizon hangi hastalıklarda kullanılır?

Kortizon en fazla sabah saatlerinde salgılanan bir hormon olmaktadır. Dünyaya gözlerimizi açtığımız andan üç hafta sonra salgılanmaya başlayan kortizon biz ölene kadar da salgılanmaya devam eder. Sinirlendiğimiz zamanlar ise normal şartlara oranla kortizonun salgılanması 10 kat artar. Sağlıklı bir insanda salgılanan 15-40 mg kortizon miktarı ne yazık ki fazla kiloya sahip olanlarda %50 daha fazla olarak salgılanıp vücut ısısına, kan basıncına, gece ve gündüze bağlı olarak salgılanmasında değişiklik gösterir.
Vücudumuzda bulunan ve böbrekler tarafından üretimi yapılan bir çeşit hormon olan kortizon, vücuttaki yağ ve karbonhidrat metabolizmasının düzenlenmesi ile görevli olmakta ve günlük olarak 15-40 mg gibi bir miktarda salgılanmaktadır
Ancak bir takım hastalıklar neticesinde kortizon ya az salgılanmakta ya da hiç salgılanmamaktadır. İşte bu sırada kortizon ihtiyacı dışarıdan temin edilir. Peki kortizon ihtiyacımızı azaltan veya yok eden, dışarıdan kortizon alma gereksinimi hissettiren bu hastalıklar nelerdir?

Vücuttan kortizon salınımın azalması ya da tamamen yok olması durumunda uzman hekimler gerekli dozlarda kortizon alınmasını önerir. Kortizon almaya bize iten hastalıklar ise romatizmal hastalıklar, kan hastalıkları, sinir sistemi hastalıkları, kalp ve damar hastalıkları, bağ dokusu hastalıkları, alerjik hastalıklar, tümör tedavileri, karaciğer hastalıkları, hormonal hastalıklar, böbrek ve idrar yolu hastalıkları, sıcak çarpması ve zehirlenmelerdir. İşte bu hastalıklarda kortizon dışarıdan alınmalıdır.

Bir önceki yazımız olan Kulak masajı nasıl yapılır? başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.Bakılanlar: casodex hangı hastalıklarda kullanılır, kortizon iğnesi hangi hastalıklarda kullanılır, kortizon hangi hastalıklarda kullanılır, kortizon nedir nerelerde kullanılır, zofer hangi hastalıklarda kullanılır

admin hakkında 18864 makale
Öylesine bir hasdta

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.