Kronik Yorgunluk

Kronik Yorgunluk
Hastalığın sebebi, uzun süreli psikolojik yıpranma ve stres. Yoğun bir tempo, stres ve aşırı rekabet ortamında çalışıyor, üstelik “bir türlü dinlenemiyorum” diyorsanız, sizde de kronik yorgunluk hastalığı olabilir.

Hastalık en çok kadınları etkiliyor.

Özellikle eğitimli ve gelir seviyesi yüksek çalışan kesimde görülen kronik yorgunluk sendromu, son yıllarda Türkiye de artmaya başladı. Beyaz hastalığı olarak bilinen ve Batı ülkelerinde görülen kronik yorgunluk , iş verimini düşürerek ekonomik kayıplara sebep oluyor
Yüzde 70 oranında kadınlar ve özellikle 30-50 yaş grubu kapsam alanında bulunuyor. Alman Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Jan Klod Kayuka ya göre, hastalık Türkiye de yeni olduğu için henüz çok iyi tanınmıyor ve çoğu kez tanısı konulamıyor. Kayuka, hastalığı, tıpta, nedeni ve başlangıç tarihi tam olarak bilinmeyen, ancak çok da uzun süreli olmayan bir yorgunluğun en az 6 ay veya daha uzun bir süre devam etmesiyle ortaya çıkan bir durum olarak tanımlıyor.

Hastalığın doğuştan gelmediğini, sonradan kazanıldığını anlatan Kayuka, “Hastalık sinir sistemini, bağışıklık sistemini ve hormonal dengeyi etkilediği için kompleks bir yapıya sahiptir.” dedi. Hastalığı tetikleyen nedenler arasında, uzun süreli psikolojik zorlanma, çevresel toksinler, kimyasallar, ağır metaller, fiziksel travmalar ya da cerrahi müdahaleler bulunuyor. Başlatıcı olaydan sonra hastalar sağlıklarında ilerleyici bir bozulma yaşıyor. Genellikle hissettikleri kadar hasta görünmüyor, hastalık iddiaları da doktorlar tarafından haksız olarak şüphe ile karşılanıyor.

Kronik yorgunlukla baş etmek için ne yapılmalı?

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Jan Klod Kayuka, hastalıkla mücadele için, “Öncelikle stresi kontrol etmeyi bilmeliyiz. Herkesin bir stres eşiği vardır ve bu eşiği aşmamak gerekir. Düzenli hayat tarzı, hafif fiziksel egzersizler, sağlıklı beslenmek ve ideal kiloyu korumak da temel kurallardır.” ifadelerini kullandı. Bunların da yanında alkol ve sigaradan uzak durmak, hastalıktan kurtulmanın en önemli etkenleri arasında gösteriliyor.

Bu belirtilere dikkat!

Hafızada ve konsantrasyonda bozulma

Boğaz, kas, karın, çene ve bazı eklemlerde ağrı olması

Uyanınca kendine gelememe

Yapılan bir iş sonrası 24 saatten fazla sürede geçen kırıklık hissi

Şişkinlik

Kronik öksürük

İshal

Sersemlik

Bulantı

Gece terlemesi

Nefes darlığı

Deri duyarlılığı

Karıncalanma hissi

Kilo kaybı

Hastalar ne hissederler?

Yıpranmışlık

Yorgunluk

Tükenmişlik

Güçsüzlük

Çalışmanın tatsızlaşması

Sıkıntı

Performans azalması

Halsizlik

Enerji yokluğu

Uykulu hal

Çalışmaya isteksizlik

 

admin hakkında 18864 makale
Öylesine bir hasdta

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.