Kulak uğultusunun nedenleri ve tedavisi

Kulak uğultusunun nedenleri ve tedavisi

Acıbadem Hastanesi Kozyatağı Kulak – Burun – Boğaz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr.
Kulak çınlaması ve uğultusunun başlangıç evresinde önemsenmediğinde süreklilik gösteren ve kesin tedavi edilemeyen bir hastalık haline geldiğini belirten uzmanlar, hastalığın hafife alınmaması gerektiğini belirtiyor.
Her beş kişiden birinin yaşadığı kulak çınlaması ve uğultusu zamanında tedavi edilmediğinde kişilerin yaşam kalitesini olumsuz etkiliyor. Alev Üneri, kulak çınlaması ve uğultusunun farklı hastalıklar olduğunu belirterek bu olguları şöyle tanımlıyor:
“Kulak çınlamaları “Tinnitus” olarak da adlandırılırlar
Bu sesler dışarıdaki kaynaklardan ses dalgaları yoluyla gelmeden, kulaklarda ya da başın içinde hissedilen seslerdir. Tinnituslar genelde çok tiz tonlarda işitilen metalik tınılardır.
Kulak uğultuları da, çınlamalarda olduğu gibi herhangi bir dış ses kaynağı ve ses dalgaları olmadan, kulaklarda ya da başın içinde işitilen seslerdir. Uğultunun niteliği farklıdır; su sesi, rüzgâr sesi, motor sesi ya da daha farklı şekillerde tarif edilebilen daha pes bir sestir.”
Kulak uğultusu toplumun % 20′sini etkiliyor
Kulak çınlama ve uğultuları en sık görülen problemlerin başında geliyor. Her beş yetişkinden birinin gelip geçici de olsa bu hissi yaşadığı biliniyor. Bazı kişilerde bu durum çok daha belirgin olarak görülüyor.
Yapılan araştırmalar, bu probleme sahip kişilerden 15′te birinin medikal yardım aradığını, 20′de birinin de problemden aşırı derecede şikâyetçi olduğunu ortaya koyuyor. Yetişkinlerin, %1,2′sinde çınlama / uğultunun hayat kalitesini ileri derecede bozduğunu da yapılan çalışmalar gösteriyor.
Doç. Dr. Üneri kulak çınlamaları ve uğultularıyla ilgili şunları söylüyor:
“Nitelikleri haricinde bu iki olgunun oluşum şekilleri ve tedavileri de farklıdır. Çınlamalar, genelde işitme eğrilerinde, tiz tonlardaki sinir tipinde işitme kayıpları ile birliktedir ve tedaviye en az yanıt veren gruptur. Uğultuların ise kaynağında pek çok farklı problem bulunabilir ve bunların çoğu tedaviye cevap verir.”

Kulak uğultusunun tanısı
Her iki durumun tanısında öncelikle, kulak burun boğaz muayenesi ve tam odyolojik inceleme yapılması gerekiyor. Bu incelemeden sonra elde edilecek sonuçlara göre ileri tetkikler yapılması gerekebilir. Bu tetkikler arasında dahili, nörootolojik muayeneler ve ENG gibi tetkikler ile tomografi ve MRI gibi görüntüleme metotlarını da saymak mümkün.
Kulak uğultusunun tedavisi
Doç. Dr. Üneri tedaviyle ilgili şöyle konuşuyor: “Tedavi sorunu yaratan probleme göre değişir. Erken dönemde tanı ve tedavi çok önemlidir. Özellikle pes tonlarda (alçak frekanslar, işitme eğrisinin 250-1000 veya 2000 frekans arası kısmında) sensori-neural tipte işitme kayıpları görülen kulak uğultuları, erken dönemde yakalanırlarsa medikal tedavilere çok iyi cevap verirler, uğultu ile birlikte işitme kayıpları da düzelebilir.
Ani işitme kayıplarında, (özellikle alçak frekansları tutan tiplerinde) erken dönemde kullanılan özel kortizon ve ilaç tedavileri çok başarılıdır. Kulak uğultusu orta kulaktaki bir probleme bağlı olabilir; orta kulakta sıvı birikimi, kronik enfeksiyonlar ya da geçirilmiş enfeksiyonlar gibi, bu problemlerde de cerrahi tedavi uygulanır.”
Kulak uğultusunu önlemek mümkün mü?
Kulak uğultusunun ya da çınlamasının önlenmesi çok kolay değil. Uğultu erken tanınıp tedavi edilirse tam düzelebilir ve bundan sonra yapılacak yakın takiple yeniden tekrarlaması önlenebilir, çınlama vakalarının bazıları da tedaviye olumlu cevap verirler. Ancak ilerlemesini engellemek mümkün. Bunun için belli hasta gruplarını yakın takip etmek faydalı olur.
Doç. Dr. Üneri özellikle kulak çınlaması sorunu yaşayanlar için şunları öneriyor: “Hipertansiyon, diyabet, hiperlipidemi gibi dâhili sorunların yakın takibi, aşırı tuzlu beslenme, aşırı kafein alımı, sigara, alkol, yüksek sese maruz kalma gibi olumsuz yaşam koşullarının düzeltilmesi sorunun ilerlememesine yardımcı olur.”
Bir önceki Cinsel isteksizliğin çareleri başlıklı konumuzda cinsel isteksizlik, erken boşalıyorum ve erken boşalıyorum ne yapabilirim hakkında bilgiler sunulmuştu.
Bakılanlar: kulakta uğultu, kulak uğultusu, kulaktan ses gelmesinin nedenleri, kulak uğultusu tedavisi, kulak uğultusu nedenleri

admin hakkında 18864 makale
Öylesine bir hasdta

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.