Kurdeşen hastalığında doğru tedavi önemli

Kurdeşen hastalığında doğru tedavi önemli
Gonca, “Ürtikerde cilt lezyonları vücudun her yerinde olabilir ve genellikle 24 saat içinde kaybolmaktadır.
Kurdeşen hastalığında doğru tedavi için bir dizi testler gerektiğini ifade eden Türkiye Hastanesi’nde görevli Dermatoloji Uzmanı Dr.
Hastalığın toplumda görülme sıklığının yüzde 20-30 oranında olduğuna dikkat çeken Dr.
Uzmanlar, halk arasında kurdeşen adıyla bilinen cilt hastalığı ürtikerin hayati tehlike taşıdığını belirterek, kronik formda oluştuğu zaman kişiyi uzun süre etkilediği ve yaşam kalitesini düşürdüğü uyarısında bulunuyor. Gonca Gökdemir, çok şiddetli durumlarda iç organların yanı sıra, özellikle dudak, nefes borusu ve göz kapaklarında kabarıklıklar oluşabildiğini söyledi
İyileşen lezyonların yanında yeni kabarıklıklar oluşabilir” dedi.
Dr. Gonca Gökdemir, ürtikeri akut ve kronik form olarak 2 gruba ayırdı. Akut formda, hastalığın 6 haftadan kısa sürede iyileştiğine dikkat çeken Gökdemir, “Ancak kronik formda; hastalık 6 haftadan uzun sürebilir ve hastanın yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyebilir” diye konuştu.
Ürtikerin çok farklı nedenlere bağlı olduğunun ve bu nedenlerin başında alerjik faktörlerin geldiğinin altını çizen Dr. Gökdemir, “Özellikle ilaçlar (en sık antibiyotikler, ağrı kesiciler, epilepsi ilaçları) ve yiyecekler ( kabuklu deniz hayvanları, balık, süt, fındık, fıstık, patates, baklagiller, kereviz, maydanoz, havuç, baharatlar, pirinç, muz, elma, portakal) ürtikere neden olmaktadır. Ayrıca gıda katkı maddeleri, solunumla alınan alerjenler (çiçek tozları, ağaç polenleri), böcek sokmaları (arı) ve implantlar (diş protezi) da ürtikere neden olmaktadır” sözleriyle gıda ve ilaç tüketimine dikkat edilmesi gerektiğini konusunda uyardı.
Dr. Gökdemir, ürtikerin alerjik bünyeli kişilerde daha sık görüldüğünü; çünkü bu bireylerin normal kişilerden daha duyarlı olduklarını ve daha kolay reaksiyon gösterdiklerini vurguladı.

Ürtikerin bazı ortam değişiklikleri ve vücut ısısı değişikliklerine bağlı da oluşabileceğine dikkat çeken Dr. Gökdemir, “Ürtiker bazı ortam değişiklikleri ve vücut ısısı değişikliklerine bağlı da oluşabilir. Duyarlı bireylerde dondurma gibi soğuk yiyecekler tüketildiğinde ürtiker oluşabilir. Fizik egzersizler sondası terleme ile ürtiker oluşabilir. Titreşimli cihaz kullanımına bağlı ürtiker oluşabilir. Egzersiz ile birlikte fındık, buğday ve kabuklu deniz ürünü alımına bağlı ürtiker oluşabilir” açıklamasında bulundu.
Dr. Gonca Gökdemir, ürtikerin her zaman alerjik faktörlere bağlı oluşmadığını, vücutta bulunan enfeksiyon odakları (diş iltihabı, idrar yolu iltihabı gibi), radyolojik incelemeler için alınan radyo kontrast ilaçlar, cerrahi işlemler için kullanılan anestezik ilaçlar ve stresin de ürtikere neden olabileceğini açıkladı.
6 haftadan uzun süren ürtiker hastalarının büyük çoğunluğunda ürtikere neden olan etken bulunamayabileceğini belirten Dr. Gonca Gökdemir, “Bu durum sürekli kaşınmak zorunda kalan hastaların yaşam kalitesini olumsuz etkilemektedir. Ürtiker şikâyeti ile gelen bir hastanın çok iyi değerlendirilmesi gereklidir. Eğer hasta iyi değerlendiremezse ve şikâyetler şiddetlenirse hayatı tehdit eden durumlar ortaya çıkabilir. Dudakta ve dilde oluşan ve bazen soluk borusuna yayılan şişlik hastanın nefes almasını engeller ve acil müdahale gerektirir” dedi.
Gökdemir, hafif olgularda tedavinin kolay olduğuna da dikkat çekerek, “Bu nedenle dikkatli muayene yapılmalı, hastanın günlük yaşamı, mesleği, alışkanlıkları ve başka hastalıkları çok iyi sorgulanmalıdır. Ürtikere neden olan etkeni saptamak için özel alerji testleri ve kan tetkikleri gerekebilir. Hafif olgularda tedavi kolaydır. Ancak uzun süren hastalık formunda tedavi, hem hasta hem de doktor açısından sıkıntı yaratmaktadır” açıklamasında bulundu.
Bir önceki Yılbaşı için cilt hazırlığı rehberi başlıklı konumuzda bölgesel yağlanma, cilt bakımı ve cilt güzelliği hakkında bilgiler sunulmuştu.
Bakılanlar: idraryoluiltihabikurdeseniyaparmi, kurdeşen tedavisinde kullanılan ilaçlar kilo yaparmi, urtiker icin bugday, çocuklarda Kurdeşen ne zaman tehlikeli olur, vücutta enfeksiyon ürtiker yapar mı

admin hakkında 18864 makale
Öylesine bir hasdta

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.