Menopoz ve Menopoza ait bütün bilgiler burada mevcut

Menopoz ve Menopoza ait bütün bilgiler burada mevcut
Menopoz son adet kanaması demektir.
Genelde 40 yaşından sonra, yaklaşık 55 yaşa kadar geçen süre içinde görülen önceleri adet kanamalarının düzensizleşmesiyle, daha sonraları ise kesilmesiyle biten bir dönemdir. Hayatın doğal bir evresi olarak kabul edilmektedir. Kadınlar  yaklaşık hayatının üçte birini bu dönemde geçirmektedir, fakat artık insan ömrünün uzamasıyla birlikte bu geçirilen dönem de artmaktadır. Bir de erken menopoza  girmek vardır, bu erken menopoz 40 yaşın altında başlar
Menopoza girmekle beraberin de sinir ve de sıkıntı gibi olası durumlara rastlanılır. Sizlere bu yazımız da menopoz belirtileri ve de menopoz da ortaya çıkan rahatsızlıklara deyinerek sizleri bilgilendirmek istedik. Aşağıda belirtmiş olduğumuz menopoz da ortaya çıkan rahatsızlıklar nelerdir, mutlaka okumanızı öneriyoruz…

Menopoz dönemine damgasını vuran değişiklik, üreme çağında yumurtalıklardan düzenli olarak salgılanan östrojen hormonunun salgısının azalması ve adet kanamalarının kesilmesidir.
Vücuttaki Östrojen hormonunun azalmasına bağlı olarak ortaya çıkan sorunlar, kadının yaşam kalitesini ve süresini etkileyen çok ciddi durumlara yol açabilir.
Ancak, her kadının doğası farklıdır. Bazı kadınlar menopoz döneminin ilk yıllarını çok hafif belirtilerle atlatırlarken, bazıları tedaviye gereksinim duyacak kadar şiddetli belirtiler gösterebilirler.
Menopozun sonuçları kısa ve uzun dönemde ortaya çıkabilir.
Kısa dönemde ortaya çıkan rahatsızlıklar :
Adet ve fertilite (doğurganlık) değişiklikleri : Adet düzensizlikleri, yumurtlama bozuklukları ve azalmış fertilite ve nihayet adetten kesilme.

Nörovejetatif bozukluklar : Sıcak basmaları, terleme, uyku düzensizlikleri, uykusuzluk, baş dönmesi, baş ağrısı ve kalp çarpıntıları (1-4 yıl sürebilir)
Psikolojik yakınmalar : Depresyon, ruhsal dengesizlikler, anksiyete, gerginlik, sinirlilik, korku, saldırganlık, hırçınlık, konsantrasyon bozuklukları, çalışma veriminde düşüş, yorgunluk ve bitkinlik gibi belirtiler görülebilir. Bu tür psikolojik bozukluklar, kişilerin yaşam koşullarına bağlı olarak değişiklik gösterebilir.
Ürogenital değişiklikler : Cinsel organlarda kuruluk, incelme ve daralma ve buna bağlı ortaya çeşitli sorunlar çıkar. Vajina epiteli incelir, enfeksiyona eğilim artar. Kaşıntı, cinsel ilişkide kuruluk ve ağrı olabilir. Pelvik dokuların ve bağlarda gevşeme ve buna bağlı idrar kaçakları ortaya çıkabilir. Rahim küçülür. Sistit gelişebilir.
Uzun dönemde ortaya çıkan rahatsızlıklar :
Osteoporoz (kemik erimesi) : Osteoporoz kemik dokusunun kaybıdır. Menopoz dönemindeki kadınlarda östrojen üretiminin düşüşü ile kemik kaybında bir artış gözlenir. Kemikler gözenekli bir hal alır. Bu nedenle kemik ağrıları gözlenirken kemiklerin kırılması kolaylaşır. 70 yaş üzeri kadınların %20 sinde kalça kırığı olur ve bunların 1/6 si ilk 3 ay içinde ölürler. Estrojen tedavisi osteoporozu durdurur. Estrojen beraberinde kalsiyum desteği verilirse omurga kırıklarının %80 i önlenir. Günlük kalsiyum ihtiyacı 1000 mg’dır. Sigara ve alkol alımı azaltılması ve haftada en az 3 gün, 30 dk egzersiz yapılması kemik mineral içeriğini arttıracaktır.
Kalp ve dolaşım hastalıkları : Hipertansiyon, arteriyoskleroz, enfarktüs ve felç menopoz döneminde ortaya çıkan kalp ve dolaşım sistemi rahatsızlıklarıdır. Arteriyosklerozda damar çeperinde biriken yağlar, damarların daralmasına ve esnekliğini kaybetmesine neden olurlar. Menopozda kalp hastalıkları sıklığı menopoz öncesine göre çok artar ve kalp krizi ihtimali yükselir. Estrojen gerek direk kalp üzerine olan etkisi, gerekse de damarlar üzerine olan olumlu etkileriyle kadınlarda kalp hastalığı riskini azaltır.
 
Bir önceki Seyahate çıkacak anne adayları dikkatli olmalı başlıklı konumuzda anne adayları, Derin Ven Trombozu ve emboli hakkında bilgiler sunulmuştu.
Bakılanlar: menopozda mide bulantısı, menopozda mide bulantısı olurmu, menopoz belirtileri arasında mide bulantısı var mı, menopoz belirtileri mide bulantısı, menopoz döneminde mide bulantısı olurmu

admin hakkında 18864 makale
Öylesine bir hasdta

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.